Bani si politica la ACS Poli

După ce au văzut că joaca de-a guvernarea nu aduce pe străzi câini cu covrigi în coadă, cum a crezut o mare parte a populației anul trecut, pesedistul județean Titu Bojin a decretat criza și a anunțat că s-ar putea să nu aloce atâția bani cât se aștepta primarul Robu pentru susținerea echipei de fotbal ACS Poli Timișoara. Trec de huiduielile abonaților Colterm, ale fanilor RATT și ale jazzerilor de la Gărâna și admit că responsabilitatea finanțării unei echipe de fotbal de viitor nu trebuie să fie una exclusiv publică. Că o astfel de soluție nu poate fi decât una specifică situațiilor de urgență, cum s-a întâmplat în vara anului trecut, când fostul patron Marian Iancu a declarat forfait și a lăsat fotbalul alb-violet fără niciun fel de finanțare.

Două-trei milioane de lei va da CJ Timiș clubului ACS Poli pentru revenirea în prima ligă, o sumă mai mare decât ce-a oferit anul acesta în campania de promovare, dar mai mică decât în alți ani de funcționare în prima divizie, să zicem 2010-2011, când, vicecampioni fiind, am fost trimiși în liga secundă pe motiv de indisciplină fiscală. Cu tot cu alocările de la CLT, bugetul lui ACS Poli pe prima scenă nu va depăși, probabil, două milioane de euro. Unii ar zice că este suficient pentru a scăpa de retrogradare, mai ales că falimentele unor echipe importante au făcut ca piața muncii în fotbal să nu mai fie atât de pretențioasă la capitolul salarii.

Pentru „ce-am fost și mai mult decât atât”, cum a promis primarul Robu, cele două milioane de euro ban public sunt o glumă proastă ce-ar putea fi îndulcită doar cu niște participări private. Semnalul a și fost dat deja zilele trecute de primarul Nicolae Robu. Mai multe firme importante din Timișoara au fost chemate la o întâlnire de pe urma căreia ACS Poli ar trebui să se aleagă cu o formă privată de susținere financiară.

Că o fi sponsorizare, că o fi participare ca acționari, ar trebui să nu mai conteze atâta vreme ce n-avem încotro. Trag din greu nădejde că întâlnirea lui Nicolae Robu cu investitorii să fie una de fațadă, o chemare liberă și democratică pentru parteneriat public-privat la Poli, care să ascundă de fapt niște înțelegeri prealabile. Niște ași scoși din mâneca primarului Robu, după o strigare formală, să nu zică lumea că asocierea cu niște faimoși frați a fost negociată deja economic și politic.

Mi-e teamă însă că nu va fi nici măcar atât, chiar dacă celebrii frați și-au pus viceprimar, culmea, un vajnic luptător împotriva finanțării publice la vechea Poli. Și că această încercare a municipalității de a ademeni privații seamănă tot mai mult cu ce făcea (fără niciun folos) prefectura în urmă cu vreo 13-14 ani. Într-o asemenea situație, numai în pielea primarului polist Nicolae Robu nu aș vrea să fiu. Cât totul e bine și frumos, nicio problemă. Însă când încep problemele de rezultat, fără îndoială că de peste tot, chiar și din alianță, vor apărea tot felul de contestatari ai finanțării publice a proiectului ACS, cârcoteli despre organigrama atât de încărcată politic și multe altele.

Camarazi în USL, primarul Robu ar trebui să aibă o întâlnire politică (știu, sună ca dracu’) cu președintele Titu Bojin, care, chiar dacă nu se pricepe la fotbal, se mai bagă. Să vorbească de proiectul ACS Poli într-o perspectivă mai lungă de timp. Despre nivelul de performanță la care s-au gândit atunci când năzuiau la „ce-a fost și mai mult decât atât”, despre cum ar trebui să arate bugetele pe 2014 și 2015 într-o astfel de perspectivă, să zicem europeană. Și să-l mai întrebe pe aliatul de la CJT cum vom face pe viitor când administrația județeană nu va mai dori să bage bani, iar atragerea în combinație a unui coacționar privat cu peste 51% va fi blocată de Titu Bojin după modelul „nu ne vindem țara” și pachetul majoritar.

Cum ar veni, nici ban nu mai bag, nici nu o dau la altul, ci mor cu ea de gât, după modelul Marian Iancu. Apropo, și să-l mai întrebe pe dl Bojin dacă vom putea bifa în caietul de licențiere pentru la anul partea cu terenul de joc cu încălzire sub gazon. Sunt bani prevăzuți în bugetul CJT pentru așa ceva sau se vor scădea din alea două milioane promise? Stați așa, că n-am amintit încă nimic de noua arenă, una din promisiunile electorale ale președintelui Bojin. Eu, în locul d-lui Robu, l-aș întreba pe liderul PSD Timiș și ce se va alege de ACS Poli după ce se sparge USL, dar nu e bine, că-i dă idei.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

remus a spus: (februarie 3rd, 2013 at 13:49 )

