Scandal la finalul slujbei de la Biserica „Sf. Ilie”

Sfârşit de slujbă cu probleme, duminică, în Biserica „Sf. Ilie” din Fabric. O enoriaşă care a avut curajul să-i pună câteva întrebări preotului paroh Iulian Cosma, la sfârşitul liturghiei, a fost intimidată de mai multe persoane care îi ţineau partea părintelui ajuns în prag de pensionare.

Certurile par să nu se mai termine la biserica din Fabrica, unde enoriaşii s-au împărţit acum în două tabere. Unii îl vor pe preotul Iulian Cosma paroh în continuare, iar alţii nu mai au încredere în părintele care a recunoscut că, sub presiune, a semnat un deviz fictiv. Cei mai mulţi credincioşi vor ca preotul Mircea Cricovean să devină parohul lor. Cu un singur lucru sunt însă de acord toţi: exclud din start sosirea unui popă nou. Membrii Consiliului Parohial susţin că aducerea unui nou preot la Biserica „Sf. Ilie” va aduce un haos financiar, pentru că lăcaşul are deja angajaţi patru preoţi şi un diacon. Un nou consiliu parohial a fost programat pentru marţi, iar pe 29 mai va avea loc Adunarea Generală a Credincioşilor din Fabric, care va decide ce măsuri se vor lua în cazul în care un nou preot le este băgat pe gât enoriaşilor. Oamenii au ameninţat, duminică, că închid uşile bisericii şi vor organiza mitinguri la Mitropolia Banatului. Corina Lulariu, enoriaşa care a cutezat să-l întrebe pe preotul Cosma detalii despre devizul fictiv pe care acesta l-a semnat în decembrie 2010, a fost repede luată în balon de câţiva enoriaşi. Alţii au sărit să o apere. Pe fondul rumorii din biserică, părintele Cosma a evitat abil întrebarea. „Sunt de 20 de ani enoriaşă a acestei biserici şi mi-am permis să-l întreb pe părintele Cosma de ce a semnat devizul fictiv în 10 decembrie şi a informat Consiliul Parohial abia pe 13 ianuarie. A evitat răspunsul. A vorbit de bani, de lucrări, nu mi-a răspuns la întrebare. A zis doar că totul e bine. Nimeni nu a înţeles nimic. Imediat, o enoriaşă a sărit să mă întrebe cine sunt şi cum îmi permit să fac aşa ceva. Eu nu vreau să dezbin pe nimeni, vreau doar ca adevărul să iasă la iveală”, spune Corina Lulariu. Problemele de la Biserica „Sf. Ilie” sunt departe de a se fi terminat. Joi, 12 mai, la întrunirea Consiliului Parohial, au participat doar cinci membri, astfel că şedinţa a fost anulată din lipsă de cvorum. „Nu pot să cred că a avut loc un consiliul parohial fără să fiu chemat. Nu înţeleg de ce părintele Cosma procedează într-un asemenea fel, epitropul trebuie să participe la toate consiliile”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Conform mai multor surse, de la 1 iunie, noul paroh al bisericii va deveni Adrian Floca, preot într-un sat din Arhiepiscopia Aradului. Enoriaşii i-au cerut însă, deja, printr-un memoriu, mitropolitului Banatului reîntoarcerea ca paroh a preotului Mircea Cricovean. Credincioşii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor organiza proteste de stradă şi vor cere socoteală celor mai înalte feţe bisericeşti, dacă în parohia lor va mai veni încă un preot impus de mitropolie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

dodo a spus: (mai 15th, 2011 at 19:07 )

problemele nu se mai termina aici din pacate. amin!

Stefan Mihaela a spus: (mai 16th, 2011 at 16:17 )

Am asistat cu greata la aceasta criza de personalitate a profesoarei „enoriasa de 20 de ani a acestei parohii”. Persoana mi s-a parut cu oarecare retard mintal, deoarece a pus aceeasi intrebare, obsesiv, de vreo 7 ori, fara sa ia in considerare raspunsul. Poate sa streseze copiii la scoala la care lucreaza cu atata insistenta, dar la Biserica nu se face asa ceva.
Lacasul de cult TREBUIE sa ramana un loc unde iti gasesti linistea, te rogi, te reculegi si IN NICIUN CAZ scena de teatru pentru femei frustrate.
Greseala parintelui Cosma a fost mare, pentru ca i-a tolerat nesimtirea, stiind de cine este asmutita si ce interese are. Nu stiu daca un alt preot „de oras” avea atata rabdare si bunavointa.
Tupeul acestei dudui frustrate a fost maxim, ea nefiind in Consiliul Parohial sau cu vreo calitate care sa-i dea dreptul de a cere socoteala pentru acea perioada de o luna cat nu s-a stiut de acel deviz fictiv.
In concluzie, ii recomand calduros sa isi caute un partener de viata care sa ii rezolve atat problemele hormonale, cat si pe cele de personalitate.

pupu a spus: (mai 16th, 2011 at 18:06 )

Comunicat de presă
În legătură cu afirmaţiile apărute în articolul Consiliul Eparhial analizează „megaţeapa” de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric, din cotidianul „Ziua de Vest” (anul XII, numărul 3665, joi 28 aprilie 2011), sub semnătura lui Ovidiu Mărăscu, facem cunoscut că joi 28 aprilie, a avut loc la sediul Centrului eparhial, întâlnirea de lucru dintre Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Consiliul Parohial al parohiei Timişoara Fabric. În cadrul întrunirii, s-au clarificat şi aspectele legate de subiectul articolului în cauză.

