Deși mai toți locuiesc prin vile, liderii PDL și-au dat demisia în bloc. Se poate spune că au scăpat ieftin. Putea fi mult mai rau pentru ei. Imaginați-vă că în loc să fie aroganți, alde Berceanu, Elena și Roberta plesneau de atâta simpatie în fața populației. Ba mai mult: că nu-și aplicau o cotă așa mare la „investiții”, să strige lumea după ei „hoții”, că nu-și băgau primarii sau trepădușii politici prin pușcărie, ca să zică românul că numai ei fură și că ăialalți erau ușă de biserică… Sau că guvernele Boc nu aplicau măsurile alea asociate cu austeritatea și dădeau de sub burtă salarii mărite și pensii atractive la tot românul naiv, dar purtător de ștampilă de vot.
Vă imaginați ce-ar fi fost? Am fi trăit un delir. PDL obținea la aceste alegeri peste 50 de procente și se pregătea ca la toamnă să guverneze singur, fără trădătorii generalului Oprea și minoritățile lui Ovidiu Ganț. Ar fi vrut și ei treaba asta, dar „Somalia” scria pe noi, nici măcar „Grecia”, iar România n-ar mai fi apucat toamna trecută, nu aia viitoare. Ce-ar mai fi fost la curul PDL-ului dacă făceau așa! Videanu ar fi fost linșat în vila sa de 49 de camere de un comando condus de Adrian Copilul Minune, teroarea socialismului ilfovean, Băsescu ar fi fost îngropat sub un morman de chipie chiar în curtea Controcenilor, iar Boc… da, Boc nu-și mai ascuțea coasa, pentru că o doamnă îl căuta cu ea în mână la finalul unor evenimente tulburătoare ce instalau anarhia în direct la Antena 3.
În schimb, cu ce s-au ales pedeliștii? Videanu anunță sec un scor pe vot politic de 23%, cu tot cu alianțele electorale din care au făcut parte pedeliștii. Foarte bun, peste ce aveau înainte ca Băse și Stolo să inventeze Alianța DA, dar sub ce le-ar fi fost necesar pentru a spera și în viitorul apropiat la vreo guvernare. De partea cealaltă, a câștigătorilor, PSD trăiește o a doua tinerețe a FSN-ului cu mare ajutor liberal. Guvernarea de după alegerile generale va putea face ce vrea mușchiul ei cu o majoritate de vreo 60%. Cu ceva mai mult în dreptul USL-ului ne puteam teme pentru democrație. Cum mulți comentatori deja o fac, uitând că dracul nu e așa de negru de vreme ce Uniunea, această uriașă construcție politică, ne va oferi în scurt timp atât puterea, cât și opoziția, atât de necesare unei democrații rezonabile. Doi în unu. La ofertă.
Comentarii prin facebook