E sigur: nu vom avea fântână muzicală pe Bega, dar s-ar putea să avem, într-o bună zi, în Parcul Botanic. Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, pregătirea terenului pentru o investiție care nu se știe când va putea fi realizată efectiv. Chiar dacă va fi în parc, nu pe apă, ea va avea jocuri de lumini și muzică așa cum s-a dorit inițial!
Sistemul de lumini, muzică și jocuri de apă de pe Bega, estimat la două milione de euro, a fost una dintre promisiunile din campania trecută a actualului primar Nicolae Robu. În 2015, Primăria Timișoara a început să caute o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate. „Jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului”, scria în tema de proiectare. Fântâna ar fi urmat să fie amplasată între podul Tinereții și podul Traian. „Zona 1 este formată din câte un aliniament situat pe fiecare mal, cu câte 40 de jeturi de apă cu formă de evantai, dispuse pe o lungime identică cu a platformei plutitoare, care vor descrie o parabolă spre centrul canalului. Fiecare jet va trebui luminat cu câte un proiector (…) Zona 2 va fi formată dintr-o platformă plutitoare modulară cu dimensiunile de minimum 50 m lungime și 5 m lățime. Aceasta va trebui să fie retractabilă”, se preciza în același document. Urma să existe și un ecran de apă „cu dimensiunea de minimum 25 m lățime și 9 m înălțime, care să permită vizualizarea de imagini la rezoluție înaltă (de ex, meci de fotbal)”, era precizat în invitația de participare.
Între timp s-a descoperit că fântâna este imposibil de construit pe Bega, din cauza adâncimii prea mici a canalului în zona vizată. „S-au făcut măsurători și a fost o surpriză totală, adâncimea este mult mai mică decât se știa și foarte variabilă. Pe tot acel tronson, adâncimea este de la 2,5 până la 6 metri. Or, se știa că adâncimea este de peste 5 metri peste tot. Acolo n-o să se facă fântână”, a explicat, în plen, primarul Nicolae Robu. Consilierii locali au votat un proiect care prevede „dezlipirea și alipirea unor imobile, în vederea construirii unei fântâni ornamentale muzicale în Parcul Botanic”. Ce urmează acum? În prima fază, un proiect. „Avem momentan doar un studiu. Ea va fi în zona dinspre Adam Müller Guttenbrunn, unde e zonă construibilă, nu este spațiu verde. Nu trebuie o nouă licitație (pentru SF –n.r.). Ei (realizatorii – n.r.) trebuie să propună o fântână. Nu am dat degeaba banii. Fântâna e aceeași, o punem aici sau o în altă parte… Să-i pui ponton era soluția tehnică pentru fântână pe Bega… Eu vrea ca țâșnitorile să fie la fel, dispuse ca și cum ar fi fost acolo. Ca aspect va fi la fel, doar că va fi amplasată unde dorim. Soluția tehnică nu era obligatoriu cu pontoane plutitoare, și acolo erau două soluții tehnice. Cu pontoane sau una fixă, pe fundul canalului”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu. Evident că nu se știe cât ar putea costa o astfel de „ghidușie”, dar teoretic ar trebui să coste mai puțin decât cea estimată pentru Bega. Dacă vor apărea elemente noi însă, prețul ar putea să crească…
Conform edilului, fântâna va putea fi văzută din stradă și… ar putea aduce după sine și demolarea gardului Parcului Botanic. „Va avea vizibilitate în toată zona. Mă gândesc oricum dacă am putea scoate gardul Parcului Botanic, pentru că eu sunt în principiu împotriva gardurilor. Nu am analizat încă toate aspectele, dar cred că nu este niciun impediment”, a mai precizat Robu. Când ar putea fi construită fântâna rămâne un mister, asta și în condițiile în care primăria susține că vrea să obțină fonduri europene pentru reabilitarea integrală a Parcului Botanic, unde, în ultimele săptămâni, s-a lucrat totuși la refacere aleilor.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook