Timișorenii nu au stat, nici în acest an, la rând de la orele mici ale dimineții ca să-și plătească impozitele. A fost coadă, dar în limite decente, și nu s-a mai așteptata cu zecile de minute afară, în frig. Impozitele se pot plăti și la poștă, dar și on-line. Există, de asemenea, unele creșteri, iar unii proprietari trebuie să completeze o declarație de impunere.
Timișorenii au înțeles că nu e nevoie să vină de la 3 dimineața în fața sediului Direcției Fiscale, pentru a-și plăti impozitele și să beneficieze de reducerea de 10% acordată celor care achită integral pe tot anul, până la sfârșitul lunii martie. Luni dimineață, în prima zi în care s-au deschis ghișeele Direcției Fiscale, doar vreo 20 de oameni așteptau să plătească. „În anii trecuți, în prima zi au venit în jur de 3.000 de oameni. După cum au stat lucrurile la primele ore ale dimineții, nu cred că vor fi atât de mulți astăzi. Oamenii vin și la noi, dar merg și la oficiile poștale”, spune Adrian Bodo, directorul Direcției Fiscale a PMT. În plus, impozitele pot fi plătite și on-line, pe ghișeu.ro sau pe site-ul Direcției Fiscale, dar și la mall.
Valoarea taxelor și impozitelor a fost aprobată de consilierii locali în octombrie 2015. Conform noului Cod Fiscal, impozitele vor crește pentru proprietarii care folosesc clădirile în scop nerezidențial. Cei care folosesc imobilele ca și locuințe sau le închiriază pentru locuințe plătesc un impozit calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Dacă închiriați însă locuința unei firme, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii impozabile a acesteia. Sunt însă și situații în care sediul firmei este acasă la patronul acesteia. „Este puțin mai complicat acolo unde sunt sedii de firmă în apartamente. Activitatea economică aduce venituri, activitatea administrativă nu reprezintă activitate economică. Dacă țin numai documente la sediu, e ok. De exemplu, un PFA zugrav nu prestează activitatea la el acasă, la fel și un avocat care are sediul acasă. El vine și depune pe nerezidențial, noi nu avem cum să-l controlăm. Oamenii trebuie să depună declarația de impunere, cei care sunt pe regimul nerezidențial sau mixt, apoi să plătească”, mai spune Bodo. Din acest an, a fost eliminată și scutirea de plată la impozit pentru clădirile istorice.
Pentru plata integral pe întregul an a impozitului pe clădiri până la data de 31 martie se acordă un bonus de 10%. Supraimpozitarea nu se va aplica decât de anul viitor, pentru clădiri, și din 2018, pentru terenuri. În aceste condiții, cei care dețin imobile aflate în stare avansată de degradare au timp să le repare, pentru a plăti impozite chiar și de cinci ori mai mari. Oricum, angajații PMT trebuie să facă un inventar al tuturor clădirilor aflate în stare de degradare. Evaluarea se face după un sistem pe bază de punctaj, care ia în considerare degradările la cornișe, streșini, jgheaburi sau burlane, dar și la tencuială, pereți sau elemente decorative. La terenuri, impozitul se majorează cu 500% începând cu al treilea an, dacă terenul rămâne în paragină doi ani la rând.
Comentarii prin facebook