Evaluarea activității directorilor instituțiilor culturale din subordinea Primăriei Timișoara au trecut luni de plenul CL, dar au stârnit discuții neașteptate. Unii consilieri au vorbit despre evaluarea în sine, alții au susținut că la unele spectacole nu poți să vii cu… copilul.
Cele patru proiecte de hotărâre privind aprobarea rezultatelor finale ale evaluării anuale a managementului Filarmonicii Banatul, Casei de Cultură a Timișoarei, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrului German de Stat Timișoara au fost votate, luni, de consilierii locali. Ioan Gârboni și Pavel Dehelean au luat 10, iar Lucian Vărșăndan și Balasz Attila au fost notați cu 9,88. Cei doi directori de teatre mai trebuie să depună și câte un proiect de management, pentru o perioadă de cinci ani. Ion-Ardeal Ieremia, consilier PSD și regizor al Teatrului Național Timișoara, consideră însă, și pe bună dreptate, că nu e normal că se dau mereu note atât de mari. „Din toate actele care mi-au fost puse la dispoziție rezultă că a fost o evaluare făcută pe genunchi. Toate persoanele din juriu au dat pe bandă rulantă 10, ceea ce mie mi se pare dincolo de orice coincidență, urmând ca diferența să o facă un funcționar al primăriei. Fără o creștere a exigenței și o îmbunătățire a actului de evaluare a managementului cultural în Timișoara, Timișoara Capitală Culturală 2021 va arăta cum arată azi. Nu mă deranjează că fericitul domn Dehelean a trecut cu nota 10. Probabil că nici pe domnul Vărșăndan, de la Teatrul German, un manager remarcabil, nu-l deranjează că a trecut cu 9,88. Problema este alta: calificarea și caracterul foarte precis și aprofundat al analizei actului managerial. Dacă eu, presupus director al unui teatru din Timișoara, știu că sunt evaluat așa «hai că suntem prieteni, știu că ești bun», inclusiv eu mă las cu exigențele mai jos. Pe de altă parte, dacă domnii au luat 10, înseamnă că atâta pot, e maximum. Nu este o problemă de persoane, este o problemă de abordare a analizei a actului managerial”, susține Ieremia.
O replică imediată a venit din partea liberalului Simion Moșiu, care susține că în teatrele din Timișoara se joacă… spectacole indecente! „Noi suntem puși în fața unui fapt împlinit, trebuie să votăm niște constatări făcute de independenți. Cu regret trebuie să spun, teatrul fiind un act de cultură, sunt spectacole la care nu v-aș indica să mergeți cu copiii! Sunt spectacole de la care părinții au plecat rușinați, cu copiii, pentru că au greșit și au venit împreună cu dânșii. Calitatea actului de cultură și chestiunea asta, că noi suntem de avangardă, câteodată depășește cu mult bunul simț și lumea nu mai înțelege nimic. Mai bine se uită la un film porno liniștit acasă, decât la anumite spectacole! Aici mă refer la un spectacol scos de niște polonezi, deci nu de artiști români. Totuși, poate că ar trebui un filtru”, a spus consilierul PNL, spre amuzamentul unora dintre colegii săi. Ieremia i-a oferit însă un răspuns pe măsură. „Să știți că întreaga Renaștere abundă de nuduri. Nu știu cum s-au descurcat privitorii ăia, care intrau în biserică și vedeau doar nuduri, sfinți. Toate scenele respectivă pleacă de la perfecțiunea anatomică reliefată de antichitate. Dacă refuzăm frustețea și caracterul deschis al nudității noastre, s-ar putea ca mâine să purtăm văl islamic”, a spus social-democratul.
Comentarii prin facebook