Așadar, primarul Nicolae Robu s-a supărat precum cowboy-ul pe sat și a dat de pământ cu finanțarea fotbalului și chiar a sportului de la bugetul local. Până la un punct, frustrarea primului om al urbei este de înțeles după procesul pierdut – aș spune în mod ciudat – cu Curtea de Conturi în privința alocării de bani la cluburile sportive. Și asta, atâta timp cât această finanțare continuă în toată țara. Apropo, duminică am văzut un meci de Liga I între o echipă pe ale cărei tricouri scria „Primăria Sibiu” și o alta având inscripționat „Primăria și Consiliul Județean Călărași”, culmea, toate entități administrate de PNL. Am făcut această mică paranteză pentru că există foarte mulți specialiști și „Brâncovani” care spun acum că în Liga a II-a se pot da bani, dar în prima ba.
Revenind la declarația lui Robu, trebuie spus că municipalitatea n-a mai dat bani la ACS Poli de ani buni, echipa susținându-se cu banii din drepturile TV și mici sponsorizări. Chiar și așa, Poli mai putea sta destul în Liga I, fără managementul dezastruos introdus tot de Robu la club și nu mai insist asupra acestui aspect. Cert este că Cea Mai Poli Dintre Toate Poli a ajuns acum Cea Mai de Ocolit Poli Dintre Toate Poli. Dar cum de capitolul ACS Poli s-a ocupat pe larg colegul Eugen Sasu, o să ma axez pe altceva în rândurile următoare.
Dacă un primar n-are datoria să se ocupe de fotbalul (sportul) de performanță, altfel se pun lucrurile când e vorba de copii și juniori. Aici Robu ar avea nu doar datoria, ci chiar obligația să investească. Fiindcă e vorba de sănătatea și viitorul copiilor Timișoarei. În condițiile în care statul nu investește în acest domeniu, oamenii de afaceri o fac prea puțin, devine o obligație pentru autorităților locale să se ocupe de acest domeniu. Inclusiv în fotbal. De exemplu, ACS Poli are o extraordinară pepinieră la nivelul de copii și juniori plus antrenori de valoare. Ce-i drept, neplătiți și ei. Și ar fi păcat ca acest compartiment să se se desființeze odată cu clubul.
Poate că Robu ar trebui să se preocupe inclusiv juridic ca această pepinieră să primească o entitate separată, eventual sub umbrela Clubului Sportiv Municipal. Fiindcă banii investiți aici ar fi mult mai folositori decât cei risipiți pe panseluțe, fântâni cântărețe sau chiar drumuri care azi se asfaltează, iar după trei zile se sparg, fiindcă s-a uitat să se tragă o conductă. De exemplu, Consiliul Județean Timiș investește de anul trecut, și bine face, în juniorii de la ASU Poli. Primăria de ce nu poate face la fel la ACS? Poate pentru că pe primar îl intersează doar succesul imediat și nu ceva durabil, pe termen lung?
Și încă o chestiune. Punând cruce lui ACS Poli, Robu a spus că va da mult mai puțini bani și celorlalte echipe aflate sub umbrela SCM. Or, putea face total invers. Nemainvestind în fotbal, să demonstreze că Timișoara poate fi prima măcar la handbal, baschet etc. (Repet, la rugby era prima și înainte de venirea lui Robu.) Mai mult, s-a arătat nemulțumit de managementul de la SCM. Dar cine a pus oare șef la club un om cu mari deficiențe de ordin moral, dar și mangerial? Fiindcă traficul de influență pentru un PUZ, PUG, autorizație de construire n-are nicio legătură cu managementul sportiv. Și fiindcă după câțiva ani și-a dat și Robu seama de acest lucru, pedepsește întregul sport timișorean. Același Robu care în 2012 promitea solemn urnătorul lucru: „Timișoara capitală a sportului în România – în primul rând a sportului de performanță, dar și a sportului de întreținere – cu infrastructură pentru sport pe măsură – nou stadion de fotbal, nou stadion de atletism, nouă sală polivalentă, nou bazin de înot, etc. – o Timișoară pentru care câștigarea titlurilor de campioană națională la fotbal, handbal, baschet, etc. – inclusiv la diverse sporturi individuale – să devină obiective de rutină”.
Comentarii prin facebook