Cum au pus mana romii pe spitalele din Timisoara

Mafia țiganilor cu bani acaparează, rând pe rând, spitalele din Timișoara. În 2001, după apariția Legii 10, țiganii și-au făcut calculele din scurt: în ce să mai „investească”? Ocupaseră deja zonele rezidențiale. Răspunsul a fost simplu: în spitale, pentru că autoritățile nu vor avea bani să construiască unele noi, așa că le vor plăti chiria cerută, ca să nu fie nevoiți să scoată bolnavii în stradă.

Inițial, țiganii revendicau imobile folosind acte false, în care apăreau ca urmași ai foștilor proprietari. Ulterior, au negociat din start cu adevărații moștenitori, pe care i-au secondat din umbră în fiecare acțiune. Când procesul s-a încheiat, iar imobilul le-a fost retrocedat în natură foștilor proprietari, țiganii au cumpărat legal de la aceștia.

„Să fii proprietar de spital înseamnă o investiție nu foarte mare, câteva sute de mii de euro, patru sau cinci ani de procese pentru retrocedare, după care urmează câștig constant, din chirie, pe termen lung”, explică, sub anonimat, unul dintre romii cu spitale.

Pentru Secția de Chimioterapie a Spitalului Municipal, Vișinel Stanca solicită de șase ani chirie de la primărie. Contractul a expirat la finele lui 2011 și, abia după ce Vișinel și-a adus camionul cu canapele, amenințând că se mută printre bolnavi, s-a purtat o negociere pentru o chirie acceptabilă pentru administrația locală – 2,3 euro pe metru pătrat. Inițial, Vișinel a vrut 14 euro.

Florea Neamțiu și Ștefana Oana Ciortea-Neamțiu, urmașii celor care au deținut clădirea înainte de venirea comuniștilor, au solicitat primăriei retrocedarea clădirii. Vișinel a apărut abia după ce clădirea a fost retrodcedată. La cererea țiganului sfătuit de avocați, cei doi Neamțiu s-au dus la primărie, pentru a oferi instituției șansa de a cumpăra imobilul. Au cerut un milion de euro, deși expertiza a arătat că prețul nu ar trebui să depășească 400.000 de euro. Cum părțile nu s-au înțeles la preț, moștenitorii i-au vândut lui Vișinel. De fapt, fiicei acestuia, Monica Stanca.

Suma pentru care s-a făcut tranzacție nu este cunoscută. „Ar trebui să cumpere la prețul invocat la preempțiune. În realitate, prețul este mult mai mic, iar notarii, deși știu că fac un abuz, întocmezsc actele. Legea îi obligă pe proprietarii unor astfel de imobile să vândă la același preț din preempțiune, iar dacă actele sunt semnate pe o sumă mai mica, contractul de vânzare-cumpărare devine nul. Autoritățile nu au însă posibilitatea să afle prețul real”, spune Sorin Chira, juristul Primăriei Timișoara.

Vișinel Stanca are o avere evaluată la 2,3 milioane de euro. Ginerele lui, Ionelaș Cârpaci, are chiar mai mult: proprietăți, bijuterii și bani care însumate ajung la 13 milioane de euro. Odată cu Chimioterapia, Vișinel Stanca a cumpărat, tot pe numele fiicei sale, și Policlinica Spitalului Municipal, aflată în clădirea alăturată, pe strada Sfânta Rozalia. Și aici s-a urmat exact același traseu: Agnes Schultz, urmașa proprietarilor, a obținut retrocedarea în natură, apoi i-a vândut țiganului.

Șapte instituții sanitare din Timișoara sunt ale țiganilor. Seria a fost deschisă în 2004, cu sediul DSP, de pe strada 16 Decembrie 1989. Au urmat, doi ani mai târziu, Sanepidul (bulevardul Loga) și Inspecția de Stat a DSP (strada Beethoven). Pentru că nu a avut bani să plătească chirie, DSP a găsit alte soluții și s-a mutat. Retrocedarea s-a făcut cu largul sprijin al autorităților, care nu au țint cont că Sanepidul reprezintă un obiectiv de importanță națională.

La clădirea de pe strada Beethoven, termenul legal până la care se puteau face cereri de retrocedare la primărie în baza Legii 10 era mai 2004. În mai 2005 și în martie 2006, fostul primar Gheorghe Ciuhandu a semnat către DSP două adrese prin care spunea că nu s-a făcut cerere de retrocedare. Culmea, în 28 martie 2006, tot de la Primăria Timișoara, DSP a primit o adresă prin care era anunțată existența unei astfel de cereri. Mai mult decât atât, doi funcționari ai primăriei l-au însoțit pe Ionelaș Stancu, cerând eliberarea clădirii. Ionelaș Stancu a cumpărat și imobilului de pe Loga, la numai câteva zile după retrocedarea acestuia.

Vladimir Cârpaci a devenit, acum șase ani, proprietarul clădirii de pe strada Galați în care funcționează Laboratorul de analize al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și secția TBC. El a cumpărat imobilul de la Mariana și Alexandru Popescu, fără a solicita municipalității exprimarea dreptului de preempțiune. Edilii l-au dat în judecată, iar procesul e pe rolul Tribunalului Timiș.

