Inspectoratul Școlar Județean Timiș voia să deschidă, în aprilie, Centrul de Excelență dedicat elevilor cu performanțe deosebite la învățătură. Momentan însă, nu există o modalitate pentru plata profesorilor. Primăria Timișoara trebuie să obțină de la Ministerul Finanțelor o creștere a plafonului salarial.
La finalul lui 2015, reprezentanții ISJ Timiș anunțau că pregătirile pentru Centrul de Excelență de la Timișoara decurg foarte bine, acesta fiind programat pentru deschidere în luna aprilie. Aici ar fi urmat să studieze, de două ori pe săptămână, cei mai buni școlari din județ. În plus, începuseră și selecția pentru elevi. „Am reușit, târziu, este drept, dar avem centru de excelență cu sigiliu. Avem un director, avem un spațiu provizoriu. Avem și un acord de sprijin cu Primăria Timișoara, urmând ca rectificarea de buget să cuprindă sume de bani pentru centru. Și Consiliul Județean Timiș vrea să vină, din 2016, cu o linie de finanțare pentru a plăti profesorii care vor lucra aici”, declara, în decembrie 2015, inspectorul școlar general Aura Danielescu. Lucrurile nu au decurs însă conform planului, iar centrul nu se va mai deschide, cel puțin nu la data la care se preconizase. De vină este lipsa finanțării. „S-au găsit resurse pentru partea materială, dar nu se găsesc pentru profesori. Avem până acum 35 de norme, cu tot cu didactic auxiliar. Pentru profesori ar fi nevoie de peste un milion de lei pe un an. Cei de la Primăria Timișoara nu au identificat posibilitatea legală prin care să dea acești bani”, afirmă acum Danielescu.
Centrul de Excelență ar trebui să funcționeze în imobilul de pe strada Lorena al Grupului Școlar „Tudor Tănăsescu”, în care își desfășoară acum activitatea elevii de la Loga, până se termină reabilitarea clădirii lor. „Nu se pune problema de dotări și spații, pentru asta există tot sprijinul din partea noastră. Pentru salarii însă, avem nevoie de o aprobare din partea Ministerului Finanțelor, pentru creșterea plafonului de salarii la nivelul municipalității. Vom face solicitarea în cursul acestei săptămâni, încercăm să primim un răspuns înainte de întocmirea bugetului”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu. „Nu se pune problema să nu ne dorim un astfel de centru de excelență, dar trebuie să găsim o soluție pentru plata profesorilor. Am luat legătura și cu alte primării, centre de excelență sunt și la Ploiești, și la Cluj, să vedem cum procedează ele. Am înțeles însă că acolo nivelul salariilor este totuși mai mic,”, mai spune Diaconu.
Comentarii prin facebook