Drept urmare, facem cunoscute următoarele:
– Devizul la care s-a făcut referire este o ofertă estimativă de lucrări, parte integrantă a dosarului – cerere pentru finanţare de la bugetul de stat. Preotul Iulian Cosma a dezinformat presa, nerecunoscând faptul că, la începutul lunii decembrie 2010 a refuzat să întocmească documentele necesare, ce se impun ca cerinţă a OG 82/2001, HG 1470/2002, modificată şi completată prin HG 1265/2010, acte legislative care reglementează finanţarea exclusivă a lucrărilor de reparaţii şi construcţii, doar la bisericile parohiale şi nu la anexe sau case parohiale.

– Potrivit hotărârii nr. 7424 /2010 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care prevede încheierea unui protocol de finanţare între Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, Centrele eparhiale, prin sectorul economic, au obligaţia de a supraveghea la buna gestionare a fondurilor de la bugetul de stat, lucru care s-a făcut şi la parohia în cauză, în caz contrar aceasta putând fi sancţionată trei ani de zile prin excluderea de la orice finanţare de la bugetul de stat. În calitate de paroh, preotul Iulian Cosma era obligat să întocmească toate documentele necesare şi să le înainteze Secretariatului de Stat pentru Culte în termenul legal, lucru pe care nu l-a făcut.

– Consiliul Parohial a fost dezinformat de către preotul paroh Iulian Cosma, fapt dovedit în şedinţa comună din ziua de 28 aprilie a.c. Membrii Consiliului Parohial nu au cunoscut faptul că suma de 50.000 lei, alocată de la bugetul de stat, nu poate fi investită decât în clădirea bisericii şi de asemenea, faptul că banii au fost viraţi deja de către Secretariatul de Stat pentru Culte direct în contul parohiei, deşi din luna decembrie 2010 până în prezent nu s-a făcut niciun demers legal pentru demararea lucrărilor de reparaţii la biserică. Ca for executiv în parohie, Consiliul Parohial este cel care angajează şi supraveghează societatea de profil care execută respectivele lucrări, pe când Centrul eparhial, prin Comisia tehnică, doar verifică şi ajută la îmbunătăţirea acestor demersuri.

– Este regretabil că în faţa Consiliilor Eparhial şi Parohial, preotul paroh Iulian Cosma nu a recunoscut că ar fi trimis presei o declaraţie scrisă cu privire la aşa numitul „deviz fictiv”.

28 aprilie 2011

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei

ELLIE a spus: (mai 16th, 2011 at 18:08 )

daca veti continua sa va duelati faceti rau preotilor! Paisie abia asteapta sa intre intre voi duh necurat. OPRITI_VA! Nu mai comentati

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timișoara bate Steaua cu punct bonus după o repriză secundă excelentă

Cu emoții, că așa e mai frumos. SCM USV Timișoara a câștigat întâlnirea din prima etapă a noului sezon de rugby, după ce a trecut cu 31-21 acasă de Steaua. Succesul este cu atât mai frumos și important cu cât a venit cu punct bonus, obținut pe final. Prima repriză a fost echilibrată, iar oaspeții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara bate Steaua cu punct bonus după o repriză secundă excelentă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc

În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad
Un nou parc se va realiza la Timișoara, în locul unde în prezent se află amenajarea șantierului de reabilitarea a Căii Bogdăneștilor, pe strada Ion Rațiu. Cei care realizează studiul de fezabiliate au oferit primele randări cu această investiție, a anunțat viceprimarul Cosmin Tabără. Anul trecut a fost scos la licitație contractul pentru realizarea studiului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum va arăta noul parc de pe Calea Bogdăneștilor. Va avea locuri de joacă, dar și zone de practicat sportul
Intrat recent în PSD cu aşa-zisul său Partid Liberal, Raul Ambruş va primi funcţia de subprefect de Timiş. El îl va înlocui pe Sorin Ionescu, care a demisionat din funcţie pentru a candida la alegerile locale. Sincronizare perfectă! Joi, 11 aprilie, Sorin Ionescu a anunţat că demisionează din funcţia de subprefect, afirmând că nu poate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trădarea are preţul ei. Ajuns PSD-ist din PNL-ist, Raul Ambruş va fi subprefect de Timiş
În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
Iulius Town devine epicentrul aventurii culinare, cu delicii din toate colțurile lumii, în acest weekend. Food Truck Festival se întoarce cu o ediție de primăvară, și aduce muzică, atmosferă vibrantă și arome senzaționale! Vineri, sâmbătă și duminică timișorenii sunt așteptați la Food Truck Festival, eveniment ce reunește în parcarea VIP din fața clădirii de birouri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Food Truck Festival aduce peste 25 de van-uri cu preparate internaționale, în acest weekend, la Iulius Town Timișoara
Un weekend cu cele mai frumoase tradiții și obiceiuri timișene și invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul la Dudeștii Vechi și Dudeștii Noi. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un week-end cu peste 12 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre, festivalul ce ne învață ce însemnă cu adevărat tradițiile, continuă în județul Timiș
Top