Doi dintre cei mai bine cotați grafferi din lume lucrează de zor în aceste zile la Timișoara. Ei decorează Sala 2 a Teatrului Național, care a decis să pună la dispoziție imobilul pentru artiștii de la Festivalul Internațional de Street Art, care va avea loc peste câteva zile.
Pereții Sălii 2 se transformă radical în aceste zile, sub „pensulele” a doi dintre cei mai bine cotați grafferi ai lumii. Spaniolii Iker Muro (Murone) și Txemy participă la cea de a cincea ediție a Festivalul Internațional de Street Art (FISART), eveniment organizat de Fundația EnduRoMania, în colaborare cu Facultatea de Arte și Design a UVT, cu sprijinul Primăriei Timișoara. „Murone și Txemy fac parte din grupul de artisti care au urmat inițiativa dezvoltatorului imobiliar Tony Goldman, de a transforma o zona industrială dezafectată și rău famată din Miami numită Wynwood. În numai patru ani, aceasta a devenit zona cu cea mai mare concentrație de artă murală din lume. Ne bucură faptul că Timișoara este deschisă față de acest tip de artă, care din 2011 se practică consecvent și cu rezultate notabile, dar ne deranjează că există în paralel acțiunile «mâzgălitorilor», care nu țin cont de nicio regulă de bun simț și degradează clădirile”, spune Sergio Morariu, președintele EnduRoMania. Cei de la Teatrul Național au încercat încă de la deschiderea Sălii 2 să consacre locul drept unul dedicat mai ales tinerilor, așa că decizia de a le permite grafferilor să-și manifeste imaginația a fost foarte ușor de luat. „Sala 2 poartă oportunitatea noilor expresii ale artelor spectacolului, este un spațiu destinat avangardei. Pereții exteriori, prin FISART, devin purtătorii de cuvânt ai nonconformiștilor frumoși, creatori”, spune Ada Lupu Hausvater, directorul TNTm.
Acum câteva zile, primarul Nicolae Robu le transmitea un avertisment grafferilor, să stea departe de proaspătul pasaj subteran Michelangelo. „Nu avem voie să-i lăsăm să deseneze pe pereți. Vor fi luate măsuri, după ce se preda obiectivul vom vedea dacă se impune paza. Dacă avem de-a face cu fenomene de genul acesta, ori vom monta camere video, ori vom pune paza. Trebuie cinci ani să păstrăm proiectul așa cum a fost el aprobat pentru finanțare, cu pereții vopsiți într-un anume fel (…) Nu e în regulă ce se întâmplă în oraș cu aceste persoane care sunt deasupra legii și consideră că pot să facă orice. Nu poți să faci tot ce-ți dorești, atunci unde ajungem? La anarhie?”, spunea edilul. Polițiștii locali supraveghează atent zona de când s-a deschis traficul și, până acum, pereții au rămas neatinși…
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook