Centrul Timișoarei va fi teritoriu interzis pentru biciclete, triciclete, trotinete și role. Consilierii locali au votat, marți, proiectul care introduce aceste restricții în zona de promenadă a Timișoarei. Acesta este, de fapt, întregul centru istoric.
HCL 371/30.10.2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul municipiului Timișoara are un nou articol care vizează circulația în centrul orașului. „Pentru a se asigura un climat de siguranță persoanelor care frecventează zona pietonală a municipiului Timișoara, respectiv pentru a preveni producerea unor incidente ce pot avea urmări grave asupra integrității fizice a persoanelor care circulă în această zonă, primarul municipiului Timișoara a apreciat ca fiind necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru interzicerea folosirii monociclurilor, trotinetelor și a altor mijloace de deplasare similare”, scrie în referatul proiectului de hotărâre. Este vorba despre skateboarduri, hoverboarduri, monocicluri, segway, trotinete și role. A existat, luni, și o dezbatere publică pe această temă, unele concluzii fiind inserate în textul proiectului, prin amendamente. A fost definită, astfel, zona de promenadă ca fiind arealul Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Unirii, strada Alba Iulia, strada Vasile Alecsandri, strada Mărășești, strada Eugeniu de Savoya, strada Ghe. Lazar (tronsonul cuprins între strada Emanuil Ungureanu și Piața Unirii), strada Florimund Mercy, strada Enrico Caruso, strada G-ral Praporgescu.
Se interzice folosirea pe străzile și în piețele destinatei promenadei: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Unirii, strada Alba Iulia, strada Vasile Alecsandri, strada Mărășești, strada Eugeniu de Savoya, strada Ghe. Lazar (tronsonul cuprins între strada Emanuil Ungureanu și Piața Unirii), strada Florimund Mercy, strada Enrico Caruso, strada General Praporgescu a oricăror mijloace de locomoție, inclusiv a bicicletelor, tricicletelor, monocicletelor, trotinetelor, skateboard-urilor, hoverboard-urilor, segway-urilor etc. Nu se au în vedere în enumerarea deschisă de mai sus cărucioarele pentru copii și pentru persoane cu dizabilități.
La propunerea liberalului Grigore Grigoroiu, care și-a asumat acest amendament, s-au schimbat puțin datele și în ceea ce privește amenzile. Inițial, acestea erau de 400 de lei, pentru cei între 14 și 16 ani, 600 de lei, pentru cei între 16 și 18 ani, respectiv 800 de lei, pentru cei care au depășit vârsta majoratului. „«Nerespectarea prevederilor (…) se consideră contravenție și se sancționează cu avertisment sau cu amendă contravențională astfel: între 200 și 400 de lei dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are vârsta între 14 și 18, persoanele până la 14 ani nu vor fi sancționate, și între 400 și 800 de lei, dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are vârsta de peste 18 ani”, a sunat amendamentul. Consilierul local PSD Gabriela Popovici a propus să fie interzise doar trotinetele și tricicletele electrice, însă amendamentul a căzut la vot. Proiectul a trecut, cu 16 voturi pentru. Au votat „Da” Dan Diaconu, Grigore Grigoroiu, Simion Moșiu, Adrian Lulciuc, Daniela Mariș, Adelina Tîrziu, Alin Sîrbu, Lucian Căldăraru, Ciprian Mihok și Ștefan Sandu, toți PNL, Ion Ardeal Ieremia, Ioan Mateescu, Lucian Taropa și Ioan Szatmari, toți de la PSD, Farkas Imre și Zlatiborca Marcov, din partea UDMR. S-au abținut de la vot Daniel Idolu și Gabriela Popovici, ambii PSD, iar Marius Dugulescu (PMP) nu a votat deloc. Interdicția va intra în vigoare după ce va trece de „viza” prefecturii și după montarea indicatoarelor.
Comentarii prin facebook