La Ciacova se joaca fotbal de mai bine de 100 de ani!

Fotbalul se joacă în judeţul Timiş de când lumea. Echipele legendare din Timişoara sunt arhicunoscute. Puţină lume ştie însă că şi în mediul rural se juca fotbal încă de la începutul secolului trecut. În Ciacova, de exemplu, se practică acest sport încă din 1906. Progresul Ciacova este continuatoarea echipei de atunci. Un grup de tineri din localitate vrea să păstreze vie istoria unei echipe care s-a remarcat în ligile inferioare, fiind, la un moment dat, la un pas de promovarea în cel de-al doilea eşalon. Fanii au urcat Progresul Ciacova pe Facebook şi au realizat un blog, www.progresul1906.blogspot.com. Bogdan Seculici, unul dintre ei, ne-a trimis pe adresa redactiei un inedit material în care prezintă istoria echipei lui de suflet.

Activitatea fotbalistică în localitatea Ciacova începe în urmă cu peste 100 de ani, în anul 1906, când se înfiinţează primul club de fotbal, la doar patru ani distanţă după înfiinţarea la Timişoara a primei echipe de fotbal de pe actualul teritoriu al României, FK Timişoara.
Tradiţia sportivă în micul oraş timişean e încă şi mai veche, aici existând încă din anul 1885 Asociaţia de Gimnastică ciacoveană, în 1898 se înfiinţează Societatea bicicliştilor iar ceva mai târziu, în anul 1909, un club de tenis! Anul de înfiinţare al actualei echipe de fotbal, Progresul Ciacova, este plasat în 1920, deci cu un an înaintea echipei fanion a Banatului, Politehnica Timişoara, bazele echipei de fotbal fiind puse de elevi şi studenţi, aflaţi în vacanţele şcolare, fiind continuatoarea tradiţiei echipei înfiinţate în 1906.
Tot în anii 20 ai secolului trecut se înfiinţa şi Asociaţia Sportivă a tinerilor ciacoveni, care practica şi alte sporturi în afară de fotbal, precum handbal, volei sau atletism.
După terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, Asociaţia Sportivă a tineretului ciacovean s-a reînfiinţat şi echipa de fotbal a fost puternic susţinută de membri Asociaţiei Sportive şi de foarte mulţi ciacoveni iubitori ai sportului. Pentru buna pregătire a echipei au fost aduşi antrenori cu renume din Timişoara, printre ei numărându-se celebrii foşti internaţionali români şi multipli campioni ai României cu Ripensia Timişoara, Dumitru Pavlovici şi Vasile Deheleanu.
Participând neîntrerupt în Campionatul Raional şi Regional de fotbal, în perioada anilor 1950-1960, din comuna Ciacova s-au remarcat şi au promovat la echipe de fotbal din eşaloanele superioare mai mulţi jucători, cel mai cunoscut fiind cazul portarului Zarici, plecat în anii ‘50 din Ciacova la Metalul Reşiţa, cu care a câştigat Cupa României, învingând în finală pe Dinamo Bucureşti, 2-0 în anul 1954. A revenit la sfârşitul carierei la Ciacova, unde s-a şi retras din activitate. Alţi jucători reprezentativi în anii 50-60 au fost Dobay (coincidenţă de nume cu faimosul jucător ripensist), Marganovici, Minda sau Miatov.
Echipa Progresul Ciacova a avut o participare remarcabilă în cadrul Campionatului Regional, în perioada 1960-1968. Echipa a fost pregătită de renumitul antrenor, fost profesor la Liceul Teoretic din localitate, Tiberiu Itineanţu. Tot în această perioadă, Clubul sportiv a pus un accent deosebit pe pregătirea echipelor de copii şi juniori, selectaţi în special din rândul elevilor celor două licee ciacovene ale timpului, Liceul Teoretic şi Liceul Agricol.
Echipa a avut rezultate deosebite în Campionatul Regional de fotbal, învingând echipe precum Progresul Timişoara, Furnirul Deta, Ceramica Jimbolia, clasându-se astfel pe locuri fruntaşe. Mulţi juniori de valoare au promovat la echipa de seniori, care a participat în campionatul judeţean, între anii 1970-1980. Ca jucători importanţi în această perioadă îi amintim pe Vraja Petre, Seculici Ivan, Martin, Schauberger, Glass, Ţăran, Popa Ioan, Ilie Velici, Ogodescu, Şchiopu Roman, Perescu Adrian şi alţii.
Ca fapt demn de consemnat, pe 15 august 1958, cu ocazia rugii din localitate, Progresul susţinea un amical de lux, în compania fostei campioane a României, UTA Arad, venită la Ciacova cu prima garnitură, în frunte cu faimosul Iosif Petschovski, echipă din care nu lipseau şi celelate vedete, precum Farmati, Reinhard, Băcuţ, Mercea sau Serfozo.
Meciurile amicale în compania Politehnicii Timişoara, CFR sau UMT au fost mai numeroase de-a lungul anilor, şi nu de fiecare dată echipele din Timişoara au ieşit învingătoare. Astfel, la mijlocul anilor ’70, lupta pentru promovare în liga a doua între Progresul şi UMT a fost aprigă, doar motivele financiare făcând ca echipa care a promovat să nu fie Progresul Ciacova.
Rivalitatea cea mai mare de-a lungul timpului a fost cu echipa din Deta, victoriile împotriva celor de acolo fiind motive de mare satisfacţie pentru suporterii ciacoveni.
Nu puţine au fost şi meciuri amicale cu echipe din alte ţări, precum Iugoslavia (cele mai multe), Ungaria sau chiar RFG.
În anii ‘90 echipa evoluează tot în campionatul judeţean, unde se descurcă foarte bine, fără a reuşi însă promovarea în ligile superioare, tot din lipsa banilor. Jucători importanţi în anii ‘90 au fost Kurt Scahauberger, Câşu Petre, Turcuş Cristian, Stoia Ioan, Musteţ Adrian, Raţă Alin, Dinu, Mureşan, Martiniuc şi alţii
După ce în anul 2000 fuzionează cu Comtim Timişoara, evoluând un sezon în Divizia D, în anul următor revine în Campionatul Judeţean, având o scurtă perioadă de revenire sub bagheta regretatului profesor de sport de la Liceul din Ciacova, Ioan Popa.
Urmează o perioadă de declin accentuat, echipa desfiinţându-se, practic, pentru 2-3 ani de zile, fără să mai joace meciuri oficiale.
Cel mai vechi drucker, animator, susţinător, antrenor cu copiii la un moment dat, încă din anii 50 ai secolului trecut, este fără îndoială Mărgineanţu Roman, nea Roman cum îi zic ciacovenii, nelipsit şi astăzi, la 93 de ani, de la meciurile Progresului de acasă, unde vine mereu cu bicicleta!
În anul 2009 se reînscrie în ultima ligă, iar în prezent evoluează din nou în Campionatul Judeţean.
Culorile tradiţionale ale clubului sunt alb-albastru, echipa beneficiind de o arenă cu tribună acoperită, cu o capacitate de 350 de locuri. Momentan, este susţinută financiar de Primăria Ciacova.

