O instituție prăfuită, în care unii cântă la torogoată, iar alții fumează. Așa văd operatorii culturali independenți din Timișoara Casa de Cultură a municipiului, instituția prin care sunt organizate, în prezent, cele mai importante evenimente din oraș. Ei au reușit să ajungă totuși la un acord cu primăria, care promite ceva bani în plus.
Mai multe asociații culturale independente din Timișoara au reclamat, în luna aprilie, modul în care primăria împarte banii de pe agenda culturală, și așa insuficienți. Au fost nemulțumiți atât operatorii, cât și… reprezentanții municipalității! Primii au reclamat atât banii puțini – aproximativ de șapte ori mai puțini decât la Cluj, de exemplu, cât și felul ciudat în care au fost alocați, fiind folosit același algoritm, indiferent de punctajul oferit de proiectele respective. Miercuri a avut loc a doua întâlnire între reprezentanții ONG-urilor și asociațiilor culturale și primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu și directorul Casei de Cultură, Pavel Dehelean. Au fost făcuți cu această ocazie și primii pași înspre îndreptarea situației. Va urma o rectificare bugetară, iar operatorii culturali sunt cei care vor trebui să propună câte proiecte vor primi bani în plus și pe ce criterii.
„Întâlnirea a fost utilă. Am reușit să obținem din partea primăriei acordul pentru înființarea unui consiliul consultativ al sectorului. Sunt bucuros, pentru că o parte din colegii din sectorul acesta erau sceptici că primăria va răspunde. Iată că a răspuns la invitația noastră de dialog și avem un instrument prin care putem să trimitem un mesaj către administrația orașului (…) Trebuie să fim realiști. Nu se va întâmpla prea mare lucru acum. Sunt alegerile, e o fluctuație a politicului, dar faptul că se va reanaliza finanțarea pentru o bună parte din proiecte zic că este un câștig. Din păcate, pentru unii dintre noi e prea târziu. (…) Faptul că noi, operatorii, ne asociem între noi dă rezultate (…) Eu rămân la părerea că Timișoara este un oraș bogat, care ar trebui să stabilească un raport corect între instituția de cultură de stat și sectorul independent. Eventual să transformăm Casa de Cultură într-un centru de proiecte. Din punctul meu de vedere, aceasta este neschimbată din anii 50. Când intri acolo, e unul care cântă la o torogoată, alții fumează… e exact atmosfera de pe vremea lui Ceaușescu. E un aer prăfuit de pe vremea comunistă. E păcat, pentru că primăria bagă milioane de euro în instituția asta”, spune regizorul Florin Iepan.
Lucian Mircu, de la Marele Ecran, admite și el că s-a făcut totuși un pas înainte. „În primul rând, noi, asociațiile care am fost aici, trebuie să stabilim un principiu prin care să putem să suplimentăm finanțarea proiectelor. E clar, și primăria recunoaște, nici domnul primar nu e mulțumit de modul în care s-au dat banii anul acesta. Milităm pentru mai multă transparență a procedurii, s-a înțeles acest mesaj și cred că pașii prevăzuți în strategia culturală a orașului, adoptată de primărie, poate că au o șansă în plus să fie adoptați (…) S-a vehiculat și ideea schimbării Casei de Cultură, care să devină un centru de proiecte culturale. În primul rând, acest centru ar trebui să fie unul mai transparent decât ceea ce avem acum și să fie acordați banii în așa fel încât să ajustăm disproporția aceasta între banii cu care sunt finanțați diverse proiecte, fără concurs… Ar trebui să le mutăm pe toate în zona de proiecte pe concurs, pentru a crește competitivitatea și calitatea”, susține acesta.
Viceprimarul Dan Diaconu spune, la rândul lui, că lucrurile se vor schimba, însă nu dintr-o dată. El admite că banii nu au fost împărțiți într-un mod care să mulțumeasc pe toată lumea, dar i-a întrebat pe reprezentanții ONG-urilor dacă ar fi fost dispuși să-și asume finanțarea, cu sume mult mai consistente, a numai șapte sau opt proiecte. „Concluzia este că avem nevoie de întâlniri sensibil mai dese. S-a discutat despre constituirea unui consiliu consultativ al operatorilor independenți culturali pe lângă Primăria Timișoara, lucru pe care îl considerăm benefic și care cred că se va întâmpla în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, ne-am confruntat cu problema concursului de finanțări nerambursabile, în condițiile în care am avut foarte multe proiecte foarte bune, pe un buget relativ limitat, care ajunge, pe tineret și cultură, la aproximativ 2,4 milioane de lei (…) S-a stabilit ca la următoarea rectificare să se propună un proiect de HCL care să adică un plus pentru operatorii culturali independenți. Până în 25 mai urmează să ne prezinte viziunea lor asupra suplimentări ale finanțărilor. Vor propune un principiu de împărțire a unor viitoare sume de la rectificare”, a concluzionat „vicele”. Rămâne de văzut ce sumă va putea fi găsită pentru reîmpărțire și dacă acest lucru va fi posibil în actualul mandat.
Comentarii prin facebook