Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș au declanșat, luni, un control la singurul abator din județ care taie și cai. Acesta se găsește la Giulvăz și funcționează de peste cinci ani.
Controlul a fost dispus de șeful DSV Timiș, Adrian Popa. „Sper ca problemele legate de carnea de cal să nu fie de la abatorul nostru. O concluzie nu putem trage decât marți”, a declarat Popa.
Anul trecut, la abatorul First Meat din Giulvăz au fost tăiați 6.400 de cai. De la începutul lui 2013 au fost sacrificate alte aproape 600 de animale. Șeful DSV Timiș spune că mare parte din carnea de cal a plecat la export, sub formă de carcase ștampilate. „Practic excludem posibilitatea confundării cărnii de cal cu vita, având în vedere forma de procesare, și anume sub formă de carcase”, a mai spus Popa.
România este, de câteva zile, în centrul unui scandal internațional, după ce în magazinele englezești a fost descoperită lasagna cu carne de cal, în loc de carne de vită. Carnea fusese cumpărată de la un furnizor francez, iar ancheta iniţială a oficialilor din Hexagon a scos la iveală că firma franceză Poujol achiziționase carnea îngheţată de la un comerciant cipriot. Acesta o primise de la un comerciant olandez, care o cumpărase de la două abatoare din România. Cele două abatoare române nu au fost depistate până acum.
Comentarii prin facebook