Autor
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

sorin a spus: (februarie 21st, 2011 at 18:29 )

hai progresul!

Ciacoveanca a spus: (martie 31st, 2011 at 00:41 )

Si la bine si la rau , Progresul e in sufletul meu :X

Siana a spus: (martie 31st, 2011 at 08:17 )

COLTERM-ul ne ia banii si noi chiar nu facem nimic.De ce sa platim 20 de ron in plus ptr.datoriile lor.Anul trecut am stat fara caldura 3 zile.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria vrea să modernizeze mai multe străzi din zona Blașcovici, cu peste 21 de milioane de lei

Suma de 21,5 milioane de lei va fi alocată de Primăria Timișoara pentru reabilitarea și modernizarea mai multor străzi din zona Blașcovici, a decis, marți, 24 septembrie, Consiliul Local. Contractul a fost oferit societății Drumuri Municipale (SDM). Se va lucra la drumuri, trotuarele, spații verzi și canalizarea existentă în zonă. Străzile vizate sunt: strada Academician...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria vrea să modernizeze mai multe străzi din zona Blașcovici, cu peste 21 de milioane de lei
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Rapid

Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă

Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Prefectura Timiș s-a discutat despre Planul de acțiune împotriva violenței şcolare

La Palatul Administrativ din Timișoara la sediul Prefecturii Timiș a avut loc ședința, condusă de subprefectul Raul Ambruș, în cadrul căreia au fost stabilite acțiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea Planului de acțiune împotriva violenței şcolare. “Obiectivele acestei inițiative includ prevenirea și combaterea violenței de orice tip – verbală, fizică, psihologică (bullying), emoțională, sexuală, socială,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Prefectura Timiș s-a discutat despre Planul de acțiune împotriva violenței şcolare
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

