Faptul că la judecarea unei cereri de divorț pot fi scoase la lumină anumite împrejurări din viața intimă a părților litigante, care ulterior astfel făcute publice ar putea leza imaginea acestora, respectiv ar putea îngreuna administrarea dovezilor, a determinat legiuitorul să prevadă posibilitatea judecării unor astfel de procese în camera de consiliu, în ședință secretă.
Norma specială care se regăsește în codul de procedură civilă la capitolul special dedicat procedurii de divorț este dublată și de o normă procedurală generală care prevede în mod expres că ședință de judecată va putea fi declarată prin excepție secretă, ori de câte ori dezbaterea publică ar putea vătăma ordinea sau moralitatea publică sau pe vreuna din părțile litigante.
Cu toate că, în mai multe rânduri, normele amintite au fost supuse cenzurii Curții Constituționale, criticii acestora susținând că ele ar încălca regulile instituite de legea supremă, potrivit cărora ședințele de judecată sunt publice, Curtea Constituționala a respins în mod consecvent toate excepțiile de neconstituționalitate, menținând valabile textele de lege amintite.
Prin urmare, dacă intenționați să uzați de aceste drepturi conferite de lege este important să faceți o solicitare expresă în acest sens instanței de judecată, care, la rândul ei, ascultând argumentele pentru care se solicita dezbaterea pricinii în ședință secretă se va pronunța admițând sau respingând solicitarea.
Instanța nu este obligată să admită solicitarea dacă nu apreciază că, din argumentele expuse de părți, s-ar impune judecarea dosarului în ședință secretă.
Comentarii prin facebook