Lupta pentru şefia Camerei de Comerţ Timiş între actualul preşedinte Georgică Cornu şi vicepreşedintele Radu Dimeca a început cu jumătate de an înainte de alegerile ce sunt programate în primăvara lui 2014. Cornu l-a desfiinţat într-o scrisoare pe liberalul Radu Dimeca, omul care nu a vrut vânzarea mai multor imobile deținute de instituție. Actualul preşedinte a avut spate la ultima adunare extraordinară a CCIAT şi a reuşit să-şi impună punctul de vedere. Ca pe vremea comniştilor susţine Radu Dimeca, dar şi alţi patroni de firme din Timişoara. Patronul firmei Grafoprint, care este și consilier local PNL, îl acuză pe Cornu că a transformat CCIAT în propriul SRL.
Sunteţi printre puţinii care l-au criticat public pe Georgică Cornu. De ce, îi vreţi scaunul de preşedinte al CCIAT?
Trebuie să derulez un pic filmul. În 2010 când am fost ales vicepreşedinte al Camerei am declarat în mod public că la viitorul mandat doresc să candidez la funcţia de preşedinte. Domnul preşedinte în exerciţiu (n.r. Georgică Cornu) şi-a arătat deschiderea pentru că la acel moment statutul prevedea două mandate de preşedinte. Lucrurile s-au modificat. În 2011 a apărut o modificarea la nivel naţional a statutului prin care au fost scoase câteva paragrafe printre care şi cel ce prevedea două mandate consecutive, acum nu mai este nicio limită. În 2012 au intrat în insolvenţă câteva din firmele domnului Cornu, credibilitatea sa a început să se şubrezească. O funcţie de preşedinte la camera de comerţ ar putea să aducă un petec imaculat de carte de vizită. Am format un curent, mai mulţi colegi au avut alte păreri decât dânsul. Acest lucru l-a determinat pe domnul Cornu să pună toate tunurile pe mine fiind principalul său contracandidat. Nu eu am făcut-o, ci dânsul a declanşat competiţia pentru şefia camerei de comerţ. Cornu a transformat CCIAT în propriul SRL.
Cornu pare să aibă toate avantajele, toate pârghiile necesare pentru a obţine un nou mandat de preşedinte. Chiar credeţi că aveţi şanse în faţa lui?
(râde) Pornesc de la premiza că, în afară de caii de la bicicletă, nu are ce să îmi ia. Pentru mine există două mize. Prin structura mea lucrez în mod colaborativ, inclusiv la Grafoprint, avem 77 de persoane şi o cifră de afaceri de 3,5 milioane euro. Stilul nostru e de lucru în echipă. În echipă stabilim tot. Pe când în colegiul de conducere al Camerei se încearcă să se meargă ca în plenarele PCR. Unul zice, ceilalţi tac mâlc şi eventual aplaudă şi merg pe mâna şefului. Nu zic că ideea domnului Cornu cu vânzarea este rea. Nicio clipă. Modul în care vrea să te treacă strada forţat, fără analize, fără date pertinente, cu asta nu pot să fiu de acord. Domnul Cornu are probleme în zona afacerilor, în zona familiară, are o grămadă de probleme care poate l-au determinat să acţioneze greşit. A declanaşat cam prematur această campanie electorală.
Vreţi să faceţi o „benzinărie liberală” la CRAFT, aşa cum a spus Cornu?
Nu. Vă corectez. “Peco liberal” a spus domnul Cornu. În şedinţa de conducere din 14 august, 5 persoane am avut puncte diferite faţă de domnul Cornu. El s-a simţit lezat. Decizia acelui consiliu de conducere a fost falsificată. Se spune că în unanimitate am hotărât că… Nu a fost nicio unanimitate, au fost mai multe puncte de vedere. Într-o scrisoare oficială plină de greşeli am fost acuzat că vreau să fac un ‚Peco liberal”. În primul rând Peco e din era dânsului când erau comuniştii la putere. Cu liberalii poate să mă atace. Zona politică este singura zonă în care domnul Cornu crede că mă poate ataca. La acuzaţia punctuală „Peco liberal” i-am scris dânsului, am spus şi în şedinţa de la cameră. Ideea nu este una liberală.
Dar a cui era ideea cu benzinăria?
City-managerul Sorin Drăgoi la începutul lui martie, ştiind că dorim să găsim o soluţie pentru micşorarea redevenţei pe care o plăteşte camera, în jur de 60.000 de euro pe an, pe terenul de la CRAFT, a spus că există o posibilă oportunitate, o firmă ce doreşte să facă o investiţie în acea zonă pentru desfacerea de produse petroliere. Din cei 13.000 de metri pătraţi aproximativ 10% dacă camera ar ceda înapoi primăriei s-ar obţine o redevenţă mult mai mică decât acum. Noi am ajunge să plătim cam 50-60% din valoarea din acest moment. I-am spus domnului consilier Mateescu, asta pentru că domnul Cornu trece pe la cameră o dată la 30-60 de zile şi nu am putut să mă întâlnesc cu dânsul. Răspunsul a venit după câteva zile. Nu erau interesaţi de variantă, voiau să vândă. Îmi reproşez că nu am convocat un comitet de urgenţă al camerei care să analizeze aceată variantă.
Se vorbeşte totuşi de Gazprom?
Nu ştiu, chiar nu vreau să ştiu. Ce să spun că am acţiuni la Gazprom (râde)? Haideţi să fim serioşi. Nu am întrebat că nu am fost curios.
Camera de comerţ şi insolvenţă
Aţi aflat doar în ultimele zile că tote firmele lui Cornu sub în insolvenţă?
