Am ales citatul de mai sus, care îi aparține lui Petre Țuțea, deoarece încurajează fiecare om să își urmărească visul și să creadă în existența unei rezolvări pentru fiecare boală, un tratament care să îl facă la fel cum era înainte, sănătos.
Acesta este cazul unui pacient ce s-a prezentat în clinica noastra cu mai mulți dinți lipsă în partea stânga sus și care ne-a adresat următoarea întrebare: „Este posibil să am din nou câte un dinte în locul fiecarui dinte pe care l-am pierdut?”, precizându-ne că nu își dorește ca dinții să îi fie șlefuiți pentru a primi o punte.
În astfel de cazuri este bine să se facă o analiză, CBCT se cheamă, care ajută medicul stomatolog să vadă exact cât os are pacientul, mai exact să poată măsura dimensiunile osului în trei planuri: înălțime, grosime și profunzime. După ce am văzut care era situația în gura pacientului și am făcut măsurătorile osului pe CBCT, i-am spus pacientului că tratamentul pe care și-l dorește este realizabil doar prin folosirea implanturilor dentare.
Implanturile dentare sunt niște piese realizate din titan și au o formă asemănătoare unor șuruburi cilindro-conice care trebuie înfiletate complet în os.
Dar… întotdeauna există și un „dar”… problema era că pacientul nu avea suficient os în care să inserăm implanturile și aici ne referim la înălțime și la lățime… deci trebuia să facem ceva ca să creștem oferta osoasă. Situatia asta apare deoarece osul din jurul dinților se formează o dată cu apariția acestora și dispare după ce dinții respectivi sunt extrași.
Ce este de facut in acest caz?
Înălțimea osoasă – în zona laterală maxilară superioară există sinusul maxilar, o cavitate plină cu aer căptușită de o membrană (membrana sinusală). Pentru a obține înălțimea osoasă necesară ca implanturile să fie complet acoperite de os, trebuie să ridicăm acea membrană și în locul creat să punem os artificial care să mențină membrana în poziția dorită și în același timp să permita formarea osul dorit.
Astfel membrana menținută în noua poziție nu va fi perforată (și aici trebuie avut grijă pentru că perforarea membranei sinusale poate duce la infectarea sinusului respectiv, adică la o sinuzită maxilară) când inserăm implanturile, iar granulele de os artificial plasate în jurul implanturilor se vor transforma în os… pare simplu, nu? Asta e discuția cu înălțimea osoasă, dar să nu uităm că implanturile trebuie să fie înconjurate de os pe tot diametrul lor.
Lățimea osoasă – după ce am dat gingia la o parte surpriză, am realizat că oferta osoasă era de dimensiune mai mică decât ne arăta softul de analiza al CBCT-ului. În această situație am ales să inserăm implanturile astfel încât o parte a cilindrului să fie complet acoperită de os și în cealaltă parte să rămână porțiuni în care implantul perforează osul… urmând să stimulăm formarea de os prin folosirea granulelor de os artificial.
Explicându-i pacientului care sunt pașii necesari pentru a îi oferi câte un implant în locul fiecărui dinte lipsă, acesta a înțeles complexitatea intervenției și a fost încântat că există o soluție protetică care să îl mulțumească.
Așadar obținând acordul pacientului pentru planul de tratament propus, iată-ne în ziua intervenției chirurgicale, momentul în care obținem osul necesar atât în înălțime, cât și în lățime și ulterior inserăm implanturile dentare.
Prima imagine surprinde ridicarea membranei sinusale printr-un abord osos extern… după dezvelirea osului de gingie, se îndepărtează o porțiune ovală din os pentru a avea acces la membrana sinusală, urmând ridicarea acesteia.
Urmează inserarea implanturilor și a granulelor de os artificial în a doua imagine asigurând astfel formarea osului necesar în înălțime.
Obținerea lățimii osoase necesită plasarea de os artificial acolo unde implanturile nu sunt înconjurate complet de os, acest procedeu fiind prezentat în a treia imagine.
Ultima imagine arată o membrana sintetică care acoperă granulele de os artificial, împiedicând astfel ca gingia să pătrundă între ele și să împiedice formarea țesutului osos.
Urmează repunerea gingiei în poziția inițială, după care se coase la loc și se așteaptă 6 -9 luni ca să se formeze os și să se osteointegreze implanturile (exact cum plantăm un pom și trebuie să așteptăm să se prindă până poate suporta greutatea fructelor).
Radiografia de control ne arată poziționarea corectă a celor trei implanturi:
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 1h și 45min după care pacientul a relatat că în afară că „l-am tras destul de tare de buză“ nimic nu l-a deranjat în mod deosebit.
Așadar este de datoria noastră să urmărim și să credem în îndeplinirea tuturor viselor și să învățăm de la cei ce nu au cunoscut nici o limită în libera exprimare a lor.
Comentarii prin facebook