Cele mai grave accidente miniere in ultimii 16 ani

Anul 2010 a fost unul dintre cei mai buni pentru minerii din România, și asta pentru că în minele din Subordinea Companiei Naționale a Huilei din Petroșani nu s-a înregistrat nici un accident mortal în subteran. Cei din domeniu sunt de părere că este o situație singulară, în ultimul secol. Accidentele miniere care au avut loc în România, din 1995 încoace, sunt multe și grave.

În 1995, în 27 iulie, doi mineri și-au pierdut viața și 14 au fost grav intoxicați din cauza unei acumulări de gaz la mina de la Leșu Ursului. În același an, la sfârșitul lui august, trei mineri de la Berbești și-au pierdut viața în subteran. Tot în 1995, două luni mai târziu, în octombrie, la mina Vulcan un om a murit și alți 2 au fost grav răniți în timp ce încercau să cupleze un motor la instalația electric.

În 1996, în 19 martie, la mina Bărbăteni au murit două persoane în urma unei surpări de teren și alte două au fost rănite iar în 26 iulie, de data aceasta la Petrila, trei mineri au murit după o intervenție la puțul de aeraj al minei. Platform ape care lucrau a cedat și ei s-au prăbușit de la o înălțime de 43 de metri. Tot la Petrila, la 13 septembrie, și-au pierdut viața 5 mineri în urma unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de cărbune iar în 10 decembrie încă 2 mineri au murit și 2 au fost grav răniți în urma unei surpări.

În 1997, în 19 mai, 6 mineri au murit și 7 au fost grav răniți într-o explozie la mina Dalja. Câteva luni mai târziu, tot la Dalja, încă 2 mineri au fost grav răniți ca urmare a unei aprinderi de metan. În 29 iulie, la mina Vulcan, a avut loc un accident de muncă în urma căruia 4 mineri au ajuns la spital cu arsuri între 10% și 65% pe suprafața corpului iar în 30 octombrie un inginer de la mina Petrila a murit lovit de un stâlp metalic căzut de pe un transportor de cărbune.

În 1998, în 20 februarie, la Petrila Sud a murit o persoană din cauza unei surpări. În 1999 un alt angajat de la Petrila Sud și-a pierdut viața în urma unei prăbușiri de la o înîlțime de peste 30 de metri, în subteran.

În 7 august 2001, la mina Vulcani 14 mineri au murit și unul a fost grav rănit în urma unei explozii care a avut loc în subteran. Tot la Vulcan, în 15 mai, într-o explozie și-au pierdut viața 10 mineri și 4 au fost răniți. Câțiva mineri au fost dați dispăruți și cadavrele lor au fost descoperite după câteva zile în mină.

În 7 mai 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit iar un altul a ajuns la spital cu politraumatisme în urma unei explozii la mina Făget.Tot în 2002, în 16 iulie, într-o explozie la mina Petrila și-a pierdut viața un om și 5 au fost grav răniți.

În 2003, la 5 martie, la mina Bălan și-a piredut viața un miner și 2 au fost grav răniți în urma unei acumulări de gaz. Aproape două săptămâni mai târziu, în 17 martie, patru mineri de la Exploatarea Lupeni au suferit mai multe traumatisme, după ce colivia cu care coborau în mină s-a blocat brusc și ei s-au lovit de pereți. La numai 3 zile, un alt accident de muncă are loc la mina Lonea, când o rocă s-a desprins din tavan și a rănit foarte grav 2 mineri.

În 18 aprilie 2003, un miner de la Petrila a căzut într-un puț și a murit  iar în 1 octombrie, unui miner de la Lupeni u cablu i-a smuls brațul.

În mai 2004, la Petrila au avut loc două accidente. Într-unul 4 angajați au fost grav răniți în urma unei explozii din subteran iar în cel de-al doilea doi mineri au fost grav răniți în urma exploziei unui transformator electric. La 23 mai 2004, la Uricani 2 mineri și-au pierdut viata și alți doi au fost grav răniți în urma unei explozii. În luna iunie, un miner de la Petrila a murit în urma unui accident de muncă în subteran.

În 11 noiembrie 2004, la Mina Lonea a murit un miner, dupa ce o rocă a căzut peste el. La 22 decembrie, unei angajate  de la Lupeni i-a fost  smulsă mâna stângă, după ce salopeta pe care o purta a fost prinsă în angrenajul la care lucra.

In 14 ianuarie 2006, 7 mineri au murit, și  5 au fost răniți într-un accident de muncă produs la Anina (județul Caraș-Severin), în urma unei explozii provocate din cauza unor acumulări de gaze.

La sfarșitul lui mai 2007, un miner de la Petrila, a fost grav rănit într-un accident de muncă pentru care Exploatarea Miniera a fost amendată cu 16.000 de lei.

În 12 aprilie 2008, un miner de la Paroșeni a murit și un altul a ajuns în stare gravă la spital după ce tavanul abatajului s-a surpat si bucăți de carbune s-au rasturnat peste ei. În 15 noiembrie, la Petrila, 13 mineri și-au pierdut viata  iar 12 au fost răniți, în urma unor explozii care au avut loc în subteran.

În 4 aprilie 2009, un miner Paroșeni a murit după ce un strat de carbune s-a surpat peste el. În 30 august, tot la Paroșeni, 2 mineri au ajuns la spital cu arsuri, surprinși de o deflagrație la un transformator.

Din 1990, statisticile relevă faptul că din numărul total al accidentelor de muncă pe economie, 32,6% s-au înregistrat în industria extractivă.

Autor
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top