Prestatia compensatorie

Foarte frecvent după adoptarea noului cod civil şi mai ales după intrarea acestuia în vigoare, am fost solicitat să-mi exprim părerea despre cum influenţează acest act normativ relaţiile de familie deja constituite. Aşa mi-a venit ideea abordării în articolul de săptămâna aceasta a prestaţiei compensatorii, instituţionalizată prin noua lege civilă, care este aplicabilă căsătoriilor cu o durată de minimum 20 de ani ce se desfac prin divorţ (fiind unul din efectele divorţului cu privire la raporturile patrimoniale dintre soţi).
Aşadar, prin efectul prevederilor articolului 6 din Codul Civil care instituie prin excepţie aplicabilitatea legii noi cu privire la raporturile juridice născute anterior datei intrării în vigoare a acesteia, dacă sunt derivate din căsătorie, noua instituţie este aplicabilă tuturor acţiunilor de divorţ deschise sau ce urmează a se deschide, fiind posibilă doar în situaţia divorţului din culpă şi doar atunci când a fost stabilită culpa exclusivă a pârâtului în destrămarea căsătoriei.
Prestaţia compensatorie constă în beneficiul pe care soţul reclamant îl poate solicita şi obţine de la soţul pârât a cărui culpă exclusivă în desfacerea căsătoriei a fost stabilită, de a primi o prestaţie care să compenseze dezechilibrul material pe care l-ar suferi ca urmare a desfacerii căsătoriei.
Astfel, prestaţia compensatorie nu poate fi cumulată cu pensia de întreţinere, urmând ca ea să se stabilească funcţie de resursele soţului care o solicită, de mijloacele celui ce urmează să o presteze, de vârsta şi starea de sănătate şi, în general, de orice împrejurare relevantă care ar putea să aducă indicii suficiente că, urmare a desfacerii căsătoriei, soţului nevinovat i s-ar aduce o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă.
Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani (sub forma unei sume globale sau a rentei viagere) sau în natură (sub forma uzufructului ce se poate institui asupra unor bunuri mobile sau imobile proprietatea soţului din culpa căruia s-a desfăcut căsătoria în favoarea celui nevinovat).
Legea instituie şi posibilitatea soţului creditor să solicite constituirea unei garanţii reale sau plata unei cauţiuni de către soţul în culpă, pentru garantarea executării obligaţiei de plată a rentei stabilite în beneficiul său.
Prestaţia compensatorie poate fi mărită sau micşorată în raport cu nevoile creditorului obligaţiei şi cu posibilităţile debitorului, însă doar prin hotărârea instanţei competente. Prin excepţie s-a stipulat că prestaţia stabilită sub forma unei sume de bani se indexează trimestrial în raport cu rata inflaţiei, fără a mai fi necesară intervenţia vreunei instanţe de judecată.
Prestaţia compensatorie încetează prin decesul unuia dintre soţi sau recăsătorirea soţului beneficiar al acesteia, precum şi în cazul în care condiţiile pentru care aceasta fusese acordată nu mai subzistă.
Este astfel important de ştiut faptul că acest beneficiu nu poate fi cerut decât în cazul unui divorţ urmare a unei căsătorii ce a durat cel puţin 20 de ani, doar în cazul în care se stabileşte culpa exclusivă a soţului pârât pentru desfacerea căsătoriei şi poate fi solicitat doar odată cu desfacerea căsătoriei.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

maria irimie a spus: (februarie 23rd, 2012 at 09:57 )

cand se poate cere dreptul la despagubiri si la prestatie compensatorie, dupa ramanerea definitiva a sentintei de divort sau in momentul in care introduci cererea de divort?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Se pregăteşte o nouă ediţie a Expomobila

Finalul acestei luni aduce la Timişoara o nouă ediţie a  Expomobila. Evenimentul, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, are loc în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2019, la Centrul Regional de Afaceri. Este cea de-a cincea ediție a expoziţiei naţionale, evenimentul reunește 30 de expozanţi, producători români, care vor aduce la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregăteşte o nouă ediţie a Expomobila

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, spune că toate trecerile de pietoni din oraş sunt realizate în conformitate cu legislaţia, inclusiv cea de la Pasajul Jiul, unde săptămâna precedentă a avut loc un accident mortal. Dar, el spune că siguranţa este cea mai importantă şi, la nevoie, se pot face şi schimbări în ceea ce priveşte situarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Problema trecerii de pietoni de la pasajul Jiul, discutată de Robu: proiectarea s-a făcut legal, dar pentru securitate putem schimba
Un nou condamnat la puşcărie pe motiv că a fost prins luând şpagă a fost promovat în cadrul DRDP Timişoara. La finalul lunii august, directorul PSD-ist al instituţiei, Cristian Ispravnic, îl punea pe colegul său de partid Mircea Andrei Lucaciu pe o funcţie de şef, chiar dacă acesta a fost condamnat la închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat.
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timişoara, pepiniera de şpăgari a directorului PSD-ist Cristian Ispravnic
Finalul acestei luni aduce la Timişoara o nouă ediţie a  Expomobila. Evenimentul, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, are loc în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2019, la Centrul Regional de Afaceri. Este cea de-a cincea ediție a expoziţiei naţionale, evenimentul reunește 30 de expozanţi, producători români, care vor aduce la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregăteşte o nouă ediţie a Expomobila
Un grup indian, cu o cifră de afaceri de cinci miliarde de dolari, a inaugurat, la Timişoara, primul său centru de dezvoltare din România. Furnizor de top de servicii și soluții de transformare digitală, consultanță și remodelarea proceselor de business prin soluții IT, indienii se vor concentra, în noul centru, pe transformarea rețelelor folosind tehnologii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă indiană cu o cifră de afaceri de cinci miliarde de dolari a deschis la Timişoara un centru de dezvoltare în domeniul IT
Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a mai raportat un caz de rujeolă în Timiș, după ce în săptămânile trecute au mai apărut și altele. Este adevărat, puține, dar sunt „prime apariții”, după luni bune în care rujeola nu a trecut „prin zonă”. Trei copii cu rujeolă au fost internați, în ultimele săptămâni, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rujeola „dă târcoale” prin Timiș
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com