A început licitația pentru lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a fost lansată licitația pentru stabilirea firmei care va realiza lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița, cel cuprins între Remetea Mare și Jebel. Data limită pentru depunerea ofertelor este 11 noiembrie 2024. Valoarea estimată a contractului pentru cei 35,67 km ai acestui lot:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A început licitația pentru lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenţia de AsTour Timişoara organizează, la finalul lunii octombrie, o excursie în Malta, cea mai exotică destinație din Uniunea Europeană. O insulă înconjurată de apele azurii ale Mării Mediterane, un amalgam de istorie, religie, traditii si cosmopolitism. PROGRAMUL PE ZILE: ZIUA I: 26.10.2024 Plecare din Belgrad, Aeroportul Nikola Tesla. Sosire Aeroport Luqa, Malta. Transfer hotel,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AsTour vă invită într-o excursie de vis în Malta – locul in care spiritul Evului Mediu este încă prezent
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a fost lansată licitația pentru stabilirea firmei care va realiza lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița, cel cuprins între Remetea Mare și Jebel. Data limită pentru depunerea ofertelor este 11 noiembrie 2024. Valoarea estimată a contractului pentru cei 35,67 km ai acestui lot:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A început licitația pentru lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița
La Palatul Administrativ din Timișoara la sediul Prefecturii Timiș a avut loc ședința, condusă de subprefectul Raul Ambruș, în cadrul căreia au fost stabilite acțiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea Planului de acțiune împotriva violenței şcolare. “Obiectivele acestei inițiative includ prevenirea și combaterea violenței de orice tip – verbală, fizică, psihologică (bullying), emoțională, sexuală, socială,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Prefectura Timiș s-a discutat despre Planul de acțiune împotriva violenței şcolare
Performanță și recunoaștere! În Anul Alumni, când Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri, ne îndreptăm atenția și către cadrele didactice care i-au format și care dau prestigiul instituției. Iată că, din nou, Politehnica timișoreană este prezentă în topul celor mai citați 2% autori din lume în cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fruncea într-un domeniu foarte important. UPT, cea mai bună dintre universitățile tehnice din România, în 2023, după numărul de autori citați
Suma de 21,5 milioane de lei va fi alocată de Primăria Timișoara pentru reabilitarea și modernizarea mai multor străzi din zona Blașcovici, a decis, marți, 24 septembrie, Consiliul Local. Contractul a fost oferit societății Drumuri Municipale (SDM). Se va lucra la drumuri, trotuarele, spații verzi și canalizarea existentă în zonă. Străzile vizate sunt: strada Academician...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria vrea să modernizeze mai multe străzi din zona Blașcovici, cu peste 21 de milioane de lei
Universitatea de Vest din Timișoara derulează o serie de activități specifice în seara zilei de 27 septembrie, cu ocazia Nopții Cercetătorilor, cu participarea și implicarea cercetătorilor și a cadrelor didactice din cele 11 facultăți din cadrul instituției. Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual început din 2005, are menirea de a aduce știința mai aproape de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara pregătește o serie de acțiuni pentru Noaptea Cercetătorilor
Timp de șase zile, în parcarea Modex, din centrul Timișoarei, nu se va mai parca. Acolo va fi unul dintre locurile de desfășurare a unei noi ediții a Zilelor Maghiare. La solicitarea Asociației Bastion – Varbastya, comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat rezervarea parcării din Piața Iancu Huniade (Parcarea Modex, respectiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parcarea Modex se închide timp de șase zile
Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Având ca motiv prevenirea înmulțirii necontrolate a animalelor fără pedigree, Primăria Timișoara vrea să facă un recensământ al populației canine ”pentru o comunitate mai sigură și responsabilă față de animale”. Consiliului Local Timișoara a aprobat un proiect de înregistrare statistică a câinilor din apartamentele și gospodăriile de pe raza orașului. Obiectivul proiectului este prevenirea înmulțirii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să știe câți câini dețin timișorenii acasă
Consilierii locali timișoreni au aprobat, marți seara, înființarea unei noi piețe volante. Ideea nu este o premieră, o astfel de piață funcționează deja cu real succes în parcarea de la stadionul Dan Păltinișanu. Cea nouă va funcționa într-o parcare din zona Gheorghe Lazăr. Cetățenii din zona Gheorghe Lazăr – Cetății vor avea la dispoziție o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ideea unei piețe volante, ”multiplicată” în zona Gheorghe Lazăr
Top