Principalele evenimente ale anului, in lume

Seismul soldat cu 250.000 de morţi în Haiti, accidentul aviatic în care a murit preşedintele Poloniei şi dezvăluirile site-ului WikiLeaks sunt câteva dintre evenimentele care au marcat acest an. Aceasta este retrospectiva principalelor evenimente petrecute în lume în anul 2010, conform AFP.

Ianuarie

1 ianuarie: 100 de persoane au fost ucise când un kamikaze a intrat cu maşina-capcană pe care o conducea într-o mulţime compactă care asista la un meci de volei, într-un sat din nord-vestul Pakistanului.

4 ianuarie: Dubaiul inaugurează cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, de 828 de metri.

12 ianuarie: Un seism cu magnitudinea 7 s-a soldat cu peste 250.000 de morţi la Port-au-Prince şi în regiunea sa, 1,3 milioane de haitieni rămânând fără locuinţe.

17 ianuarie: Antreprenorul multimilionar Sebastian Pinera este ales preşedinte în Chile, marcând revenirea dreptei la putere după 20 de ani de guvernare de centru-stânga, de la sfârşitul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Februarie

25 februarie: Câştigătorul alegerilor prezidenţiale de la 7 februarie, prorusul Viktor Ianukovici, depune jurământul, succedându-i prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Învestirea sa vine după decizia premierului Iulia Timoşenko de a renunţa să conteste în justiţie victoria rivalului său.

Martie

22 martie: Preşedintele american Barack Obama obţine cea mai mare victorie a mandatului său, odată cu adoptarea în Camera Reprezentanţilor a reformei istorice a asigurărilor de sănătate, care ar urma să garanteze o asigurare unui număr suplimentar de 32 de milioane de americani.

Aprilie

10 aprilie: Un Tupolev 154, care îl transporta pe preşedintele polonez Lech Kaczynski, pe soţia sa Maria şi pe alţi oficiali politici şi militari polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze la Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord. Delegaţia poloneză se deplasa la Katin, pentru ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi la ordinul lui Iosif Stalin.

12 aprilie: Barack Obama şi şeful statului rus, Dmitri Medvedev, semnează la Praga un nou tratat Start, care prevede o reducere considerabilă a arsenalelor lor nucleare, deschizând un „nou capitol” în relaţiile bilaterale.

14 aprilie/24 mai: Erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll provoacă un nor de cenuşă care paralizează traficul aerian în Europa: aproximativ 100.000 de zboruri anulate într-o săptămână, însemnând o pierdere de 1,8 miliarde de dolari în sector.

20 aprilie: Explozia, apoi scufundarea unei platforme petroliere a companiei britanice BP, în Golful Mexic, a provocat moartea a 11 persoane şi cea mai gravă maree neagră din Statele Unite: aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol s-au scurs în ocean. Puţul a fost sigilat definitiv la 19 septembrie.

Mai

2 mai: Miniştrii din zona euro şi FMI au convenit să acorde Greciei un împrumut de 110 miliarde de euro, fără precedent în lume prin amploarea sa, în schimbul uneri cure de austeritate. La 10 mai, UE decide înfiinţarea unui plan de ajutor istoric de până la 750 de miliarde de euro, pentru a ajuta ţările din zona euro, dacă va fi necesar.

6 mai: Partidul Conservator al lui David Cameron câştigă alegerile legislative din Marea Britanie, obţinând 306 mandate de deputat, fără a avea însă majoritate absolută. Conservatorii i-au devansat pe laburişti şi liberal-democraţi.

10 mai: Cel puţin 110 morţi şi peste 500 de răniţi în circa 60 de atacuri comise pe întreg teritoriul Irakului, vizând în special muncitori de la o uzină din Hilla (95 de kilometri sud de Bagdad).

22 mai: Un avion al companiei Air India care venea din Dubai s-a prăbuşit la aterizarea în Mangalore (sud): 158 de morţi şi opt supravieţuitori. Acesta este cel mai grav accident aviatic din anul 2010.

31 mai: Marina israeliană a luat cu asalt o flotilă cu ajutoare internaţionale care încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza. Operaţiunea a costat viaţa a nouă pasageri turci, provocând proteste internaţionale.

Iunie

29 iunie: Taiwanul şi China au semnat un acord comercial istoric, menit să consolideze legăturile economice dintre continent şi insulă, separate de 60 de ani.

Iulie

12 iulie: Justiţia elveţiană a respins cererea de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski, emisă de Statele Unite, unde acesta este cercetat pentru că a întreţinut în 1977 relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. El este de atunci liber să se deplaseze, după ce a fost arestat şi apoi consemnat la domiciliu aproape zece luni.

