Ce se intampla cu Poli? Intre desfiintare si Europa League

Dacă nu se primește un răspuns favorabil de la Curtea de Conturi în trei săptămâni, Poli nu mai rezistă. Aceasta a fost concluzia șefului CJ Timiș, Titu Bojin, la finele unei întâlniri care a avut loc zilele trecute la Palatul Administrativ. Întâlnire la care au fost invitați mai mulți oameni de fotbal, dar și din media, legați de fenomenul fotbalului timișorean și terminată așa cum a început, adică fără nicio concluzie. Ba a fost una, să se mai constituie încă o comisie de nouă oameni care să facă nu știu ce. Oricât de lăudabilă ar fi această inițiativă, situația, cel puțin de moment, a lui Poli nu se poate rezolva prin mese rotunde care aduc cu discuții sterile despre sexul îngerilor.

Și asta atâta timp cât problema stringentă a lui Poli sunt banii, nu strategiile de transferuri, mobila din vestiare sau apa caldă de la dușuri. Când vor exista bani se poate discuta și despre aceste aspecte. Dar la finele săptămânii viitoare începe sezonul, iar lucrurile sunt grave. Nu mai e timp de bătut apa în piuă. Se știe, Primăria și Consiliul Județean n-au mai dat un ban la echipă de prin luna mai a anului trecut, după ce un control al Camerei de Conturi Timiș și-a dat cu părerea că finanțarea ar fi ilegală. Cu toate că decizia nu era executorie, celor din primărie și CJT le-a tremurat chiloții pe ei și n-au mai dat un ban, încălcând astfel hotărâri ale CLT și CJT. În schimb, s-a făcut o contestație la Curtea de Conturi București. Iar de atunci se așteaptă, se așteaptă și iar se așteaptă cu mâinile în sân. Abia marți, primarul Nicolae Robu a catadicsit să trimită un memoriu Curții de Conturi prin care solicită un răspuns privind vechea sesizare. Titu Bojin a anunțat că va face același lucru, mergând personal la București. Or, aceste demersuri puteau făcute de mult timp, inclusiv prin interpelări parlamentare, Curtea de Conturi fiind în subordinea Parlamentului. S-a ajuns acum cu cuțitul la os, fiind periclitată chiar licențierea clubului pentru sezonul următor.

În acest moment, „patronii” lui Poli de la Primărie și CJT ar trebui să aibă cel puțin două strategii, dacă vor ceva de la această echipă. Una ar fi pe termen scurt privind salvarea de la retrogradare. Și aici ar fi două variante, în funcție de răspunsul de la Curtea de Conturi. Evident, în cazul unui răspuns pozitiv dat într-un termen rezonabil, cred că problema salvării va fi rezolvată. Chiar dacă nu va fi ușor, în condițiile în care una dintre contrandidate, Voluntariul (echipa finanțată exclusiv din bugetul local) s-a întărit acum cu… Mitică Dragomir și Bela Kassai. Să nu ne mirăm că multe meciuri ale acestei echipe vor fi blocate de acum înainte de la casele de pariuri, iar prietenii știu de ce! Primarul Robu spune că exstă un plan B în cazul unui răspuns negativ de la instituția păstorită de Nicolae Văcăroiu și, mai nou, de marele bănățean Ilie Sârbu. Ar cam trebui să se gândească serios la acest plan. Odată Poli retrogradată pentru a doua oară consecutiv, nu știu dacă va mai exista forța de orice natură pentru a încerca a treia promovare.

Dacă scăpăm de retrogradare, trebuie aplicată și o strategie pe termen lung. Iar aici, cu riscul de-a fi foarte înjurat, cred că trebuie renunțat la jumătățile de măsură. În primul rând trebuie văzută problema legislației. Există acum o lege care permite finanțarea echipelor sportive de la bugetele locale, dar am înțeles că e interpretabilă. Astfel în orașele păstorite de primari PSD se poate pune în practică, iar în rest nu. Ca să nu mai existe interpretări, poate ar trebui făcută o inițiativă legislativă extrem de clară în acest sens. Primarul Robu e și om politic, e vicepreședinte la nivel național de partid puternic. Poate iniția, prin aleșii de Timiș și nu numai, o astfel de lege care să nu mai permită interpretări din partea unor conțopiști de la Curtea de Conturi. Să rămână la latitudinea aleșilor locali să decidă dacă vor să dea bani pentru sport și câți. Dacă populația nu vrea așa ceva, îi va sancționa la alegeri. Fiind în campanie electorală și cum mulți primari, indiferent de culoare politică, își doresc o astfel de lege, nu cred că ar fi o problemă. Dar dacă stai cu mâinile în sân așteptând să-ți cadă o pleașcă din cer, nimic nu se rezolvă de la sine.

