Primarul Robu si nostalgia Garzilor Patriotice

Din puțul gândirii primarului Nicolae Robu au înflorit zilele trecute încă una, dacă nu vreo două idei năstrușnice. Este vorba de înființarea unor „gărzi” civile care să preia din competențele Poliției Locale, dar și ale Primăriei. Gardă Anti-hoție sau/și Gardă de Purtat Grijă Orașului, le-a și botezat edilul În primul rând trebuie spus că termenul de „gardă” e total nefericit. Doar în dictaturi, comuniste sau nu, civilii sunt înrolați în astfel de structuri de gen paramilitar. În România, pe model bolșevic am avut Gărzile patriotice înființate de Nicolae Ceaușescu pentru a apăra cuceririle revoluționare ale poporului român. Formate îndeobște din oameni ai muncii care se doreau importanți, aceste structuri cică apărau țara de inamici. În evenimentele din 1989 li s-au dat arme și a fost prăpăd, fără nicio pregătire oamenii din Gărzi împușcându-se între ei. Și tot în România am avut și Garda de Fier, ca să nu mă refer doar la comuniști. Astfel de gărzi civile mai avem în juntele militare sau prin unele state tribale din Africa.

Am făcut această paranteză, pentru a arăta că un astfel de demers este izvorât doar din capul unor dictatori. Înființarea unor astfel de grupări denotă reflexe dictatoriale, autoritariste. Acum, dacă ne gândim că onor consilierul primarului pe probleme de securitate și siguranță a fost mare lider PRM, partid extremist și anti-democrație, s-ar putea ca aceste idei crețe să nu vină neapărat din capul lui Robu. Într-o țară civilizată și democratică există instituții care se ocupă de buna funcționare a statului de drept. Când organizații civile mai mult sau mai puțin paramilitare preiau din atribuțiile instituțiilor statului nu mai avem de-a face cu un stat de drept. Da, în țările civilizate există voluntariat, dar să nu confundăm acest concept cu termeni precum gărzile.

Primarul Nicolae Robu vrea de exemplu ca aceste gărzi să-i urmărească pe infractori și hoții de buzunare. Dacă îi prind, se iau la bătaie? Ce facem aici, instigare la violență, la lupte stradale? Aceste gărzi vor fi înarmate? Da, demersul lui Cristi Brâncovan, de unde se inspiră oarecum Robu, de a-i urmări și filma pe hoții de buzunare e una, constituirea de „gărzi” care să se lupte cu hoții e cu totul alta. Dar și demersuri precum ale lui Brâncovan au loc acolo unde instituțiile de drept nu funcționează. Repet, în țările civilizate există instituții care se ocupă cu acest gen de infracțiuni. Și noi avem chiar în subordinea Primăriei Poliția Locală. Domnii de acolo ce fac în timp ce „gărzile” se bat cu infractorii? Păzesc ghivece de flori? Nu mai vorbesc că există și Poliție Municipală, care însă nu este în subordinea primăriei.

Se mai plânge primarul de inspectorii de zonă care ar fi „slabi” și fără niciun interes. Or, și aceștia ar trebui înlocuiți cu „gărzi”. Din capul locului trebuie spus că e cel puțin ridicol ca un șef de instituție publică să ceară ajutorul cetățenilor fiindcă subordonații săi nu-și văd de treabă. Dar asta e o problemă de management organizațional. Românii au o vorbă în acest sens cu peștele care se împute de la o anumită parte a corpului. În al doilea rând, trebuie spus încă o dată. Inspectorii de zonă sunt doar parte a unui angrenaj care funcționează în Primăria Timișoara de mult timp, din perioada lui Gheorghe Ciuhandu. Orice timișorean care se lovește cu astfel de probleme știe că de la primărie nu primește autorizație de construcție pentru lucrări minore, dacă nu apelează la intervenții, pile, șpăgi etc. Ori o primește după ani și ani în care dosarele sunt rătăcite prin sertare. Astfel că omul știe ce are de făcut. Își face lucrarea fără autorizație, punând ceva bani deoparte pentru momentul în care apare inspectorul de zonă. Care inevitabil apare în astfel de cazuri. Au fost inspectori care n-au închis ochii doar la modificarea unui acoperiș, ci chiar la construcția unor palate țigănești. Evident că acel inspector n-o să vadă niciodată gropile din drum, după cum se plânge Robu, doar dacă nu cumva sunt la el pe stradă. Sau, mă rog, la neamuri, amantă etc. Dar asta nu e motiv să înființezi tot felul de gărzi…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (iunie 13th, 2017 at 09:41 )

1. Robu e un incompetent incurabil.
2. Impulsul de voluntariat trebuie sa vina de la cetateni, care trebuie sa fie mai pretentiosi cu administratia si sa o sprijine, in acelasi timp. Problema e ca Robu ai altii ca el considera drept nebuni, ciudati sau ceva de genul acesta pe cei care se implica, sesizand problemele marunte ale orasului. Daca spui ca cluburile deranjeaza noaptea, esti bosorog, daca spui ca e mizerie in parcuri sau intra masini in ele sau pe faleza orasului, te crezi la Viena, etc. Pe scurt, declarative e simplu, iar Robu nu e in stare sa treaca de acest stadiu declarative, pentru ca felul lui de a fi si de a gandi nu-I permite.

Bobby a spus: (iunie 13th, 2017 at 11:00 )

Robu rămâne un cretinoid cu reflexe comuniste, un individ mărginit și incompetent până-n pânzele albe. La ce vă așteptați să-i fete mintea? Un individ care dă numele de „Armonia” unor tramvaie reșapate (denumire luată parcă din Ilf și Petrov, dar mă îndoiesc că Robu a citit așa ceva) și botează niște ambarcațiuni din termopane cu nume „grele”, precum Burebista și Decebal nu poate ajunge decât la reinventarea gărzilor patriotice de pe vremuri. Orașul Timișoara nu merită un primar atât de imbecil ca Robu, care declara mai deunăzi că va „continua să-și lase amprenta pozitivă asupra orașului”, de parcă s-ar crede Duhul Sfânt. Oricum, asta mi-a spus că megalomanul suferă și de sindromul mesianic și că e dus rău cu pluta. Sper ca timișorenii să voteze în masă împotriva lui la alegerile din 2020.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

sala polivalenta

Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul

Cu toate că nu ştie absolut nicio dată concretă despre sumele care vor fi alocate pentru proiect sau data de demarare a unei eventuale licitaţii, primarul Nicolae Robu e absolut sigur că lucrările la viitoarea sală polivalentă a oraşului vor începe încă în 2020.. Tot la capitolul optimism, edilul-şef trece finalizarea sălii polivalente, construită de Universitatea Politehnica Timişoara, împreună cu municipalitatea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii sunt pregatiti de noi alegeri

PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj

Odată numit cabinetul Orban, în PNL Timiş e armonie şi o atmosferă foarte bună. Preşedintele organizaţiei, Nicolae Robu, spune că planurile de viitor sunt mari, iar imediat după sărbători, filiala se apucă de campania electorală pentru locale. În forurile de conducere ale PNL Timiş atmosfera de bunăvoinţă şi înţelegere e prezentă permanent. Cel puţin asta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social

5 idei de cadouri pentru Crăciun produse local

Sărbătorile de iarnă se apropie și mai că ne vine să dăm drumul colindelor și să aprindem luminițele de cum se face frig afară. Tot de la primul val de frig ne gândim și la cadouri pentru cei dragi! Eu vă propun ca anul acesta să alegeți cadouri originale, făcute local de artiști și artizani....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 5 idei de cadouri pentru Crăciun produse local