Imediat după catastrofa de la alegerile parlamentare, la presiunea simplilor membri, se părea că liderii PNL au înțeles cât de cât ce li s-a întâmplat. A început să curgă cu demisii și se vorbea de un congres care să se desfășoare cât mai repede cu putință, chiar în luna februarie. Pare paradoxal, dar, de multe ori, o înfrângere se poate transforma în scurt timp într-un succes, fiindcă îți oferă șansa de-a vedea unde ai greșit, de a-ți conștientiza punctele slabe și, bineînțeles, de a le remedia. Lucru care se întâmplă oriunde, în sport, în economie și chiar în politică. PNL a refuzat acest lucru.
Ba aproape toți demisionarii au revenit asupra deciziilor lor, singurii care au plătit cu funcția fiind Alina Gorghiu și Ilie Bolojan. Mult necesara analiză pe marginea rușinosului eșec de la alegeri nu s-a mai ținut. Unii perdanți ca Nicolae Robu sau Mihai Voicu au ieșit să arate cine e vinovat pentru eșec: Dacian Cioloș. Or, mai degrabă, Cioloș a pierdut mult la capitolul imagine, legându-și de gât un pietroi de moară precum PNL. Au fost reluate în schimb intrigile, luptele pe sub masă sau închegarea a tot felul de coterii.
A venit momentul protestelor și al debusoladei din PSD și guvern. De la PNL nicio reacție, partidul dând dovadă de o incapacitate absolut stranie de-a comunica ceva. Asta, și din cauza luptelor și intrigilor interne. PNL alegea astfel o sinucidere lentă și dureroasă, imitând parcă traseul celuilalt partid istoric reînființat după Revoluție: PNȚCD. De fapt, tot ce-a făcut PNL în ultima perioadă duce cu gândul că dorește neapărat să-și pună ștreangul la gât, însă unii de pe margine tot încearcă să-l facă să se răzgândească.
Iată însă că, în fine, combinatorii din partid au găsit și soluția să treacă mai repede peste agonia și suferința dinaintea decesului. Și asta, după ce o gașcă din partid l-a susținut și impus pe Cristian Bușoi pe funcția de secretar general. O funcție rămasă vacantă după ce Marian Petrache și-a dat demisia, în urma începerii urmăririi penale împotriva sa. (În paranteză fie spus, în aceeași zi cu Petrache a început urmărirea penală împotriva unui vicepreședinte PNL, mai cunoscut timișorenilor. Acesta s-a declarat nevinovat și a refuzat să demisioneze și de la conducerea PNL Timiș. Acționând astfel, oare Nicolae Robu crede că Petrache e vinovat, iar el nu?).
Să revenim însă la Bușoi. Președinte al PNL București, el a obținut cele mai mici scoruri din istorie la alegerile locale și parlamentare. La ultimul scrutin a fost mai mult decât o catastrofă, PNL având sub zece procente pe Capitală. Inițial și-a dat demisia, dar apoi a revenit asupra ei. Pentru rușinea de la alegeri, colegii l-au recompensat acum cu funcția de secretar general, fiind mare favorit pentru a ajunge președintele partidului. Să nu credeți c-a fost un accident ce s-a întâmplat la București la alegeri. Bușoi a condus și filiala PNL Timiș o jumătate de an înaintea alegerilor europarlamentare din 2009. Iar PNL Timiș a luat atunci un scor mai mult decât mediocru. A revenit în PNL Timiș pentru a coordona alegerile europarlamentare din 2014. Din nou catastrofă, PNL obținând mai puțin ca PDL și puțin peste PMP și… Mircea Diaconu. De altfel, dacă l-ai pune pe acest Mihai Gâdea mai scund să candideze la funcția de președinte al unei asociații de locatari, în mod cert va pierde.
Și nici n-are cum altfel, la carisma sa care nu e mai mare decât dosul unui cimpanzeu. În schimb, da, omul are bani. Este putred de bogat, deși a lucrat toată viața la stat. E drept, are și fini norocoși, care au luat de la ANRP aproape 80 de milioane de lei pentru un teren ale cărui drepturi litigioase le-au cumpărat cu… 290.000 de lei. Finul din București cu firmă de stârpit șobolani a încasat și de la Primăria Timișoara un purcoi de bani pentru coafarea arborilor din oraș. Nu mai vorbesc de acel Bușoi care era baronul sistemului sanitar din Timiș și Mehedinți, niciun contract nefiind semnat fără știrea lui. Apropo, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi e fostul baron PSD de Mehedinți, Adrian Duicu. Ca să nu mai să spun c-a fost valetul fraților Cristescu. Cam acesta e personajul care are toate șansele de-a ajunge președintele PNL. Și odată cu aceasta partidul a găsit și soluția unei sinucideri rapide în locul unei lente. Ei bine, modul prin care niște nulități au confiscat și trecut pe persoană fizică ultimul partid istoric chiar merită o reacție stradală. Poate la fel de bine ca celebra Ordonanță 13.
P.S. E dureros și – vorba lui Robu – strigător la cer ce fac combinatorii PNL din București. Fiindcă partidul mai are în teritoriu mulți, foarte mulți oameni competitivi și de bună credință. Pe care liderii naționali – hai s-o spunem fără ocolișuri! – s-au cam urinat de la înălțimea lor de manglitori ai partidului Brătienilor.
Comentarii prin facebook