Timp de trei zile, oraşul de pe Bega se va transforma într-o platformă de întâlniri şi dezbateri la care au fost invitate să participe atât nume importante ale scenei literare europene, cât şi scriitori autohtoni (timișoreni, la această primă ediție) de referinţă. Intrarea este liberă și vor exista, de asemenea, cărți la vânzare, pentru iubitorii de literatură care vor dori să ia autografe.
Miercuri e ziua inaugurală. De la ora 18, Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, va rosti cuvântul de întâmpinare. Urmează lecturi publice, astfel: lectură Slavenka Drakulic – din cea mai recentă carte a sa, „A Guided Tour Through The Museum Of Communism – Fables from a Mouse, a Parrot, a Bear, a Cat, a Mole, a Pig, a Dog & a Raven” (Penguin, 2011), fragment tradus în limba română de Catrinel Pleșu; lectura Attila Bartis – din romanul „Tihna” (ediția în limba română, publicată de Editura Paralela 45, în traducerea Anamariei Pop); lectură Adriana Babeti – eseul „Vizanjor de serviciu”; lectură Cornel Ungureanu – din volumul „A muri în Tibet” (Editura Polirom). La final vor fi discuții libere, al căror amfitrion va fi Mircea Mihăieș.
Joi, de la aceeași oră, Iulia Popovici va deschide a doua seară a festivalului. Urmează lectură Richard Swartz – din volumul „Room Service. Povestiri din Europa de Est” (ediția în limba română, Editura Univers, în traducerea Ileanei-Sânziana Ravini și a lui Victor Ravini); lectură Jan Koneffke – fragment din romanul „Cele șapte vieți ale lui Felix Kannmacher” (în curs de apariție la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Anei Popa); lectură Viorel Marineasa – din volumul „Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchiști”, (stereoproze, coautor – Daniel Vighi, Editura Diacritic, 2011); lectură Vasile Ernu – eseu, în premieră. La final, discuții libere, cu Iulia Popovici în rol de amfitrion.
Vineri, Robert Șerban deschide a treia și ultima seară a festivalului. Urmează lectură Vladimir Arsenijevic – din volumul „Minutul – călătorie în jurul lumii în 60 de secunde” (traducere în limba română de Octavia Nedelcu); lectură Philip O Ceallaigh – din volumul de proză scurtă „Și dulce e lumina” (Editura Polirom, traducere din limba engleză de Ana-Maria Lisman); lectură Daniela Rațiu – text inedit: „Măcelarul îi citea pe ruși” (monolog de teatru); lectură Tudor Crețu – text inedit: „What a night! Povești de o seară” (fragment din romanul aflat în pregătire). În închiderea festivalului, după discuțiile libere moderate de Robert Șerban, va avea loc un concert Acoustica (Petre & Kindlein).
Comentarii prin facebook