Recesiunea este departe de a se fi încheiat, iar în 2011 ne putem aştepta la rele mai mari decât cele din 2010. România este victimă sigură în războiul dintre valute, cel mai dur din ultimul secol, iar clasa politică este total depăşită de situaţie. Viitorul ţării nu arată deloc bine, cel puţin din perspectiva analistului economic Nicolae Ţăran.
Domnule Ţăran, credeţi că 2011 va fi un an mai bun decât 2010 sau dimpotrivă?
Ne aşteaptă un an foarte greu, în pofida unor prognoze foarte optimiste ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Guvernului Boc. În primul rând, factorii interni sunt catastrofal de riscanţi, iar în al doilea, pe plan extern, 2011 va fi un an foarte de convulsiv din cauza războiului dintre valute. La ora actuală, asistăm la cel mai cumplit război între valute din ultima sută de ani. Din păcate, clasa politică din România nici nu înţelege ce spun eu acum. Dacă aţi face un sondaj de opinie şi i-aţi întreba dacă există un război al valutelor, s-ar uita şi 99% n-ar înţelege. Asta e o mare problemă. Atunci, mulţi dintre ei fac prognoze, dar nu înţeleg nimic. Acest climat total nefavorabil în ceea ce priveşte competiţia dintre Statele Unite, China, Rusia, Uniunea Europeană, Japonia şi aşa mai departe va genera multă instabilitate. Ţări precum România sunt verigi slabe şi vor fi afectate de toate aceste convulsii. Eu zic că anul ăsta recesiunea e clară deja. Problema e la ce nivel va fi scăderea PIB-ului, 2% sau mai mult, iar în 2011 va fi tot recesiune, nu văd cum ar putea să înceapă creşterea economică… asta, dacă nu cumva anul va fi catastrofal! Dacă se pierd prea multe locuri de muncă, lumea va ieşi în stradă, pentru că nu va mai avea bani să plătească întreţinerea la bloc, să cumpere alimente, copiii să meargă la şcoală, deci va fi o catastrofă.
Optimismul oamenilor de afaceri, legat de fondurile europene, este exagerat?
Oamenii ăştia de afaceri, au atras ei fonduri europene prin firmele lor? Eu ştiu că e foarte greu, cunosc foarte mulţi oameni care lucrează în domeniul ăsta şi unii dintre ei s-au internat la psihiatrie. E fantastic de greu, ai nenumărate piedici! Repet, numai dacă cineva se gândeşte la miracole poate fi atât de optimist. În termeni reali, eu nu văd în asta o soluţie, mai ales ţinând cont de cât de puţini bani s-au obţinut din varianta asta de finanţare. Totul e sub unei subiectivităţi exagerate. Eu nu văd nimic pozitiv anul viitor, decât riscuri, pentru că foarte mulţi vor emigra. Cunosc o doamnă, nu vreau să-i dau numele, foarte cunoscută de fapt în media, care şi-a lichidat firma acum câteva luni. Lichidatorii au făcut, prin abuz, o licitaţie neanunţată, ,iar femeia s-a trezit că a pierdut toate activele, care au fost vândute, la preţuri de mizerie, unor oameni care aveau o legătură cu lichidatorii. Şi-a pierdut casa, ea şi toată familia, pentru că girase un credit la bancă, pentru a-şi susţine afacerea, cu locuinţa. Acum se trezesc daţi afară, iar doamna aceasta, care are 50 de ani, vrea să meargă în Austria, să spele geamuri, ca să poată supravieţui. Nu există lege, există doar egoism, violenţă, cruzime.
România are o şansă de redresare economică dacă, în 2011, se schimbă ceva în viaţa politică?
Da, dacă, să spunem, ar fi un alt guvern şi un alt premier, care să înţeleagă cât de cât ce se întâmplă în economie, ar fi premise mai bune. Sigur, nu foarte repede, dar poate şi populaţia ar avea mai multă încredere în factorul politic.Altfel, ar continua delirul din 2010, cu parlamentul blocat, cu guvern de marionete, sau mă rog, de foste manechine, top modele…
Comentarii prin facebook