Cum au pus mana romii pe spitalele din Timisoara

Mafia țiganilor cu bani acaparează, rând pe rând, spitalele din Timișoara. În 2001, după apariția Legii 10, țiganii și-au făcut calculele din scurt: în ce să mai „investească”? Ocupaseră deja zonele rezidențiale. Răspunsul a fost simplu: în spitale, pentru că autoritățile nu vor avea bani să construiască unele noi, așa că le vor plăti chiria cerută, ca să nu fie nevoiți să scoată bolnavii în stradă.

Inițial, țiganii revendicau imobile folosind acte false, în care apăreau ca urmași ai foștilor proprietari. Ulterior, au negociat din start cu adevărații moștenitori, pe care i-au secondat din umbră în fiecare acțiune. Când procesul s-a încheiat, iar imobilul le-a fost retrocedat în natură foștilor proprietari, țiganii au cumpărat legal de la aceștia.

„Să fii proprietar de spital înseamnă o investiție nu foarte mare, câteva sute de mii de euro, patru sau cinci ani de procese pentru retrocedare, după care urmează câștig constant, din chirie, pe termen lung”, explică, sub anonimat, unul dintre romii cu spitale.

Pentru Secția de Chimioterapie a Spitalului Municipal, Vișinel Stanca solicită de șase ani chirie de la primărie. Contractul a expirat la finele lui 2011 și, abia după ce Vișinel și-a adus camionul cu canapele, amenințând că se mută printre bolnavi, s-a purtat o negociere pentru o chirie acceptabilă pentru administrația locală – 2,3 euro pe metru pătrat. Inițial, Vișinel a vrut 14 euro.

Florea Neamțiu și Ștefana Oana Ciortea-Neamțiu, urmașii celor care au deținut clădirea înainte de venirea comuniștilor, au solicitat primăriei retrocedarea clădirii. Vișinel a apărut abia după ce clădirea a fost retrodcedată. La cererea țiganului sfătuit de avocați, cei doi Neamțiu s-au dus la primărie, pentru a oferi instituției șansa de a cumpăra imobilul. Au cerut un milion de euro, deși expertiza a arătat că prețul nu ar trebui să depășească 400.000 de euro. Cum părțile nu s-au înțeles la preț, moștenitorii i-au vândut lui Vișinel. De fapt, fiicei acestuia, Monica Stanca.

Suma pentru care s-a făcut tranzacție nu este cunoscută. „Ar trebui să cumpere la prețul invocat la preempțiune. În realitate, prețul este mult mai mic, iar notarii, deși știu că fac un abuz, întocmezsc actele. Legea îi obligă pe proprietarii unor astfel de imobile să vândă la același preț din preempțiune, iar dacă actele sunt semnate pe o sumă mai mica, contractul de vânzare-cumpărare devine nul. Autoritățile nu au însă posibilitatea să afle prețul real”, spune Sorin Chira, juristul Primăriei Timișoara.

Vișinel Stanca are o avere evaluată la 2,3 milioane de euro. Ginerele lui, Ionelaș Cârpaci, are chiar mai mult: proprietăți, bijuterii și bani care însumate ajung la 13 milioane de euro. Odată cu Chimioterapia, Vișinel Stanca a cumpărat, tot pe numele fiicei sale, și Policlinica Spitalului Municipal, aflată în clădirea alăturată, pe strada Sfânta Rozalia. Și aici s-a urmat exact același traseu: Agnes Schultz, urmașa proprietarilor, a obținut retrocedarea în natură, apoi i-a vândut țiganului.

Șapte instituții sanitare din Timișoara sunt ale țiganilor. Seria a fost deschisă în 2004, cu sediul DSP, de pe strada 16 Decembrie 1989. Au urmat, doi ani mai târziu, Sanepidul (bulevardul Loga) și Inspecția de Stat a DSP (strada Beethoven). Pentru că nu a avut bani să plătească chirie, DSP a găsit alte soluții și s-a mutat. Retrocedarea s-a făcut cu largul sprijin al autorităților, care nu au țint cont că Sanepidul reprezintă un obiectiv de importanță națională.