Având apoi o astfel de legislație, va veni rândul primarului Nicolae Robu (foarte probabil va fi tot el și după alegeri) să-și impună voința politică. Fiindcă va fi nevoie de curaj, determinare și voință, pentru a nu te lăsa influența de criticile populiste. Ce înseamnă asta? O bugetare puternică a clubului în primul an. Cel puțin șapte milioane de euro, fiindcă nu mai merge cu țârâita. (Sunt destule surse de unde se pot lua: asistați sociali, panseluțe etc.) Investești mult, câștigi mult. Cu un astfel de buget, faci din Poli o echipă de primele maxim patru locuri. Ce înseamnă asta? Bani mai mulți de la televiziuni, spectatori mai mulți și, implicit, sponsori. Dacă vine și o calficare în grupele Europa League, unde deja se plătește bine, mai intră în cont zece milioane de euro. Deja sunt bani, iar în anii următori contribuția primăriei poate fi redusă gradual. În cinci-șase ani, cu aceiași bani pe care-i dai cu țârâita anual pentru locurile 8-12, faci o echipă de top, Repet, trebuie să ai curaj și să nu te împiedici în alde Carmen Obîrșanu. Și, evident, la conducerea clubului să pui oameni competenți, să se termine odată cu diletantismul care, trebuie să recunoaștem, colcăie în club. Dacă vrei o echipă competitivă, e singura cale. Și, repet, în timp, la fel de costisitoare sau chiar mai puțin decât pentru o echipă de locurile 9-10. Dacă vreți, asta ar fi diferența dintre „Cea mai Poli dintre toate Poli” (CMPDTP) – vorba lui Robu – și „AC Recaș nu e Poli” – vorba contestatarilor proiectului.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

INO a spus: (februarie 4th, 2016 at 15:17 )

NOW!POVEȘTI!AVEȚI GRIJĂ CĂ ĂȘTIA DE LA CURTEA DE CONTURI NUS ÎNTREGI LA MINCE ȘI VOR ȘI EI SĂ SE DAU MARI!!CĂUTAȚI UN INVESTITOR ȘI VĂ PUTEȚI PI Ș A PE EI GUNOAIE DE OAMENII PUȘI SĂ FACĂ RĂU DACĂ POT!!UN INVESTITOR SERIOS ASTA ESTE SALVAREA PERFECTĂ!ȘTIU NU ESTE UȘOR!DAR NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL!YESSSSSSSS!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

soryn a spus: (februarie 4th, 2016 at 15:20 )

desfiintarea … doar la un pas distanta; restul sint doar vise de suporter (si ale mele) dar care nu se vor realiza niciodata ….. in rest robu – cojones – NICIODATA! daca ar fi avut asa ceva ar fi facut pina acum macar pentru iubirea lui … poli, dar … VISE …

WPH a spus: (februarie 4th, 2016 at 20:40 )

No way … facem o emulatie si salvam POLI – at any cost DE vreti sa mai inseaman ceva in RO … ! Asa se procedeaza worldwide nu tre sa scoatem noi cartofii …:)

anteconbega a spus: (februarie 5th, 2016 at 07:41 )

AC RECAS nu e Poli! Altceva?

birlic a spus: (februarie 5th, 2016 at 11:23 )

Inca o dovada ca nui nici-o diferenta intre Curtea de conturi si sefii lor Parlamentul institutie recunoscuta pt. bravurile ei pt. bunul mers al Romaniei prin minciuna si capatuiala . Cum e posibil ca o Institutie a statului sa nu tina cont de lege ,adica sa raspunda in termenul legal ori carui petitionar cu atat mai mult unor reprezentanti de drept ai Banatului . Halal Institutii de asta ne merge noua asa de bine ca astia ne conduc.

Mihalcea E. a spus: (februarie 5th, 2016 at 14:52 )

povesti de adormit copiii! iată că s-a ajuns de un de s-a plecat..În aproape patru ani de zile s-a aruncat cu banii pe fereastră, din pricina unui management prost și a atâtor incompetenți care s-au pripășit pe la cârma acestui club: Rosenblum, Staicu, timofte, Anton și în cele din urmă marele salvatore de la patria, Stanciu! Toți o apă și-un pământ, evident, în frunte cu Lae Robu – habarnistul număru 1. s-au făcut experiențe, s-a promovat fără nici o noimă, nu s-a investit pe termen lung, a funcționat în permanență mercenariatul cu jucători expirați și nu s-a încercat o construcție din temelii cu baze serioase și numai după aceea să se încerce promovarea, fără ca anul următor să-ți tremure curul că ajungi de unde ai plecat. Însă, fiecare, ca și sistemul actual din cadrul clubului, a gândit la fel punând mai presus interesele personale…Cum este posibil să dai afară jucătorii cu contracte și numai după aceea să cauți (!) alții!!! Pentru asta, cred că Stanciu ar trebui să-și ia tălpășița cât mai repede, iar cei care răspund de acest proiect ( scăldat într-o totală lipsă de perspectivă!) să-și bage adânc mințile în cap întrucât cetățenii acestor locuri cu siguranță nu vor mai fi de acord să dea liber la cheltuirea banilor aiurea, după mofturile și ideile lui Flocea sau ale lui Stanciu.