Bună întrebare. Eu am un principiu, când eram clientul Băncii Turco-Române întâmplarea făcea că le furnizam la nivel naţional hârtia de imprimantă pre-tipărită, aveau datorii la noi. Aş fi putut să le dau şi eu un picior când erau în patru labe în zona facială, să le îngreunez situaţia. Nu am făcut-o pentru că am avut o relaţie foarte bună cu acea bancă şi dacă ei au fost într-o situaţie delicată am acceptat să găsim soluţii amiabile de rezolvare a problemei. La fel s-a întâmplat şi când a circulat o scrisoare la nivel de Timişoara privind datoriile pe care le are domnul Cornu la sutele de firme ce au intrat în insolvenţă. Şi nouă ne datorează 6.000 de lei. Ne datorează banii de un an şi jumătate. Am încercat să recuperez banii, dar nu am reuşit. Nicio clipă nu m-am gândit însă ca atunci când cineva este în genunchi să îi mai pun şi eu un bolovan în spinare. Mai ales că ştiam că în 7-8 luni urmează alegerile, ştiam că nu mai doreşte să candideze. Paradoxal pe site-ul camerei şi astăzi este trecut statutul cu două mandate ca preşedinte.
De ce nu a început o mişcare în interiorul Camerei împotriva unui om de afaceri, care este şi preşedinte şi are firmele în insolvenţă?
În clipa în care s-a încercat să se găsească punctele slabe, ne-am lovit de o mare porblemă. O firmă în insolvenţă nu poate face nicio plată fără acordul administratorului judiciar. “Cum au fost plătite cotizaţiile”, l-a întrebat cineva pe domnul Cornu. A răspuns cash. El în faţa camerei este curat, are cotizaţia plătită, dar nu ştiu ce o să zică administratorul judiciar când va afla că domnul Cornu poate să facă plăţi cu firmele în insolvenţă.
Câte firme cunoaşteţi, cărora societăţile lui Cornu le sunt datoare?
Nu vreau să zic că ştiu sute de firme. Dar 10-15 firme cunosc bine. Problema majoră este o chestie de jenă, e bun simţ, când tu te dai virtuos, conduci o instituţie, dai diplome de merit şi eşti plin de bube în cap. Cineva a spus că CCIAT ar trebui să se numească camera de comerţ şi insolvenţă.
Posibile discuții cu Robu pe motiv de Cornu
Firmele lui Cornu par agreate totuşi în primăria condusă de şeful dumneavostră de partid, Nicolae Robu. Sunteţi consilier local, cunoaşteţi acest lucru… Nu v-a tras Robu de mânecă, să vă ceară să terminaţi cu atacurile la Cornu?
Din două motive nici nu am avut ocazia să discut acest subiect. Pentru că am fost plecat în ultimele două săptămâni din localitate. Cu domnul Cornu am corespondat la atacurile date. La ultima şedinţă de partid nu am participat pentru că am fost într-o emisiune la televiziune. Nu am avut ocazia să mă intersectez cu domnul Robu. S-ar putea să am oarecare discuţii pe această zonă.
Revin, totuşi nu este ciudat că domnul Cornu este încă agreat la Primărie?
Nu pentru că sunt contracte în spate ce trebuiesc duse la bun sfârşit. Şi aşa sunt probleme.
Aţi exagerat când aţi comparat data de 11 septembrie când a avut loc adunarea generală a CCIAT cu atacul terorist de la 11 septembrie din SUA?
Nu am exagerat. E altă scară, altă proporţie, alte oraşe şi alte probleme. În zona democraţiei şi bunului simţ al camerei a fost o lovitură extrem de dură. Pumnul în gură. Cornu a arătat că ce vrea el aşa se întâmplă. Am fost 50 şi un pic de membri în adunarea generală. 45 au avut drept de vot. 15 persoane au avut 15 voturi şi 30 de persoane au avut 112 voturi. Meciul a fost 112 la 15. Când a fost prezentat materialul pe baza căruia trebuia să se ia decizia domnul Cornu l-a recitat ca pe o poezie. Apoi imediat ne-a pus să votăm. Nu au existat dezbateri, nu a fost nimic. Domnul Cornu avea 14 firme, 14 voturi. Dacă eram toţi cei 15 împotriva lui singur de abia îl biruiam la un vot.
Vă motivează şi ceva sentimental în încercarea de a deveni preşedinte al CCIAT?
… Da, m-am gîndit mult dacă motivul ar trebui să-l fac sau nu public. Peste drum de camera de comerţ din Piaţa Victoriei se află cea mai mare farmacie din Timişoara. Înainte de revoluţie, tatăl meu, a fost diriginitele acelei faramacii timp de 25 de ani. El are pe partea dreaptă a farmaciei o placă comemorativă pe care am dezvelit-o anul trecut. M-aş bucura dacă şi eu, peste drum, aş putea lăsa ceva pentru oraşul nostru.
În procente ce şanse aveţi împotriva lui Cornu?
50-50.
Ce notă îi daţi lui Cornu pentru activitatea depusă ca preşedinte al camerei?
Pentru primul mandat o notă bună. Pentru al doilea mandat a fost despot. În al doilea mandat nu ar trece clasa.
Domnul Cornu a spus că vreţi să îl linşaţi mediatic…
(Râde) M-am distrat tare când am văzut-o şi pe asta. Sincer, nu am înţeles acea scrisoare plină de greşeli. Dacă o scuturi, curge sânge, vulgaritatea a fost a dânsului. Eu am încercat doar să ripostez civilizat, cumpătat.
Comentarii prin facebook