25 iulie: Site-ul WikiLeaks a publicat peste 70.000 de documente militare confidenţiale referitoare la războiul din Afganistan. Dezvăluirile se referă în special la victimele civile sau la presupusele legături între Pakistan şi insurgenţi, conţinând şi numele informatorilor afgani. La 22 octombrie, documente secrete indică faptul că armata americană a „acoperit” torturarea unor deţinuţi de către autorităţile din Irak.

29 iulie: Timp de peste o lună, precipitaţii excepţionale legate de muson s-au abătut asupra nord-vestului, centrului şi apoi a sudului Pakistanului, provocând 21 de milioane de sinistraţi şi moartea a cel puţin 1.760 de persoane .

August

Incendiile din Rusia au provocat moartea a circa 60 de persoane şi au devastat, timp de o lună, peste un milion de hectare de pădure şi turbă, au ars sate întregi şi au ameninţat centre nucleare din partea occidentală a ţării, confruntată cu o caniculă fără precedent.

7 august: Torente de noroi gigantice au devastat o parte a oraşului montan Zhouqu, din regiunea Gansu din China, soldându-se cu peste 1.700 de morţi şi dispăruţi.

31 august: La şapte ani după invazia din Irak, trupele americane şi-au încheiat oficial misiunea de luptă.

Septembrie

5 septembrie: Gruparea separatistă bască armată ETA a anunţat încetarea „acţiunilor ofensive armate”, dar fără a preciza dacă este temporar sau definitiv. Guvernul a considerat anunţul insuficient, cerând abandonarea definitivă şi fără condiţii a violenţei.

Octombrie

8 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace în 2010 este atribuit disidentului chinez aflat în detenţie Liu Xiaobo, „pentru eforturile sale durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China”. Fostă personalitate a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen în 1989, acest profesor de literatură a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

13 octombrie: 33 de mineri blocaţi în subteran timp de 69 de zile, în mina San Jose, au fost scoşi la suprafaţă la capătul unei operaţiuni istorice. Difuzat în direct de marile posturi de televiziune, „miracolul din San Jose” a emoţionat lumea întreagă.

15 octombrie: Cel mai lung tunel din lume a fost săpat în Alpii elveţieni, având ca miză descongestionarea traficului feroviar european.

27 octombrie: Parlamentul francez a adoptat definitiv reforma pensiilor, care creşte vârsta legală de pensionare de la 60 la 62 de ani. Între iunie şi octombrie, milioane de persoane au ieşit în stradă, o mobilizare fără precedent de 15 ani. Cele 12 rafinării de metropolă au intrat în grevă, perturbând aprovizionarea benzinăriilor.

31 octombrie: Fosta membră a gherilei Dilma Rousseff, în vârstă de 62 de ani, supranumită „doamna de fier”, a devenit prima femeie care conduce Brazilia. Ea i-a succedat mentorului său, carismaticul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, promiţând să îi continue opera.

31 octombrie: O grupare din cadrul al-Qaida a pătruns într-o catedrală catolică din Bagdad, omorând 44 de credincioşi şi doi preoţi, şi rănind alte 60 de persoane. Acest atac, comis înaintea unei sărbători, este unul dintre cele mai mortale comise împotriva creştinilor din Irak.

Noiembrie

2 noiembrie: Republicanii din SUA au obţinut controlul în Camera Reprezentanţilor, fără a câştiga şi Senatul, într-o înfrângere pentru preşedintele democrat Barack Obama, care s-a declarat pregătit să lucreze cu ei.

10 noiembrie: Irakul a ieşit din opt luni de criză după un acord privind partajarea puterii între diferitele formaţiuni. Acesta a permis realegerea kurdului Jalal Talabani la preşedinţia republicii, a sunnitului Ussama al-Nujaif la preşedinţia Parlamentului, precum şi desemnarea şiitului Nuri al-Maliki în postul de premier.

13 noiembrie: Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democraţie în Myanmar, a fost eliberată de juntă după mai mult de şapte ani de consemn la domiciliu. Încă de a doua zi, ea a lansat un apel la unitatea forţelor democratice ale ţării, semnând revenirea sa pe scena politică.

19 noiembrie: Aproximativ 150 de cardinali au fost  invitaţi de Papa Benedict al XVI-lea la o zi de reflecţie asupra scandalului abuzurilor pedofile comise de membri ai clerului, aflat la originea celei mai grave crize prin care a trecut Biserica Catolică în ultimele decenii. De asemenea, un papă a admis pentru prima dată, într-o carte de interviuri, utilizarea prezervativului în anumite cazuri, „pentru a reduce riscurile de contaminare” cu virusul SIDA.

