De câte ori nu vi s-a întâmplat ca, pe un drum județean, să stați minute bune în spatele unor monștri pe roți, care transportă, de exemplu, tone de pietriș? Acest lucru e ilegal și, totuși, e la ordinea zilei pe unele drumuri din Timiș. CJ va colabora oficial cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru tragerea pe dreapta a mașinilor de mare tonaj care circulă fără autorizație.
Circulația mașinilor de mare tonaj pe drumurile județene este o problemă recunoscută, în sfârșit, de reprezentanții CJ. În mandatul trecut, în afară de niște contre în plen, nu s-a făcut nimic pentru stoparea fenomenului, deși existau dovezi clare că mai multe drumuri județene au fost făcute praf de camioane. „Pe tot ceea ce înseamnă drumuri județene, în administrarea CJ, trebuie să se respecte reguli pentru tonaj. Drumuri unde acest reguli de tonaj nu sunt respectate, drumuri făcute din banii consiliului județean, au devenit impracticabile Asta înseamnă alți bani și alte investiții din partea CJ Timiș”, spunea, în august, președintele CJ, Sorin Grindeanu. Conform legii, dacă vor să circule pe drumurile județene, mașinile între 12 și 40 de tone trebuie să plătească autorizații speciale de tonaj (ATS), în funcție de drum și portabilitatea acestuia. Anul acesta, în Timiș au fost eliberate doar câteva zeci de astfel de documente. Conform reprezentanților CJ, prețul unei autorizații pleacă de la 278 lei.
În ultimul plen, consilierii județeni au votat încheierea unui protocol cu IPJ Timiș, „în vederea îndeplinirii atribuţiilor specifice pe linia controlului vehiculelor care se deplasează pe reţeaua de drumuri judeţene”. CJ se obligă să asigure „identificarea mijloacelor de transport rutier care depășesc greutatea maximă admisă, verificarea autovehiculelor de mare tonaj prin cântărire și cântărirea mijloacelor de transport rutier depistate de poliţişti rutieri”. „Noi, ca şi consiliu judeţean, nu avem autoritatea directă de a opri în trafic autovehiculele care nu respectă legea apropo de tonaj. Eu am tot amintit în aceste luni de problemele legate de nerespectarea legii pe drumurile judeţene şi atunci era nevoie de acest protocol cu poliţia, pentru că doar împreună cu ei, noi cu aparatele de cântărire şi dânşii cu autoritatea dată de lege, putem să facem aceste controale”, explică Sorin Grindeanu. CJ urmează să achiziționeze în curând și mult discutatele cântare. „Licitaţia e în desfăşurare. În urmă cu o lună am făcut rectificare de buget, care a prins suma de bani şi pe acest aspect. Vreau să văd în această toamnă cum funcţionează acest punct fix şi, dacă este bun, sistemul va fi extins. Anul viitor vom prevedea pe noul buget bani, astfel că numărul de puncte fixe să crească”, a mai spus președintele CJ Timiș.
Comentarii prin facebook