Draganescu, la revenirea in politica: „Nu mai sunt sofer de jeep, sunt sofer de Logan”

Ovidiu Draganescu

Ovidiu Draganescu

Ovidiu Drăgănescu a trecut de la politică la agricultură și spune că, dacă nu ești om de afaceri, nu ești liberal După patru ani de pauză, a revenit în PNL, dar n-a intrat pe listele pentru alegeri, deși sondajele pre-electorale îl plasau în pole-position. Fostul prefect de Timiș explică de ce se simte mult mai productiv, deși nu mai este în prim-plan, și nu pare să le poarte prea multă pică liberalilor. În viața personală, Drăgănescu se gândește să-și mărească familia.

Cu ce se ocupă acum fostul prefect şi preşedinte al PNL Timiş?
E mult de povestit. În urmă cu un an şi jumătate mi-am dat demisia din funcţia de înalt funcţionar public. Nu făceai oarecum nimic legat de o oarecare pregătire. Era o semi-glumă, din păcate pe banii statului. M-am apucat de afaceri, trebuia să trăiesc din ceva. Am încercat prima oară în domeniul energiei verzi, centrale eoliene. Nu puteam să le pun eu în câmp. Era doar un contract pe care îl făceam cu o firmă mare din Occident.

Eraţi un fel de sfătuitor?
Eram persoana care căuta zonele cele mai bune pe baza unor măsurători făcute de firma respectivă. Contactam apoi consiliile locale în zona Banatului, după care intermediam cât puteam acele autorizaţii. Totul mergea până la un anumit nivel, după care nu se mai putea intra.

Nu a mers?
A mers la început, deşi aproape toate terenurile erau concesionate, boomul imobiliar se mutase pe boomul energetic. Toate zonele care aveau o putere a vântului erau deja concesionate către tot felul de indivizi ce nu făceau nimic. Aşteptau doar firmele mari. Era o birocraţie imensă, totul depindea de Ministerul Economiei… Am renunţat. Am încercat în agricultură, în servicii…

Ce fel de servicii?
Am încercat să deschid o librărie, o cafenea, la un cunoscut club timişorean, un magazin de comerţ cu amănuntul.

Cu agricultura cum a mers?
Am încercat să concesionăm tot felul de terenuri. Din păcate, toate terenurile pe suprafeţe mari sunt cumpărate de firme străine. În Timiş s-a ajuns până acolo încât transferurile de terenuri se fac doar între investitori străini. Am vrut să mă ocup şi de viticultură, tatăl meu este profesor universitar în acest domeniu, dar şi aici terenurile erau cam luate.

Lumea vă asociază acum cu Club 30. Sunteţi patron acolo?
Nu, nu, mă ocup puţin de Club 30, pentru că am un prieten care este acţionar. Am fost chemat să intru în afacere, dar nu am intrat pentru că nu sunt foarte în domeniu. Nu am acţiuni, nu sunt nici măcar administrator, ci doar co-prieten cu acţionarul. Ajut cât se poate.

Pe ce afacere v-aţi stabilit până la urmă?
Păi… tot pe agricultură. Agricultura e cea care dă randament de două ori pe an. Cultiv grâu şi porumb.

Totuşi nu este un recul? De la deputat, prefect, lider autoritar de partid la mic investitor?
Dimpotrivă, mă simt mult mai productiv. Oricărui liberal aşa îi stă bine. Nu eşti om de afaceri, nu eşti liberal. Dacă toată viaţa lucrezi la stat, nu văd unde este liberalismul. Trebuie să-şi câştigi existenţa singur. Asta este definiţia liberalului.

Sunteţi încă tânăr. V-aţi retras total din politică? Nu vă bate gândul la o revenire?
Nu, dimpotrivă, am reintrat în politică în august anul trecut. Am revenit în PNL, evident nu poţi intra la vârf dacă nu participi la nişte alegeri. Toate alegerile au avut loc şi la biroul judeţean, şi la cel municipal.

Ce aţi regăsit în PNL Timiş, după patru ani de pauză?
Colegii m-au întrebat cum văd partidul după patru ani de pauză. Regăseam PNL aliat cu duşmanul lui de clasă PSD. Am luptat politic cu FSN, PDSD şi PSD. Pot să mă împac cu orice idee. Se vede însă că acum când suntem la guvernare cu PSD, cu premier PSD, măsurile sunt în general de stânga. Mi se pare un pic nepotrivit să ieşim acum cu noi impozite, neprevăzute în programul de guvernare. Vom ajunge ca mulţi investitori mici să falimenteze.

Aţi fost foarte aproape să fiţi desemnat candidat pentru o funcţie de senator. Ce s-a întâmplat?
Dacă era singurul criteriu sondajul, probabil că aş fi fost acolo.

