La câteva zile de la declanșarea mișcărilor de stradă care au condus deja la demiterea guvernului condus de penalul mitoman Victor Ponta se vorbește de crearea unui nou partid. Unul născut la „firul ierbii”, cum se spune, și denumit Partidul Colectiv. E nevoie de un asemenea partid? Are șanse de reușită? Sunt primele două întrebări care îți vin în minte vizavi de această inițiativă. La prima întrebare, părerile sunt împărțite, inclusiv printre protestatari. Unii spun că mișcarea care s-a născut după tragedia din clubul Colectiv trebuie să rămână un fel de avertizor public, o instanță morală dacă vreți. Alții îi provoacă pe protestatari, că e ușor să stai pe margine să huidui, dar e mult mai greu să fii în arenă, să construiești și tocmai de aceea ar trebui inițiat un partid.
Cum a demarat însă acest partid, cel puțin la Timișoara, este cel puțin revoltător. Ințiatorul lui, un anume Cosmin Mirișan, este exact prototipul a ceea ce înjură piața mai abitir: politrucul profitor și oportunist. La numai 28 de ani a bifat deja două partide, PC și PNL. După ce ai fost în partidul securistului dovedit și pușcăriașului Felix, acum să te pui șef al Partidului Colectiv e maxima jignire la adresa celor care au murit în clubul bucureștean. Mai mult, datorită calității de membru de partid, Maria Grapini, pe când era ministereasă a IMM-urilor, i-a găsit și job la stat. Poate că e nevoie de un Partid Colectiv, dar dacă acesta va avea în frunte astfel de indivizi, partidele clasice vor părea școli de măicuțe pe lângă noua formațiune.
De fapt, în general, protestele și din București și din Timișoara încep să fie deturnate și în pericol de-a fi discreditate, apoi confiscate. Asta, dacă nu se va ajunge la ceva mai rău și anume la violențe fizice. Ceea ce era inițial o mișcare curată și destul de omogenă a devenit o masă foarte eterogenă. La Timișoara, de exemplu, au vorbit în piață unii care nu și-au luat medicamentele și ar trebui îngrijiți în spitale de profil, dar umblă totuși liberi pe stradă. La București au apărut grupuri de indivizi care au cerut „Jos DNA!”, cu toate că inițial se cerea exact contrariul. Tot mai mult, piețele sunt infiltrate de indivizi trimiși parcă în misiune să discrediteze o mișcare care a început superb.
Inițial au fost multe cereri de bun simț, chiar dacă unele neconstituționale, precum aceea cu parlament unicameral. De exemplu s-a cerut întărirea Justiției și în special a DNA, precum și interzicerea inițativelor parlamentare care ar conduce la slăbirea luptei anti-corupție. Corect. Ridicarea imunității parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori. Excelent! Interzicerea traseimului politic. Ce facem cu băiatul de la Partidul Colectiv? Două tururi de scrutin la alegerea primarilor și președinților de CJ. Absolut democratic și corect pentru legitimitatea aleșilor. Demiterea Avocatului Poporului a fost o altă cerință. Corectă, atâta timp cât Victor Ciorbea s-a comportat ca avocat al infractorilor, nu al poporului. Dizolvarea CNA și refacerea acestei instituții sau investiții mai mari pentru infrastructură au fost alte solicitări venite din stradă.
S-a vorbit de CNA, în contextul în care această instituție a lăsat la liber emisiuni care, seară de seară, revarsă tone de dejecții pe sticlă. Apropo, grotescul analfabet Piedone, cu bacalaureat luat la 40 de ani, probabil prin aceeași metodă cum și-a luat permisul auto la Pitești, a ajuns primar sprijinit puternic de unii realizatori de așa-zise emisiuni mondene. După ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat au oare aceștia minime mustrări de conștiință? Apoi, văd că unii indivizi care spun că reprezintă strada au ajuns în studiourile unei televiziuni care nu face secret din faptul că e împotriva DNA și ia apărarea tuturor infractorilor, cu excepția celor din jurul lui Traian Băsescu. Oarecum normal având în vedere că e patronată de un pușcăriaș pe motiv de corupție.
Alții au ajuns exact la acele emisiuni imunde pentru care s-a cerut desființarea CNA, care promovează curvele, maneliștii, balaoacheșii cu tone de aur pe ei și mai cam toate scursurile societății. Cum rămâne atunci cu CNA? Ce trebuie făcut? Tinerii și mai puțin tinerii de bună calitate care au început protestul să strângă rândurile, să fie uniți și să nu se lase infiltrați de toți profitorii care apar în astfel de momente. Într-adevăr e greu. Altfel, din păcate, există riscul ca lumea bună să plece din piață, iar aceasta să fie acaparată de Capatos, Măruță, Teo, Mădălin și Leo din Strehaia, Guță sau Salam. Începutul a fost făcut, sinistra mahalagioaică Oana Zăvoranu, crăcănată pe valul protestar, anunțând că-și face partid. Ea a mai trecut prin PRM…
Comentarii prin facebook