Coaliția 52 a fost lansată, joi, simultan, în Timișoara și alte 19 orașe Cu această ocazie, inițiatorii proiectului au anunțat și strategia de amendare a Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică.
Scopul Coaliției 52 este îmbunătățirea dialogului între societatea civilă și autoritățile publice. Amendamentele propuse de coaliție vizează mărirea perioadei de consultare publică, organizarea dezbaterilor publice după o procedură unică, precum și sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52. Printre măsurile propuse se numără, de asemenea, introducerea în lege a nulităţii de drept a actelor normative publicate în Monitorul Oficial fără respectarea Legii 52 şi răspunderea personală a decidenţilor publici responsabili pentru nerespectarea acesteia. Soluțiile au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetări la nivel național, care arată că aplicarea legii este formală, deficitară și nefuncțională. De altfel, conform rezultatelor acestei cercetări, peste 80% din instituțiile publice din țară nu respectă prevederile acestei legi.
Primul pas în campania de advocacy pentru îmbunătăţirea dialogului dintre societatea civilă și autoritățile publice îl constituie organizarea de mese rotunde, în peste 20 de localități din România, în 17 februarie.
Reprezentanții societății civile, grupați în Coaliția 52, au lansat, joi, această inițiativă și în Oradea, Cluj Napoca, Satu Mare, Brașov, Târgu Mureș, Arad, Reșița, Deva, Constanța, Tulcea, Bacău, Iași, Suceava, Călărași, Ploiești, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Craiova și București.
Comentarii prin facebook