Aţi fost dezamăgit? Aţi mai trecut pe la PNL după acea înfrângere?
Am fost şi acum, la întâlnirea cu domnul Tăriceanu. Evident, nu mai trec atât de des pe la partid, având în vedere că nu am obligaţia să particip la întrunirile de birou municipal şi judeţean. Aşa însă, am întâlniri tot timpul, şi cu colegi de aici şi, de la Bucureşti.

Cine v-a „lucrat” atunci?
Hotărârile se iau de Biroul Permanent Central al PNL. Sferele de influenţă sunt mereu la Bucureşti. Poate nu am fost „lucrat”, poate când eu m-am înscris în august hotărârile erau luate demult. Filiala nu a impus nimic, doar a consfinţit o hotărâre luată cu siguranţă la Bucureşti.

În urmă cu patru ani aţi păţit la fel. Nici atunci nu v-a „lucrat” nimeni?
În urmă cu patru ani a fost mai interesant. Atunci chiar preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a insistat să candidez, în urma sondajelor din interiorul filialei. Eram cel mai bine clasat. Ar fi trebuit să merg pe primărie, filiala a optat însă să facă alianţă cu PNŢCD şi au rezolvat problema candidatului (n.r. Gheorghe Ciuhandu). Tăriceanu a zis atunci că tandemul va fi Ovidiu Drăgănescu la judeţ, iar primar Ciuhandu. Filiala s-a opus, nejustificat. A candidat domnul Coifan şi toţi ştim ce s-a întâmplat. Nu pot să spun că m-a trădat cineva, doar s-au opus. Era vorba despre colegii mei, biroul cu care câştigasem alegerile.

Ce spuneţi de Forţa Civică? Dar de Mişcarea Populară?
Forţa Civică? Există aşa ceva în Timiş? Îmi pare rău, eu nu ştiu să existe. Nici de Mişcarea Populară nu ştiu nimic. Nu mă interesează alte formaţiuni. Sunt liberal. Am fost primul liberal din judeţul Timiş. M-am înscris în PNL pe 11 ianuarie 1990. După atâta timp în PNL, ar fi păcat să merg în alt partid.

Cum vedeţi activitatea de până acum a primarului Robu? Ce ar fi trebuie să facă și nu a făcut?
Analiza unei activităţi este destul de devreme de făcut. A trecut totuşi aproape un an. Dar nu pot să îmi fac încă o părere. Peste tot în lume, prima analiză se face cel mai devreme la mijlocul mandatului. E greu de spus ce a fi trebuit să facă. Pot să spun ce aş fi făcut însă eu şi nu a făcut domnia sa. M-aş fi ocupat şi eu de acelaşi „acvariu”. La un moment dat eram singurul în Timişoara care spunea că acel „acvariu” trebuie să dispară. Aici ne pliem. În primele luni, eu aş fi făcut nişte acţiuni mai puternice vizavi de calitatea aerului, a mediului, de siguranţa în oraş.

Care sunt punctele slabe ale lui Robu?
Păi… Un lucru este că nu a reuşit să vină cu nişte oameni apropiaţi de viziunea lui. Mă refer la faptul că ar trebui să vină câţiva oameni în structurile de execuţie. Se pare însă că, în afara consilierilor pe care îi are, a rămas aceeaşi structură în primărie. Şi la nivel juridic, şi la nivel de direcţii, de regii.

A venit city-manger Sorin Drăgoi. Acesta spunea că aţi vrut să îl puneţi şef la Regionala Vamală Timişoara. Este adevărat?
Eu? (n.r. pare foarte mirat) Nu am fost niciodată la discuţii cu domnul Drăgoi. Cred că numele meu a apărut întâmplător. Nu am participat la nicio discuţie. Ştiu că el nu mai era însă demult în structurile vamale. Chiar nu înţeleg…

Dacă Drăgănescu era primar, putea să lucreze cu oamenii preluaţi de la Ciuhandu?
Probabil la PMT nu s-a terminat perioada de analiză. Pe de altă parte, este foarte greu să dai funcţionari publici afară, mai ales pe cei cu concursuri

E mai bun Robu decât Ciuhandu?
Îl văd mult mai activ, în ultimele două mandate ale domnului Ciuhandu a fost clar o stagnare, deşi proiecte au existat. Majoritatea proiectelor care sunt puse în practică acum sunt proiecte din administraţia Ciuhandu. Multă lume spune că Ciuhandu ar fi fost considerat un primar extraordinar dacă renunţa după primele două mandate. Un om dă rezultate în cinci ani de conducere, după care se plafonează.

