După 24 de luni de implementare cu succes a proiectului BIO-HEAT – Promotion of Short Rotation Coppice for District Heating Systems in Eastern Europe, Universitatea ‘Politehnica’ din Timişoara a elaborat strategia de dezvoltare de clustere în domeniul energiei regenerabile. Argumentele tehnico-economice şi social-etice relevă importanţa şi corectitudinea unei soluţii de asigurare a energiei termoelectrice prin cogenerare, pe baza resuselor regenerabile oferite de plantaţiile energetice cu creştere rapidă, în curs de implementare pe scară largă în zona Banatului.
Printre rezultatele proiectului se numără activităţi de informare activă, prelegeri şi vizite tematice, argumente şi discuţii de interes larg, punctual sau general, prezentări de exemple de proiecte de succes în domeniu, mereu insistându-se asupra beneficiilor, dar considerând şi condiţiile ce trebuie îmbunătăţite pentru dezvoltarea iniţiativei într-un lanţ închis local, cu certe beneficii economice, sociale şi de mediu, pe termen scurt şi mediu. Formarea clusterelor este un răspuns clar, obiectiv şi important, dar şi strategic oferit de România la tematica proiectului şi o dovadă clară că există interes şi oportunităţi, în acest domeniu.
De ce Universitatea ‘Politehnica’ din Timişoara?
Deoarece este cea mai mare universitate tehnică din vestul României, recunoscută ca având activitate de cercetare aplicativă, cu necesitate şi utilitate comunitară. Acest aspect este dovedit şi de poziţia ocupată de universitate în clasificarea realizată de Ministerul Educaţiei, UPT fiind a 12-a în topul universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, datorită cercetătorilor devotaţi, de înaltă valoare, ancoraţi în fluxul internaţional al cunoaşterii, dar şi infrastructurii tehnice necesare derulării unor astfel de iniţiative de cercetare.
Ce este un cluster?
Clusterul reprezintă o concentrare geografică de companii interconectate, furnizori specializaţi, furnizori de servicii, firme din industrii înrudite, universităţi, institute de cercetare şi asociaţii de comerţ, administraţii publice locale din domenii specifice, care se susţin şi cooperează, pe plan orizontal sau vertical, spre beneficiul evoluţiei. Altfel spus, clusterul este locul de întâlnire al unei diversităţi de stakeholderi reuniţi de un obiectiv comun şi liber consimţit, şi care, pentru început, nu necesită finanţări sau forme speciale de dezvoltare.
Cum se va materializa iniţiativa?
Experţii din cadrul echipei de implementare BIO-HEAT au convenit că ar fi de bun augur înfiinţarea a trei clustere, după cum urmează: Innovative cluster BIOHEAT, Regional cluster ECOHEAT şi Business cluster SRCH-Business. Componenţa vizată de fiecare dintre clustere, se regăseşte mai jos:
1. Clusterul inovativ BIOHEAT, alcătuit din universităţi şi/sau institute de cercetare şi transfer tehnologic;
2. Clusterul regional ECOHEAT, alcătuit din entităţi ale administraţiei locale şi ONG-uri în sprijinul ideii de dezvoltare a utilizării SRC pentru încălzire;
3. Clusterul business SRCH-Business, conceput în cadrul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic TIM SCIENCE Park, pentru dezvoltarea şi implementarea de soluţii de cercetare în companii şi nu numai.
Dezvoltarea acestor clustere va contribui la promovarea inovării şi la creşterea competitivităţii în domeniul energiilor regenerabile, va contribui la dezvoltarea colaborării cu instituţii redutate de la nivel naţional şi internaţional şi va crea premizele iniţierii şi dezvoltării de activităţi de cercetare într-unul dintre domeniile prioritare de la nivelul Uniunii Europene.
Prin prezenta informare, urmărim familiarizarea tuturor factorilor interesaţi cu privire la oportunitatea de a deveni parte integrantă a clusterelor dezvoltate. În acest sens, Universitatea ‘Politehnica’ din Timisoara, în calitate de coordonator local al proiectului, vă poate pune la dispoziţie toate informaţiile necesare. O importantă sursă de informare este şi pagina web a proiectului.
Comentarii prin facebook