Cele mai grave accidente miniere in ultimii 16 ani

Anul 2010 a fost unul dintre cei mai buni pentru minerii din România, și asta pentru că în minele din Subordinea Companiei Naționale a Huilei din Petroșani nu s-a înregistrat nici un accident mortal în subteran. Cei din domeniu sunt de părere că este o situație singulară, în ultimul secol. Accidentele miniere care au avut loc în România, din 1995 încoace, sunt multe și grave.

În 1995, în 27 iulie, doi mineri și-au pierdut viața și 14 au fost grav intoxicați din cauza unei acumulări de gaz la mina de la Leșu Ursului. În același an, la sfârșitul lui august, trei mineri de la Berbești și-au pierdut viața în subteran. Tot în 1995, două luni mai târziu, în octombrie, la mina Vulcan un om a murit și alți 2 au fost grav răniți în timp ce încercau să cupleze un motor la instalația electric.

În 1996, în 19 martie, la mina Bărbăteni au murit două persoane în urma unei surpări de teren și alte două au fost rănite iar în 26 iulie, de data aceasta la Petrila, trei mineri au murit după o intervenție la puțul de aeraj al minei. Platform ape care lucrau a cedat și ei s-au prăbușit de la o înălțime de 43 de metri. Tot la Petrila, la 13 septembrie, și-au pierdut viața 5 mineri în urma unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de cărbune iar în 10 decembrie încă 2 mineri au murit și 2 au fost grav răniți în urma unei surpări.

În 1997, în 19 mai, 6 mineri au murit și 7 au fost grav răniți într-o explozie la mina Dalja. Câteva luni mai târziu, tot la Dalja, încă 2 mineri au fost grav răniți ca urmare a unei aprinderi de metan. În 29 iulie, la mina Vulcan, a avut loc un accident de muncă în urma căruia 4 mineri au ajuns la spital cu arsuri între 10% și 65% pe suprafața corpului iar în 30 octombrie un inginer de la mina Petrila a murit lovit de un stâlp metalic căzut de pe un transportor de cărbune.

În 1998, în 20 februarie, la Petrila Sud a murit o persoană din cauza unei surpări. În 1999 un alt angajat de la Petrila Sud și-a pierdut viața în urma unei prăbușiri de la o înîlțime de peste 30 de metri, în subteran.

În 7 august 2001, la mina Vulcani 14 mineri au murit și unul a fost grav rănit în urma unei explozii care a avut loc în subteran. Tot la Vulcan, în 15 mai, într-o explozie și-au pierdut viața 10 mineri și 4 au fost răniți. Câțiva mineri au fost dați dispăruți și cadavrele lor au fost descoperite după câteva zile în mină.

În 7 mai 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit iar un altul a ajuns la spital cu politraumatisme în urma unei explozii la mina Făget.Tot în 2002, în 16 iulie, într-o explozie la mina Petrila și-a pierdut viața un om și 5 au fost grav răniți.

În 2003, la 5 martie, la mina Bălan și-a piredut viața un miner și 2 au fost grav răniți în urma unei acumulări de gaz. Aproape două săptămâni mai târziu, în 17 martie, patru mineri de la Exploatarea Lupeni au suferit mai multe traumatisme, după ce colivia cu care coborau în mină s-a blocat brusc și ei s-au lovit de pereți. La numai 3 zile, un alt accident de muncă are loc la mina Lonea, când o rocă s-a desprins din tavan și a rănit foarte grav 2 mineri.

În 18 aprilie 2003, un miner de la Petrila a căzut într-un puț și a murit  iar în 1 octombrie, unui miner de la Lupeni u cablu i-a smuls brațul.

În mai 2004, la Petrila au avut loc două accidente. Într-unul 4 angajați au fost grav răniți în urma unei explozii din subteran iar în cel de-al doilea doi mineri au fost grav răniți în urma exploziei unui transformator electric. La 23 mai 2004, la Uricani 2 mineri și-au pierdut viata și alți doi au fost grav răniți în urma unei explozii. În luna iunie, un miner de la Petrila a murit în urma unui accident de muncă în subteran.

În 11 noiembrie 2004, la Mina Lonea a murit un miner, dupa ce o rocă a căzut peste el. La 22 decembrie, unei angajate  de la Lupeni i-a fost  smulsă mâna stângă, după ce salopeta pe care o purta a fost prinsă în angrenajul la care lucra.

In 14 ianuarie 2006, 7 mineri au murit, și  5 au fost răniți într-un accident de muncă produs la Anina (județul Caraș-Severin), în urma unei explozii provocate din cauza unor acumulări de gaze.

La sfarșitul lui mai 2007, un miner de la Petrila, a fost grav rănit într-un accident de muncă pentru care Exploatarea Miniera a fost amendată cu 16.000 de lei.

În 12 aprilie 2008, un miner de la Paroșeni a murit și un altul a ajuns în stare gravă la spital după ce tavanul abatajului s-a surpat si bucăți de carbune s-au rasturnat peste ei. În 15 noiembrie, la Petrila, 13 mineri și-au pierdut viata  iar 12 au fost răniți, în urma unor explozii care au avut loc în subteran.

În 4 aprilie 2009, un miner Paroșeni a murit după ce un strat de carbune s-a surpat peste el. În 30 august, tot la Paroșeni, 2 mineri au ajuns la spital cu arsuri, surprinși de o deflagrație la un transformator.

Din 1990, statisticile relevă faptul că din numărul total al accidentelor de muncă pe economie, 32,6% s-au înregistrat în industria extractivă.

Autor
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top