Alte instituții sanitare aflate în proces de retrocedare urmează să intre în proprietatea țiganilor. Clinica ASCAR a fost retrocedată Rozaliei Freud, care a cerut primăriei enorm de mulți bani. Acum i-o va vinde Ionelaș Cârpaci, al cărui avocat, Ernst Toma, a și reprezentat-o în procesul de retrocedate. Inițial, femeia a vrut să fie despăgubită în bani, însă primăria nu a fost de acord. O altă clinică, cea de Balneo-Fizioterapie a fost retrpocedată acum doi ani, unui neamț.

După ce a reprezentat mai mulți țigani în diverse procese, Radu Zandomeni explică de ce s-a ajuns în situația ca romii să cumpere clădirile în care funcționează spitalele. „Romii înstăriți, care au obținut venituri prin mijloace legale sau mai puțin legale în străinătate, au tendința de a lua imobile din zona ocupată odinioară de protipendada comunistă, sau aflate pe arterele principale. Ei au văzut că imobilele erau ocupate de instituții publice, deci au mers la urmașii proprietarilor cu o ofertă generoasă. Cumpărau imobilele pe loc, în situația încâlcită în care erau acestea, oferind un preț generos. Legea a fost proastă de la început. Putea să nu permită astfel de tranzacții”, spune avocatul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Alex a spus: (iunie 13th, 2012 at 08:56 )

Tot ceea ce sper este ca noua putere locala sa gaseasca solutii la dezastrul pe care l-a lasat ciuhandu si sleahta lui de acoliti. Mi-e greu sa cred ca un oras ca Timisoara nu are forta financiara sau posibilitatea de atragere a fondurilor Europene pentru constructia unuia sau mai multor spitale, renuntand astfel la plata chiriilor catre tigani.

cora a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:44 )

Acum avem un primar al USL cu putere de la centru! USL-ul e si la conducerea judetului, nu trebuie sa ne mai facem griji; veti vedea ca toate problemele majore se vor rezolva in Timisoara.
D-mnul Robu ne-a promis ca „face curatenie”! !

blondu fain a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:48 )

in toata europa au inceput sa castige teren partidele de extrema dreapta.e nevoie si in romania de un astfel de partid,ca sa le mai taie din aripi ciorilor

Marrian Iancu a spus: (iunie 13th, 2012 at 14:12 )

Intrebarea care se pune este urmatoarea: de ce nu se gaseste nimeni in presa locala capabil sa faca o ancheta pana la capat despre subiect? Sa ajungeti la politistii, procurorii si judecatorii care tin in spate mafia tiganeasca. Am sa raspund tot eu, pentru ca aceasta breasla este practicata in proportie de 99% de niste limbrici, care prefera sa scormoneasca cacatul pentru 10 lei, decat sa isi faca treaba ca lumea.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al doilea subiect important de infrastructură sportivă al orașului, sala polivalentă. Cosmin Tabără spune că studiul de prefezabilitate al sălii este aproape gata, urmând dezbaterea de către autoritățile centrale a acestuia. El solicită sprijinul tuturor politicienilor pentru susținerea proiectului. Marea problemă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi și Felix Dogariu au câștigat medaliile de bronz la individual. În clasamentul pe echipe, floretistele alb-violete au terminat pe poziția a treia a podiumului. Echipa Politehnicii Timișoara a câștigat medalia de bronz la floretă feminin. Clubul alb-violet a fost reprezentat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza Ezoteric Fest, ediția a 28-a, un festival pentru o minte liniștită, un suflet și un corp plin de energie, care se va desfășura la Centrul Regional de Afaceri Timiș. Acesta va avea loc în perioada 9 – 12 mai, vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru conducerea administrației județene lupta va fi cu mai puțini candidați, cel mai probabil vor fi șase persoane care solicită votul cetățenilor. Marți seara s-a încheiat depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 2024. Cea mai mare luptă se va da la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei
Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea acestei localităţi. El va fi susţinut şi de PSD, astfel că porneşte ca mare favorit în cursa de-a obţine un al doilea mandat de primar.  Marţi, 30 aprilie, în ultima zi de depunere a candidaturilor, Dan Vatriş şi-a depus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel
Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi și Felix Dogariu au câștigat medaliile de bronz la individual. În clasamentul pe echipe, floretistele alb-violete au terminat pe poziția a treia a podiumului. Echipa Politehnicii Timișoara a câștigat medalia de bronz la floretă feminin. Clubul alb-violet a fost reprezentat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret
Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza Ezoteric Fest, ediția a 28-a, un festival pentru o minte liniștită, un suflet și un corp plin de energie, care se va desfășura la Centrul Regional de Afaceri Timiș. Acesta va avea loc în perioada 9 – 12 mai, vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest
Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al doilea subiect important de infrastructură sportivă al orașului, sala polivalentă. Cosmin Tabără spune că studiul de prefezabilitate al sălii este aproape gata, urmând dezbaterea de către autoritățile centrale a acestuia. El solicită sprijinul tuturor politicienilor pentru susținerea proiectului. Marea problemă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara
Chiar în noaptea de 1 mai, în jurul orei 03.40, polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș au executat o acțiune de supraveghere și prindere în flagrant a unor călăuze și a unui grup de migranți, în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad, pe direcția Km 501....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi poliţişti de frontieră, înjunghiaţi de traficanţii de migranţi. S-au tras 13 focuri de armă pentru prinderea infractorilor
Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin! Cu un Raul Ambruș...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT
Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Au fost vizate persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave
Top