Aţi fost şi vicepreşedinte la CJ Timiş. Cum vedeţi activitatea de acolo a lui Titu Bojin?
Nu am urmărit-o. Ce pot să spun eu din experienţa de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean este că vicepreşedinţii sunt nişte posturi decorative. Şeful aparatului este clar preşedintele. Tot aparatul lucra doar cu Ostaficiuc pe vremea mea. Ca vicepreşdinte nu aveai nici măcar nimic de semnat. Doar îl înlocuiai când era vorba despre o urgenţă.

E mai bun decât Ostaficiuc?
E devreme să mă pronunţ. Domnul Bojin comunică foarte bine la nivel de primari. Are o comunicare foarte bună, având în vedere că şi el a fost primar. În rest, consiliile judeţene nu au prea multe lucuri de făcut.

Sunteţi mai bogat sau mai sărac acum de cât atunci când eraţi în prim-planul vieţii publice?
Păi… Nu mai sunt şofer de Jeep, sunt şofer de Logan. M-ar bate însă Dumnezeu să zic că sunt sărac. Săraci sunt milioane de români, eu nu sunt printre ei. Stau într-un apartament de bloc…

Au trecut vreo patru ani. Totuşi vă mai întreb, cum a fost cu şpaga aceea ca să rămâneţi prefect?
Cred că toţi au înţeles despre e este vorba. Era vorba de nişte oameni influenţi ai mafiei ţigăneşti, de un fost infractor, Gheza, care, de câteva luni, mă bătea la cap să vină să-mi explice cum ţiganii sunt dezavantajaţi. După patru luni, timp în care nu am vrut să mă întâlnesc cu el, la prima întâlnire mi-a şi propus un trafic de infuenţă. Când ai ordinea publică şi legalitatea în sânge, nu poţi să-i răspunzi decât cu un flagrant. Au avut noroc, s-au dus la ziar înainte să vin eu să le pun banii în mână.

Ce vi s-a propus atunci?
După patru ani pot spune mai mult. Voiau să mă filmeze la un spectacol cu ceva dansatoare. Un turneu al unor dansatori din Cuba. Evident, nu m-am dus, deşi toată noaptea mi-a zbârnâit telfonul. Am fost curios să văd totuşi ce se întâmplă. Mi-a spus că e cu un înalt oficial din PD-L. Era vorba însă despre un obez aparţinând minorităţii ţigăneşti. Dacă reuşeam să fac flagrantul eu, era vorba despre primul agent al mafiei ţigăneşti ce avea să fie dus în spatele gratiilor. Nu mi-a reuşit şi, din păcate, mafia ţigănească lucrează în continuare.

Aţi mai avut probleme cu ţiganii după ce nu aţi mai fost prefect?
Nu ştiu… În două rânduri mi s-au spart ambele oglinzi la Logan, într-o zi mi s-a spart geamul din dreapta, au mai fost şi zgârieturi. Nu pot să spun că sunt de la mafia ţigănească, dar pe strada pe care locuiesc 80% sunt indvizi de genul acesta.

Ce vă face copilul?
Copilul are doi ani şi jumătate. Toată ziua este pe tabletă, nu mai reuşesc să-i iau telefonul din mână. Se joacă mereu, e foarte zglobiu. E cea mai mare sursă de bucurie. Din toamnă căutăm o grădiniţă. Sper să nu rămână singur, fără frăţiori…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

marius stana a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 08:31 )

Draganescu, o figura emblematica !

danaionescu a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 09:06 )

Este foarte bine ca a revenit in politica ,un om cu o valoare incontestabila

Dr Mann a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 14:44 )

Deci a reusit sa-si tina si pentru el niste terenuri, nu numai pentru altii! Asa da!

bratianu a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 15:48 )

Cat tupeu are dl. Draganescu…Pai cine a fost presedintele comisiei de fond funciar cand s-au dat terenurile la straini? Acum domnul investitor nu gaseste terenuri?Un sfat dle.fost prefect::suna un prieten sau mai multi.Cat grau cultivati dle?Ce rezultate a-ti avut?Unde lucrati pamantul?Cand se seamana graul de toamna?..Tot in politica e mai cld dle. Vidut.Si mai e o chestie enervanta in interviu:carnetul nr.1 din P N L.De avocatul Mihai Ruva ai auzit?Dar de dr.Babusceac?Draganescule,tu ai fost coleg de P N L (in 1990) cu Parva Cantemir nu cu cei de mai sus….

cristinadutu a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 18:19 )

Da,prostie si rautate de asta suferim multi . Foarte bine ca reveniti de oameni pregatiti profesional avem nevoie ,nu de amatori in politica .

cristinadutu a spus: (aprilie 22nd, 2013 at 18:32 )

ne bucuram ca ati revenit in politica ,o persoana pregatita profesional.Faceti cinste Timisoarei !!!

