Pasajul rutier subteran din Piața Victoriei are șanse aproape nule de a fi realizat în viitorul foarte apropiat. Documentația nu e gata nici acum, deoarece proiectanții bucureșteni au plecat în străinătate, sursa de finanțare e incertă și, în plus, șantierul din Cetate e departe de a fi terminat. Nicolae Robu spune însă că proiectul rămâne de importanță majoră.
În februarie 2014, primarul Nicolae Robu anunța că studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru „Reorganizarea circulației pe Inelul 1 și reproiectarea infrastructurii rutiere și de transport în comun” a fost încredințat, prin licitație, unei firme din București. Exe Company.Ro SRL și-a adjudecat lucrarea cu aproape 25.000 de euro. „Inelul 1 de circulația va avea ca puncte cheie Bastionul, fântâna Punctelor Cardinale, Piața Mărăști, Piața 700. Din Piața 700 va fi o ramificare, pe tronsonul interior, de pe strada Sf. Ioan până la operă, apoi prin subpasaj se va trece prin fața operei până la colțul dinspre parc al Liceului MIU și se va continua pe Bd. Brătianu, până la intersecția cu Bd. Michelangelo, Banca Națională și Bastion, unde se încheie”, explica, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu.
Aproape un an și jumătate mai târziu, la primărie n-a ajuns încă întreaga documentație. Robu dă vina pe… lipsa de comunicare! „Pentru Piaţa Victoriei, Inelul I, nu am primit încă studiul geo care era conex studiului de fezabilitate. S-a reuşit luarea legăturii cu proiectantul, din păcate de săptămâni bune nu a mai existat comunicare, din cauză că au fost proiectanţii în străinătate. Am înţeles că s-au angajat să predea şi studiul geo. Dacă nu, vom rezilia contractul efectiv şi vom contracta alţi proiectanţi pentru studiile respective, vom prelua doar studiul de fezabilitate de la proiectantul cu pricina. Este un proiect extrem de important pentru noi”, susține acum edilul.
Robu estima, anul trecut, lucrarea efectivă la cinci sau șase milioane de euro și își dorea ca șantierul să fie deschis chiar în 2015. Acest lucru e aproape sigur că nu se va întâmpla, și nu neapărat pentru că încă nu există încă documentație completă și, evident, nici executant desemnat prin licitație. „Obstacolul” este altul. „Nu apucăm să dăm drumul la pasaj până nu terminăm reabilitarea centrului istoric (…) În 2015, cu certitudine vom începe și acolo”, spunea, în noiembrie 2014, primarul Timișoarei. În condițiile în care termenul pentru închiderea șantierului din Cetate este decembrie 2015, pasajul subteran din Piața Victoriei mai are ceva de așteptat…
Comentarii prin facebook