Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest are doi decani! Niciunul dintre ei nu are drept de semnătură, iar rectorul Ioan Talpoș spune că n-a primit nicio demisie și nu știe de vreo nouă numire.
Gheorghe Clitan era decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. La finele lunii noiembrie, a fost validat, din postura de unic candidat, de Senatul UVT, în funcţia de şef de departament la Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. Conform legii, ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de decan. N-a făcut-o însă, ci a plecat la Toulouse, lăsând, cu de la sine putere, un înlocuitor temporar, pe Claudiu Mesaroş.
Rectorul Ioan Talpoş a aflat stupefiat că facultatea are un nou decan. “Nu am primit nicio demisie a lui Gheorghe Clitan din funcţia de decan. În şedinţa de senat de joi îi vom aproba demisia, dacă aceasta va exista. Dacă nu, îi vom cere să-şi dea demisia chiar şi prin e-mail, direct din Franţa. Trebuie să respectăm legile”, spune Talpoș.
Ce nu ştie rectorul ştie însă jumătate din Universitatea de Vest. „Mesaroş s-a lăudat peste tot că este noul decan şi că poate semna orice hârtie. Nu înţeleg cum e posibil, dacă Gheorghe Clitan nu şi-a dat demisia şi nu există o decizie a senatului care să-l fi validat pe Mesaroş”, spune, sub protecţia anonimatului, unul dintre profesorii de la UVT. Claudiu Mesaros confirmă. „Fostul decan a ajuns şef de departament. Eu sunt decan interimar și am drept de semnătură. În momentul în care decanul a ajuns şef de department, cred că automat nu mai este decan. Nu sunt jurist, dar aşa ar fi logic”, ne-a declarat lectorul universitar.
Surse din UVT susţin că Gheorghe Clitan va trage cât mai mult de funcţia de decan, pe care, teoretic, nu o mai deţine. Acesta se pare că se teme de un eventual audit la facultatea pe care a condus-o. Acum câteva luni, Clitan a organizat un concurs de ocupare de posture, invalidat în cele din urmă de Senatul UVT. Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a primit calificativul “E”, ultimul în domeniul cercetării. La Filosofie există două masterate care nu au cursanți în primul an, un alt masterat a fost desființat, la fel ca și școala doctorală. Amândouă, din lipsă de doritori.
Comentarii prin facebook