Cel mai grandios eveniment dedicat artelor contemporane din lume bate la ușă, așa că, dacă vrei să trăiești o experiență culturală de neuitat, hai la Veneția în timpul Bienalei. E oferta pe care ți-o propune, în această toamnă, Agenția de Turism Ultramarin
Artişti din toate colţurile lumii îşi prezintă cultura naţională exprimată prin diverse forme de arte vizuale, instalaţii, artă video, performance, design ambiental, într-unul din oraşele-muzeu în aer liber. Bienala de artă de la Veneţia este o experiență pe care orice iubitor de cultură ar trebui s-o trăiască o dată în viață. Călătoria prin Veneţia este o adevărată încântare. Dacă treci prin Piaţa San Marco şi ajungi pe străduţele înguste la Canal Grande, priveliştea este minunată: marea de turişti se risipeşte, iar principala arteră acvatică care şerpuieşte prin centrul vechii Veneţii, mărginind impunătoare palate din vremuri de demult, te aşteaptă s-o descoperi singur. Fie că o faci dintr-o gondolă, fie că alegi să străbați la pas străduțele ascunse. Cea mai frumoasă stradă din lume, cum mai este numit Canal Grande, are patru kilometri. Se ridică aici, aparent de-a valma, dar fiecare cu povestea lui, biserici și palazzi, care amintesc de perioada de glorie a Republicii Venețiene. Îți fură ochii atât faţadele palatelor renascentiste, cât şi grandioasele reşedinţe baroce, decorate cu ghirlande şi îngeraşi. Deși peste multe dintre clădirile de pe Canal Grande a trecut deloc blând timpul, imaginea lor este încă fascinantă. E atât de liniște între palate, mai ales dacă te pierzi pe străduțele cu nume uitate, încât nu trebuie decât să te lași furat de priveliște ca să uiți imediat că ești în atât de grăbitul secol XXI.
Palatul Dogilor şi Basilica San Marco adăpostesc comori pe ziduri. Paolo Veneziano, creatorul şcolii de pictură veneţiene, Tintoretto şi Veronese, au pictat maiestuoasele clădiri cu opere nemuritoare. Celebra Pala d’Oro din Basilica San Marco, amplasată în spatele altarului principal, este o adevărată bijuterie. Pe plăcile de aur decorate cu pietre preţioase sunt 250 de picturi emailate, împodobite cu nestemate şi încadrate într-o ramă veche din argint suflat cu aur. Farmecul de neuitat al Veneției vine și din legendele sale. Când străbaţi canalele la bordul unei gondole negre ca smoala, atât de asemănătoare unui sicriu, așa cum credeau unii scriitori, gondolierul poate să-ţi arate pe unde a evadat Casanova din închisoare, care sunt locurile unde se ascundeau îndrăgostiţii secolelor trecute sau să te treacă pe sub Puntea Suspinelor la apus, asigurându-ţi astfel o iubire eternă.
Se spune că măcar o dată în viaţă un călător trebuie să ajungă în Veneţia. Agenţia de turism Ultramarin vă invită aşadar să vedeţi frumosul oraş chiar în perioada Bienalei de Artă, o ocazie unică pentru a vedea cele mai reuşite expoziţii de artă contemporană din lumea întreagă, dar şi splendoarea Veneţiei sub soarele blând al toamnei. Pentru această excursie cu plecare în 28 septembrie se pot face rezervări aici.
Comentarii prin facebook