Ar trebui să fie unul dintre cele mai frumoase parcuri din Timișoara, dar nu este decât unul dintre cele mai nesigure. Parcul Botanic are alei refăcute pentru promenadă, însă la ceas de seară nu știi cine îți poate sări în față din boscheți. Aleile rămân în beznă până cel mai devreme anul viitor.
Nu au fost bani pentru o reabilitare integrală a Parcului Botanic, dar în primăvara lui 2016 s-a decis că e cazul să se facă măcar minime lucrări de întreținere. După aproximativ jumătate de an, cei cinci kilometri de alei din parc au fost refăcuți total, astfel că nu-ți mai rupeai picioarele dacă ieșeai la plimbare. Asta, ziua, pentru că noaptea o incursiune în „Botanic” este o acțiunea riscantă. Parcul nu este iluminat defel. În septembrie 2016, primarul Nicolae Robu spunea că lucrurile se vor schimba în scurt timp.„Vom rezolva această problemă folosind stâlpi cu corpuri de iluminat și celule fotovoltaice. Practic, vom mobila parcul cu articole de genul acesta care figurează ca mobilier stradal și nu e nevoie să ai un proiect, o lucrare de intervenție pentru iluminat”, declara edilul. La aproape un an de la acel moment, situația este neschimbată: în parc e la fel de beznă și nici nu se va întâmpla nimic bun în următoarele luni.
„Nu știu exact care este stadiul iluminatului din Parcul Botanic. Nu mai avem bani pe contractul de iluminat în derulare, care va expira în 2018, nu mai avem pentru extindere, avem doar pentru mentenanță. Prin umare, putea să fie făcut numai cumva cu mobilier stradal. Chiar nu știu care e stadiul, eu le-am spus să facă”, explică acum Nicolae Robu. Totuși, în primărie se lucrează, astfel că proiectul va fi scos la licitație, se speră în următoarele săptămâni. „Documentele pentru publicarea în SEAP a licitației pentru servicii de proiectare aferente Studiului de Fezabilitate «Extindere iluminat public – Parcul Botanic» au fost finalizate, iar Serviciul de Achiziții Publice va proceda la transmiterea acestora în următoarele zile. Soluția aleasă este cea a întocmirii studiului de fezabilitate, urmată de singură licitație de proiectare și execuție, pentru a scurta timpul necesar implementării. Estimăm că studiul va fi finalizat, dacă procedura de achiziție va decurge fără probleme, în luna octombrie. Facem totul pentru ca, până la sfârșitul anului, contractul de execuție să fie atribuit”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. În ultimul mandat al primarului Gheorghe Ciuhandu, reabilitarea Parcului Botanic, estimată la peste 12 milioane de lei, a fost propusă pentru fonduri europene. În 2006 a fost făcut primul studiu de fezabilitate, actualizat în 2010 și rămas în același stadiu. Între timp, în ultima perioadă, Parcul Botanic a devenit destinația preferată a grupurilor de migranți ilegali care ajung la Timișoara, poliția evacuând deja câteva zeci de persoane care își făcuseră tabere provizorii.
Comentarii prin facebook