draganelu a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 04:04 )

draganelu papagal cerseste pe la unul si altul sa-l primeasca si pe el cineva! doar doar prinde vreun loc de eoroparlamentar, regional… ca de somer nu poate sa ramana! nimeni nu-l baga in seama la PNL!

liberal obiectiv a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 06:27 )

Draganescu fabuleaza! Daca l-a lucrat cineva a fost chiar el. In 2008 facea curte asidua PD-ului si era dispus sa dea si spaga ca sa ramana in continuare prefect. Iar la alegerile locale de atunci cel care in Timisoara a castigat presedintia consiliului judetean a fost Vio Coifan. Poate ne spune ceva despre miscarea Romania liberala?

andripopa a spus: (aprilie 23rd, 2013 at 09:06 )

Cine-i fara pacat sa ridice piatra, bine ai revenit in politica esti la varsta , pregatirea si experenta necesara unui bun politician de care avea nevoie aceasta tara . Mult noroc si scces deplin.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cristian Fenici

Învinși și în ultimul meci din sezonul regulat. Handbaliștii se pregătesc de baraj

SCM Poli a pierdut și partida din ultimul sezon regulat, 19-26 cu bronzul național, Dobrogea Sud. Bănățenii, care parcă s-au menajat pentru baraj au ținut de constănțeni doar prima repriză, apoi oaspeții au controlat clar jocul. Poli a încheiat sezonul regulat pe locul 11, cel mai slab din ultimele sezoane, în care s-a încercat un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Învinși și în ultimul meci din sezonul regulat. Handbaliștii se pregătesc de baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Regiunea Vest devine oficial prima în care va exista un Program Operațional Regional propriu. Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management. Este un moment istoric, din punct de vedere al descentralizării,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Clădirile de pe aeroportul utilitar de la Cioca vor intra în reparații, iar pentru aceasta se vor solicita fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, au decis consilierii județeni în cadrul unei ședințe de plen extraordinare. Vizate sunt hangarul, corpul administrativ și aerogara. Consilierii județeni au aprobat joi documentația aferentă depunerii a două proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș solicită bani prin PNRR pentru reabilitarea clădirilor de la Aeroportul Cioca
Oamenii legii au depistat în cadrul unei acţiuni desfăşurate în sistem integrat pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, pe raza județului Timiş, 12 cetăţeni straini care întenționau să iasă din România, ascunși într-un automarfar. În data de 17 mai, în jurul orei 07.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 12 migranți ascunși într-un auto-marfar, „recuperați” înainte de graniță
Timișoara va oferi mediului cultural, dar și celui universitar, o premieră, un loc unde artiștii și oamenii de știință să poată să lucreze împreună. Fosta cantină 1 MV al Universității Politehnica va deveni spațiu expozițional pentru artă modernă, dar și un loc unde se vor purta discuții din mediul academic. Universitatea Politehnica Timișoara și organizația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara și META Spațiu deschid un nou și inovativ centru cultural în prima clădire a școlii de învățământ superior
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că în perioada 16-17 mai am efectuat o serie de controale la restaurantele din mall-uri și din zona centrală a Municipiului Timișoara,precum și din județ, respectiv din Sânandrei. Acțiunile au venit ca urmare a unor reclamații, dar și a controalelor operative întreprinse. Astfel au fost verificați 13 operatori...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția consumatorilor a verificat mai multe restaurante. Amenzi de 120.000 de lei și închiderea temporară a activității la trei firme/FOTO
Regiunea Vest devine oficial prima în care va exista un Program Operațional Regional propriu. Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management. Este un moment istoric, din punct de vedere al descentralizării,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu
Primăria Timișoara a anunțat că va distribui spre cei care s-au vaccinat tichetele de masă în valoare de 100 de lei acordate de stat. Sunt patru locații unde se pot obține tichetele,. Anunțul vine după ce acum câteva săptămâni între municipalitatea timișoreană și Prefectura Timiș a izbucnit un adevărat scandal, primăria refuzând să preia spre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare totală în problema tichetelor de masă pentru vaccinați. Primăria Timișoara le distribuie spre beneficiari
O nouă organigramă, cea de a treia, emisă de conducerea Primăriei Timișoara, a fost și aceasta suspendată de Tribunalul Timișoara. La pachet, până la judecarea cauzei pe fond, a fost suspendat și concursul pentru angajarea de personal nou. Primăria Timișoara bifează la foc automat organigrame noi suspendate. Miercuri, Tribunalul Timiș a decis să suspende o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tribunalul Timiș a suspendat o nouă organigramă de personal stabilită de Primăria Timișoara
Top