CCpl a spus: (februarie 6th, 2016 at 07:42 )

Poli este deja oricum o umbra a ceea ce a fost asa ca case closed … de acum nimic nu se poate schimba asta e !

Uhrin a spus: (februarie 6th, 2016 at 07:54 )

Si va trai vesnic in sufletele noastre sa ne alimenteze sperantele fiindca NU avem voie sa uitam ce s-a intimplat altfel istoria se razbuna … ! Nor ignore – simply to costly for a poor bc Christ 🙂

DOel a spus: (februarie 6th, 2016 at 07:59 )

Du-te iobule la proctolog 🙂 Hai ca poti !

widoqq a spus: (februarie 6th, 2016 at 09:08 )

Timofte asta a fost atat de prost ca l au luat Boavista conducatorul lor.

KA a spus: (februarie 6th, 2016 at 09:35 )

Etapa dreacului … ! decat atit 🙂

yxsman a spus: (februarie 10th, 2016 at 10:38 )

Este AC Recas noua Poli? Macar viticultorii aia si-au atins putirita…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4057 cazuri

3494
active
157
decese
406
vindecate

Situația globală

Total: 1287168 cazuri

944751
active
70530
decese
271887
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare

Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Romania tineret

Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul

După ce Federația Română de Fotbal s-a adresat FIFA pentru confirmarea jucătorilor eligibili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, forul de la Zurich a anunțat aseară că, deși competiția se va desfășura în 2021, pot fi prezenți jucătorii care au obținut calificarea. Pe 27 martie, FRF s-a adresat FIFA cu privire la situația jucătorilor cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei șoferi sunt cercetați penal după ce au fost depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii Secției 5 Poliție Urbană Timișoara au depistat un bărbat în timp ce conducea un autoturism pe calea Dorobanților, sub influența băuturilor alcoolice, în 4 aprilie, în jurul orelor 20.15. Polițiștii  au oprit pentru control, pe calea Dorobanților un autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei șoferi, care au condus prin Timiș sub influența alcoolului, au dosar penal
Timișul are aproape 600 de oameni în carantină, luni, 6 aprilie. În ceea ce privește persoanele aflate în izolare, numărul acestora a trecut de 900. Luni, 6 aprilie,în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică, sunt 598 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat COVID – 19, iar alte 936 persoane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș sunt aproape 600 de persoane în carantină
Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a donat 105 calculatoare copiilor din județul Timiș care au rămas fără acces la educație, după închiderea școlilor. Calculatoarele ajung astăzi și mâine la şapte şcoli din judeţ. Acestea au fost recondiţionate de persoane excluse și marginalizate angajate într-un parcurs de reintegrare socio-profesională. Asociația Ateliere Fără Frontiere sprijină elevii din familii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ateliere Fără Frontiere donează 105 calculatoare elevilor din Timiș rămași fără acces la educație după închiderea școlilor
Pentru a doua oară consecutiv, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a scăzut de la o zi la alta. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 193 de noi cazuri, în raportarea precedentă fiind 251. În Timiş, numărul de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore este de numai cinci. Grupul de Comunicare Strategică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România trece pragul de 4.000 de cazuri cu COVID-19. În Timiş, doar cinci noi cazuri în ultimele 24 de ore. Situaţia pe judeţe
Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile
Poliţiştii şi jandarmii din Timişiş au aplicat, doar în ziua de 5 aprilie, 398 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie. Cumulate, amenzile au ajuns la suma de 1.039.800 de lei. În cursul zilei de 5 aprilie, în județul Timiș, au fost aplicate de către poliţişti 354 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 948.700...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, amenzi de peste un milion de lei, într-o singură zi, pentru nerespectarea restricţiilor
Universitatea Politehnica Timişoara se pregăteşte să dea până la 21,7 milioane de lei pentru un nou contract de pază a bunurilor şi persoanelor din cadrul instituţiei. Firma stabilită în urma licitaţiei va trebui să aibă dispecerat, echipă rapidă de intervenţie şi maşină specială pentru transportul valorilor. Conform anunţiului de licitaţie publicat pe SEAP, valoarea contractului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timişoara caută firmă de pază pentru aproape 22 de milioane de lei
Top