Primăria Timișoara nu a preluat cele șapte cinematografe pe care le-a câștigat în instanță și nici nu poate face acest lucru prea curând. De vină, spun autoritățile, este legea ambiguă, care face lucrurile extrem de complicate.
La Timișoara, municipalitatea a încercat, timp de mai mulți ani să recupereze fostele cinematografe. Primăria Timișoara a dat în judecată RADEF și a avut, în cele din urmă, câștigat de cauză. Cel puțin teoretic. „În 20 ianuarie 2017, Înalta Curte a decis definitiv și irevocabil păstrarea sentinței Curții de Apel Timișoara prin care RADEF este obligată să predea Primăriei Timișoara cele 7 cinematografe, împreună, unde este cazul, cu grădinile de vară conexe, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. În cazul în care RADEF refuză încheierea protocolului de predare primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol de predare-primire”, declara primarul Nicolae Robu pe 25 ianuarie 2017. Se vorbea la vremea respectivă de reabilitare și transformarea cinematografe în spații culturale pentru oraș, dar, aproape jumătate de an mai târziu, nu s-a întâmplat nimic.
„Nu am preluat cinematografele nici acum, s-a schimbat legea, este mult mai complicată, nu mai poți să te duci tu la un executor judecătoresc, ci un judecător trebuie să-l numească. Acum nu putem reabilita niciun cinematograf”, spune Robu. Singura soluție pentru ca RADEF să se conformeze deciziei instanței este executarea silită. „Sentințele judecătoresti, prevederile legale sau nevoile culturale ale comunităţii contează prea puţin pentru RADEF. Tergiversarea procesului de transfer către administraţia publică locală este foarte probabil generat de rațiuni pecuniare. Din informațiile noastre, RADEF încasează în continuare chirie de pe spațiile care nu îi aparțin și din activități care nu au legătură cu actul cinematografic pe care ar trebui sa-l presteze. În zilele urmatoare vom notifica din nou RADEF, urmând să ne rezervam dreptul de a acționa pe toate căile legale atât pentru recuperarea acestui patrimoniu, cât și a prejudiciului creat prin înstrăinarea dreptului de folosință”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Banii pentru începerea reabilitării fostelor cinematografe sunt prevăzuți în bugetul local. „Facem un apel și la societatea civilă, actorii culturali, să sprijine demersul nostru de a reda spațiile fostelor cinematografe comunității timișorene”, a mai spus Diaconu.
Care sunt cele 7 cinematografe
- Cinematograful Dacia – str. Zborului nr. 7
- Cinematograful Timiş – Piața Victoriei nr. 7
- Cinematograful Victoria – str. Ciprian Porumbescu nr. 2
- Cinematograful Arta (cu grădină de vară) – str. Iancu Văcărescu nr. 18
- Cinematograful Unirea – str. Mureş nr. 3
- Cinematograful Fratelia – str. Izlaz nr. 40
- Cinematograful Freidorf – str. Andreescu nr. 97
Există, de asemenea, cinematograful Studio, ajuns, prin metode neortodoxe, în proprietatea unei persoane fizice cu domiciliul într-o zonă de asistați social. Primăria Timișoara s-a luptat în instanță și pentru acest imobil și, în aprilie 2016, a reușit să obțină revenirea clădirii în patrimoniul RADEF. În prezent, doar Cinema Timiș mai este funcțional, restul devenind sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.
Comentarii prin facebook