e fosrte binme daca se dau 2 milioane de euro la echipa. ai uitat sa adaugi cel p[utin 500 de mii de euro din drepturile TV, tot atat din incasari si inca pe atat din sponsorizari. in total ar fi 3,5 milioane euro. in primul an! cate echipe se pot lauda acum cu acest buget in romania? cred ca putine. ia priveste spre dinamo si rapid, ca sa-ti dau doua exemple doar. cred ca actuala conducere a lui poli ar trebui sa mai si munceasca. iar una dintre prioritati ar fi identificarea unor investitori. poli ar trebui sa produca si fotbalisti pe care sa-i vanda. se traieste bine si din asta. infatuarea asta banateana care spune ca poli nu vinde la steaua sau mai stiu eu ce echipa trebuie sa dispara. nu era mai bine daca poli primea bani pe bourceanu, nikolic, maghera etc? vreau sa vad marketing de promovare a echipei la poli, dar, pana acum, pauza. sunt mai promovati in presa centrala aia de la asu politehnica. raspunsul este foarte simplu, unii muncesc cu sufletul, cei de la asu, iar ceilalti, angajatii de la acs poli, o freaca pe bani marunti. asta e adevarul. asa ca, mai si munciti stimabili oameni de fotbal, nu stati doar cu mana intinsa. e foarte bine ce face robu, la fel si bojin, dar eforturile lor nu au cum sa fie incununate de succes daca cei de la poli nu se pun sa munceasca pentru echipa la care sunt platiti din BANI PUUBLICI.

Ghita Ciobanu - fost si viitor presedinte de club a spus: (februarie 3rd, 2013 at 17:49 )

cine sa faca marketing la „ACS Poli”? Fiul lui Musat?
Ma voi intoarce…

adrian a spus: (februarie 3rd, 2013 at 18:35 )

si de ce sa nu faca musat junior marketing la poli?

INTREBARI - INTREBARI - INTREBARI a spus: (februarie 3rd, 2013 at 19:02 )

Am auzit ca favorita voastra ASU Poli, a avut meci amical??? Nu ne mai fierbeti si spuneti-ne rezultatul!

ddt a spus: (februarie 3rd, 2013 at 19:21 )

ce inseamna de fapt marketing la ACSPoli? sau altfel spus ce se doreste de la activitatea asta?

pif a spus: (februarie 3rd, 2013 at 19:35 )

@cristi brincovan, in sfirsit o estimare corecta. ceea ce in bilant lipseste e ca la anul Poli nu va avea bonusul pe care il are Viitorul lui Hagi acum. daca pronunti numele Hagi in Rominia e un bonus care valoreaza oare cit? eu zic ca cel putin 0,5-0,75 mil €/an. problema lui Hagi e ca nu are cumparatori in Rominia. conationalul Becali cumpara, dar numai ieftin, asta se vede la ultima achizitie pe care a facut-o de la Viitorul, Dinamo nu mai are bani, daca o fi avut vreodata, si CFR Cluj nu cumpara decit jucatori romini confirmati. de aici si schimbarea strategiei clubului Viitorul care ia si jucatori tineri straini in echipa, nu numai de la LPS Banatul. aici e tintita piata externa, cred ca Hagi s-a bagat la o treba cam grea de unul singur, sponzorii nu se prea vad si falimentul spun unii e aproape. ar fi pacat.

teo a spus: (februarie 3rd, 2013 at 20:28 )

AS GHIRODA -ASU POLI 8-0 ! NU-I GLUMA ! Normal ca n-au interes sa bage debanat rezultatul ! Dar de aruncat petarde inspre ACS sunt buni ” doar egal cu campioana azerilor ” . Pai ala e rezultat negativ de spuneti „doar” ? E rezultat bun .

bobo a spus: (februarie 3rd, 2013 at 22:27 )

Neftci Baku e campioana azerilor, iar Tobol e campioana Kazahstan si da 8 la nationala, care e in grupa cu Germania, la calificarile pt. Mondialele din Brazilia!

pif a spus: (februarie 4th, 2013 at 00:35 )

revenind putem spune ca in caz ca se dau banii promisi, ar fi destui si pentru anul viitor. echipa va trebui sa convinga dar si antrenorii, care la ora actuala, si asta e bine, au multe de spus in plan sportiv. cineva trebuie sa aduca banii, e clar, ca vorbim de fotbal profesionist nu amator. de vor fi rezultate, vor fi si sponzorizari, de ce nu? asta e sarcina politicii judetene si a primariei. nu va fi un drum usor. viitorul va arata ce e posibil si ce nu. inca un M. Iancu ar fii prea mult, pentru o singura viata. dar atit Zambon cit si M.Iancu au aratat ca investitorul, char partial trebuie sa fie local.

NESTOR-ESCU a spus: (februarie 4th, 2013 at 13:10 )

in sfarsit un articol cu interes…..

george ghita a spus: (februarie 5th, 2013 at 18:50 )

da

george ghita a spus: (februarie 11th, 2013 at 12:40 )

nu vreau sa ma gandesc sa mai patim si anul asta cu promovarea ,sa nu avem dret de promovare
atunci sigur va incepe inca o revolutie la timisoara

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top