20 noiembrie: Liderii NATO au decis, la Lisabona, să îşi retragă trupele de luptă din Afganistan în termen de patru ani. Cu peste 700 de militari ucişi, anul 2010 este de departe cel mai mortal pentru forţele internaţionale, în nouă ani de război.

22 noiembrie: Peste 350 de morţi în timpul unei busculade gigantice pe un pod care leagă Phnom Penh de insula Diamantelor, pe fluviul Mekong din Cambodgia, unde se desfăşurau festivităţile cu ocazia Sărbătorii Apei.

23 noiembrie: Pentru prima dată după Războiul din Coreea (1950-1953), Coreea de Nord a bombardat o insulă locuită de civili din Coreea de Sud, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor 20. Acest atac pe insula Yeonpyeong a declanşat tiruri de ripostă din partea Seulului şi a provocat un val de proteste internaţionale.

28 noiembrie: Adoptarea unui vast plan de ajutor din partea UE şi a FMI, de circa 85 de miliarde de euro, pentru a ajuta Irlanda în plină criză financiară. Pentru a beneficia de el, Dublinul a adoptat un plan de rigoare menit să scadă la o zecime, până în 2014, un deficit public astronomic.

28 noiembrie: Primul tur al alegerilor generale din Haiti, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o epidemie de holeră care a provocat de la începutul lui octombrie peste 2.500 de morţi. Fosta Primă Doamnă Mirlande Manigat şi candidatul puterii Jude Celestin merg în turul doi. Partizanii cântăreţului popular Michel Martelly, eliminat la limită, manifestează, acuzând puterea de fraude electorale.

Decembrie

6-7 decembrie: Reluare, la Geneva, a discuţiilor între Iran şi grupul 5+1, întrerupte de 14 luni, pentru a încerca să rezolve criza generată de programul nuclear iranian controversat.

7 decembrie: După 20 de zile de urmărire, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este plasat în detenţie la Londra, în cadrul unui caz de viol şi violenţă sexuală în Suedia, ţară care cere extrădarea sa. Începând de la 28 noiembrie, site-ul difuzează conţinutul a 250.000 de telegrame diplomatice americane, dezvăluind aspecte necunoscute ale diplomaţiei SUA.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura

Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, demis de la şefia PNL Timiş. Vasile Blaga, preşedinte interimar. Cristian Buşoi preia conducerea PNL Timişoara

Nicio surpriză! În şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului din această după-amiază a fost luată decizia schimbării lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. În locul lui a fost votat ca preşedinte interimar Vasile Blaga. De asemenea BPN a validat decizia luată de coaliţie, respectiv candidaţi comuni PSD-PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, demis de la şefia PNL Timiş. Vasile Blaga, preşedinte interimar. Cristian Buşoi preia conducerea PNL Timişoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nicio surpriză! În şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului din această după-amiază a fost luată decizia schimbării lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. În locul lui a fost votat ca preşedinte interimar Vasile Blaga. De asemenea BPN a validat decizia luată de coaliţie, respectiv candidaţi comuni PSD-PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, demis de la şefia PNL Timiş. Vasile Blaga, preşedinte interimar. Cristian Buşoi preia conducerea PNL Timişoara
Un număr de 207 dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 207 proiecte au fost selectate de CJ Timiș pentru a primi finanțare prin TimCultura
În aceste luni, Primăria Timișoara lucrează la realizarea unei noi parcări, în zona Girocului, pe strada Martir Ioan Stanciu. Acolo se amenajează câteva zeci de noi locuri de parcare. Conform reprezentanților municipalității, în aceste zile, se montează dale înierbate. Soluții similare au mai fost aplicate în parcările timișorene și s-au dovedit a fi lipsite de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc/Foto
Unul dintre ultimii pași pe care proiectul noului stadion al Timișoarei îl mai are de trecut a fost „bifat”. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea arenei care se va ridica in locul stadionului Dan Păltinișanu a intrat marți în procedură de transparență.  Potrivit legii, acest proiect trebuie să fie supus dezbaterii publice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hotărârea de guvern pentru noul stadion al Timișoarei este în dezbatere publică/FOTO
Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Mai mulți specialiști olandezi au venit la Timișoara pentru a împărtăși societății Aquatim din experiența lor în managementul calității apei. Vizita a făcut parte dintr-un proiect european, în valoare de 6.5 milioane de euro, cu o durată de cinci ani. Săptămâna trecută, timp de două zile, la Timișoara, s-a desfășurat un eveniment deosebit de important...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Experiența olandeză în domeniul calității apelor, prezentată la Aquatim
Top