Adio jeturi de apă de opt metri, ceață care să… amplifice atmosfera și ecran de apă pe care să poată fi urmărite inclusiv meciuri de fotbal! Sau, în niciun caz, acestea nu vor fi putea fi văzute pe Bega! Megafântana muzicală se va muta în Parcul Botanic! Asta, pentru că Bega nu e îndeajuns de adâncă.
Primăria Timișoara lansa, în iunie 2015, iunie, o invitație de participare privind investiția „Fântână ornamentală Canal Bega”. Era vorba despre un studiu de fezabilitate, pentru care primăria era dispusă să plătească puțin peste 145.000 de lei, cu tot cu TVA. „Jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului (…) Momentul în care fântâna este cu adevărat actorul principal al spectacolului este după căderea nopții, atunci când ea devine un simbol dinamic, interactiv, pentru municipiul Timișoara (…) Existența fântânii va avea ca efect colateral repunerea în valoare a Parcului Catedralei”, se preciza în acest document. Din punct de vedere tehnic, fântâna arteziană multimedia ar fi urmat să fie amplasat pe râul Bega, între podul Tinereții și podul Traian.
În plenul de marți după-amiază, consilierii au adoptat un proiect care prevede „dezlipirea și alipirea unor imobile, în vederea construirii unei fântâni ornamentale muzicale în Parcul Botanic”. Practic, o bucată „liberă” dintr-un teren aflat în domeniul public al Municipiului Timișoara pe care sunt construite facilități ale Spitalului Municipal va fi alipită Parcului Botanic, în vederea construirii, într-un orizont de timp nedefinit, a unei fântâni muzicale. Este vorba, de fapt, despre… fântâna de pe Bega, care nu poate fi realizată în locul în care s-ar fi dorit inițial. „Nu se mai face fântâna în zona Flora, pentru că s-au făcut măsurători și a fost o surpriză totală, adâncimea este mult mai mică decât se știa și foarte variabilă. Pe tot acel tronson, adâncimea este de la 2,5 până la 6 metri. Or, se știa că adâncimea este de peste 5 metri peste tot. Acolo n-o să se facă fântână. Dacă, în timp, va fi cazul să se facă în altă parte, ăsta e alt subiect, dar noi acolo am generat un studiu de fezabilitate și apoi s-au făcut măsurători și s-a constatat că sunt adâncimi prea mici”, a explicat, în plen, primarul Nicolae Robu.
Întrebat de consilierul local PSD Ramona Olteanu dacă, în aceste condiții, navigarea pe Bega va fi posibilă, edilul a răspuns categoric: „Sigur că da, este. Pentru navigare nu este nicio o problemă”. În Parcul Botanic se lucrează deja de câteva săptămâni la alei, care erau într-o stare proastă. „Mereu s-a așteptat un proiect de anvergură de modernizare și reorganizare, dar am dat dispoziție să nu se mai aștepte, să se facă intervenții de reparații”, a mai spus primarul. Fântâna cu jocuri de lumini și apă de pe Bega a fost una dintre promisiunile lui Robu din campania din 2012.
Comentarii prin facebook