Am putea scăpa, chiar de la sfârșitul lunii, de muștele și țânțarii care au început deja să-și facă de cap prin Timișoara! La aproape trei ani de când primăria nu mai are contract de dezinsecție, virusul Zika a făcut ca lucrurile să intre… într-o oarecare normalitate. Între timp, procesul cu Romprest continuă.
În toamna lui 2013, Primăria Timișoara a rămas fără contract cu un operator de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-a făcut o încredințare directă, în valoare de 30.000 euro, către firma al cărei contract expirase, iar ulterior a fost demarată procedura de licitație. S-a înscris o singură firmă, Romprest Servicii SA, care nu a îndeplinit toate condițiile din caietul de sarcini și a fost descalificată. Firma a dat primăria în judecată, iar procesul nu e gata nici la ora actuală. În 19 februarie 2016, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată de către Romprest Servicii SA a Primăriei Timișoara, dar compania bucureșteană a contestat decizia. Instanța a rămas în pronunțare, conform reprezentanților municipalității. Deoarece PMT e încă în proces pe această speță nu a putut fi organizată o licitație pentru serviciul de dezinsecție, astfel că timișorenii se plâng tot timpul că sunt invadați de țânțari și alte gângănii.
Totuși, în această vară, lucrurile se vor schimba. Virusul Zika a băgat în priză autoritățile din România, astfel că Institutul Național de Sănătate Publică a trimis direcțiilor județene de sănătate publică „recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor, astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor”. În aceste condiții, în aprilie, PMT a lansat o „invitaţie de participare privind serviciile de dezinsecţie pe domeniul public al Municipiului Timişoara, pentru prevenirea apariţiei virusului Zika”. Practic, este vorba despre o procedură de achiziție directă a acestor servicii, la o valoare estimată de 459.891,8 lei. Este vorba despre o procedură în regim de forțp majoră, aflată acum aproape de final. „S-a recurs la această situație având în vedere existența virusului Zika. Deși ne judecăm în continuare, am venit cu o procedură pe cale de a fi finalizată. Urmează să fie depuse contestații, dacă va fi cazul, dar noi sperăm să nu fie, până în 23 mai, la ora 24. Au fost două oferte prezentate, procedura de analiză și deliberare a fost finalizată și s-au comunicat rezultatele”, a anunțat primarul Nicolae Robu. Dacă nu vor fi contestații, contractul va fi semnat imediat și, până la sfârșitul lunii, firma câștigătoare a licitației va trebui să înceapă dezinsecția.
Comentarii prin facebook