Timişoara a fost mereu o pepinieră excelentă de arbitri. Ultimul nume greu din arbitrajul romanesc produs de şcoala de arbitri de la Timişoara este Nicolae Grigorescu. De un deceniu însă, “fabrica de arbitri” de pe malul Begăi s-a închis, în locul „fluieraşilor” timişoreni fiind preferaţi copiii foştilor arbitri.
Marin-Petru Gaşpar este numele singurului arbitru timişorean care face parte din lotul arbitrilor în Liga I. Din păcate, nici el nu a prea rupt gura târgului la jocurile din primul eşalon, aşa că a fost delegat extrem de rar la jocurile oficiale din Liga I. S-a evidenţiat astfel mai mult ca arbitru de rezervă. Pus în faţa faptului împlinit, din pricina conflictelor cu FRF, LPF şi cu o serie de echipe din Liga I care vor arbitri străini, Ion Crăciunescu, preşedintele CCA, trebuie să vină cu un suflu nou în arbitraj, începând cu returul sezonului. Fostul mare arbitru este obligat să arunce în faţă o serie de nume noi în arbitraj, actualii arbitri fiind huliţi de majoritatea echipelor din Liga I. Crăciunescu are pregătită o listă pe care se regăsesc cinci arbitri tineri, unul dintre ei fiind din Timişoara, conform gsp.ro. Cătălin Botaş a fost promovat la nivelul eşalonului secund ca arbitru central în 2011. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Botaş va împlini 29 de ani pe 1 iunie. Născut la Timişoara, el s-a apucat de arbitraj la 20 de ani, după ce a încercat şi meseria de fotbalist prin eşaloanele inferioare. Ca arbitru, a urcat toate treptele spre marea performanţă şi a fost desemnat mereu printre cei mai talentaţi tineri arbitri din judeţul Timiş. Acum are şansa să facă un salt la care nici nu visa acum câteva luni. Este pariul lui Ion Crăciunescu, dar viaţa de arbitru în România, la nivelul primului eşalon, este extrem de dificilă.
Arbitrul originar din Timişoara mai are un frate care este cu şapte ani mai mic, Alin Botaş, la fel de talentat în arbitraj. La nici 22 de ani, Alin Botaş face deja parte din lotul arbitrilor timişeni delegaţi la jocurile din Liga a III-a.
Comentarii prin facebook