La clădirea de pe strada Beethoven, termenul legal până la care se puteau face cereri de retrocedare la primărie în baza Legii 10 era mai 2004. În mai 2005 și în martie 2006, fostul primar Gheorghe Ciuhandu a semnat către DSP două adrese prin care spunea că nu s-a făcut cerere de retrocedare. Culmea, în 28 martie 2006, tot de la Primăria Timișoara, DSP a primit o adresă prin care era anunțată existența unei astfel de cereri. Mai mult decât atât, doi funcționari ai primăriei l-au însoțit pe Ionelaș Stancu, cerând eliberarea clădirii. Ionelaș Stancu a cumpărat și imobilului de pe Loga, la numai câteva zile după retrocedarea acestuia.

Vladimir Cârpaci a devenit, acum șase ani, proprietarul clădirii de pe strada Galați în care funcționează Laboratorul de analize al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și secția TBC. El a cumpărat imobilul de la Mariana și Alexandru Popescu, fără a solicita municipalității exprimarea dreptului de preempțiune. Edilii l-au dat în judecată, iar procesul e pe rolul Tribunalului Timiș.

Alte instituții sanitare aflate în proces de retrocedare urmează să intre în proprietatea țiganilor. Clinica ASCAR a fost retrocedată Rozaliei Freud, care a cerut primăriei enorm de mulți bani. Acum i-o va vinde Ionelaș Cârpaci, al cărui avocat, Ernst Toma, a și reprezentat-o în procesul de retrocedate. Inițial, femeia a vrut să fie despăgubită în bani, însă primăria nu a fost de acord. O altă clinică, cea de Balneo-Fizioterapie a fost retrpocedată acum doi ani, unui neamț.

După ce a reprezentat mai mulți țigani în diverse procese, Radu Zandomeni explică de ce s-a ajuns în situația ca romii să cumpere clădirile în care funcționează spitalele. „Romii înstăriți, care au obținut venituri prin mijloace legale sau mai puțin legale în străinătate, au tendința de a lua imobile din zona ocupată odinioară de protipendada comunistă, sau aflate pe arterele principale. Ei au văzut că imobilele erau ocupate de instituții publice, deci au mers la urmașii proprietarilor cu o ofertă generoasă. Cumpărau imobilele pe loc, în situația încâlcită în care erau acestea, oferind un preț generos. Legea a fost proastă de la început. Putea să nu permită astfel de tranzacții”, spune avocatul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Alex a spus: (iunie 13th, 2012 at 08:56 )

Tot ceea ce sper este ca noua putere locala sa gaseasca solutii la dezastrul pe care l-a lasat ciuhandu si sleahta lui de acoliti. Mi-e greu sa cred ca un oras ca Timisoara nu are forta financiara sau posibilitatea de atragere a fondurilor Europene pentru constructia unuia sau mai multor spitale, renuntand astfel la plata chiriilor catre tigani.

cora a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:44 )

Acum avem un primar al USL cu putere de la centru! USL-ul e si la conducerea judetului, nu trebuie sa ne mai facem griji; veti vedea ca toate problemele majore se vor rezolva in Timisoara.
D-mnul Robu ne-a promis ca „face curatenie”! !

blondu fain a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:48 )

in toata europa au inceput sa castige teren partidele de extrema dreapta.e nevoie si in romania de un astfel de partid,ca sa le mai taie din aripi ciorilor

Marrian Iancu a spus: (iunie 13th, 2012 at 14:12 )

Intrebarea care se pune este urmatoarea: de ce nu se gaseste nimeni in presa locala capabil sa faca o ancheta pana la capat despre subiect? Sa ajungeti la politistii, procurorii si judecatorii care tin in spate mafia tiganeasca. Am sa raspund tot eu, pentru ca aceasta breasla este practicata in proportie de 99% de niste limbrici, care prefera sa scormoneasca cacatul pentru 10 lei, decat sa isi faca treaba ca lumea.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
Top