Un nou procedeu de realizare a produselor bio şi a biocombustibilului prin rafinarea plantelor a fost ideea considerată câştigătoare a competiţiei Climate Launchpad. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara a găzduit finala naţională a competiţiei de idei în domeniul bio şi a protecţiei mediului.
În urma analizării celor şase idei rămase în finala competiţiei, Sweet Circular Refinery, proiect prezentat de o echipă de la Universitatea de Ştiinţe Agriocole şi Medicină Veterinară a Banatului, a fost considerată câştigătoare. Pe locul doi s-a clasat ideea prezentată de Voicu Stănescu – proiectul Platonica, iar pe trei, Răzvan Andrei Vasiu, cu proiectul Bioshade. CCIAT este unic partener în România al programului Climate Kic. „Ceea ce ne-a oferit proiectul prin Camera de Comerţ şi ClimateLauchPad este acest plus de valoare pe care l-am adăugat unui produs inovativ creat pe băncile universităţii şi în laboratoarele Universităţii de Ştiinţe Agricole din Timişoara. Este vorba de un proces de biorafinare a plantelor şi a zaharurilor. Planta este considerată cea mai verde baterie, care acumulează energia solară, şi noi, prin biorafinare, transformăm energia în bioproduse care sunt purtători de energie şi pot fi folosită în diferite sectoare, în principal în domeniul energiei regenerabile, prin bioenergie”, a explicat Teodor Vintilă, câştigătorul concursului.
Ideile prezentate la concursul au fost din cele mai diferite domenii, dar toate sunt bio. „Acest proiect se derulează în 35 de ţări. Am ales cei trei câştigători, cele trei idei care ne vor reprezenta ca şi ţară la finala internaţională din Cipru, în luna octombrie. În afară de cei trei câştigători am avut prezentată o idee care are şi brevet de invenţie privitor la un sistem de ventilaţie şi climatizare, care nu foloseşte deloc electricitate, ci doar energie solară. Altă idee a fost legată de staţiile de încărcat pentru maşinile electrice, tot cu energie solară, ca o minibenzinărie, iar o altă idee a fost legată de produsele Green şi Vegan, prin crearea de magazine şi restaurante cu produse bio şi eco, restaurantul şi magazinul să folosească distribuţie «verde», pe biciclete, şi să cuprindă un spaţiu cât mai mare pentru ca produsele să ajungă mai repede la consumator”, a declarat coordonatorul proiectului încheiat, Cristina Bădulescu. La finala europeană a concursului, de la Limassol, în Cipru, pentru premiul 1 se vor acorda 10.000 de euro, pentru locul 2 – 5.000 de euro, iar pentru locul 3, 2.500 euro. Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Comentarii prin facebook