România este țara din Uniunea Europeană care are cea mai mare rată de mortalitate infantilă. Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea insuficientă a secțiilor de neonatologie, alertând și Ministerul Sănătății. Concret, pentru asigurarea supraviețuirii și îngrijirii nou-născuților este nevoie de fonduri mai mari.
Problema mortalității infantile nu este nouă pentru România. Din păcate, în ultimii ani, țara noastră a bătut pasul pe loc în ceea ce privește rezolvarea acestei situații. Concret, în momentul de față România are cel mai mare procent al mortalității infantile din Europa. Lucrurile sunt chiar mai grave decât atât, în condițiile în care alte țări care nu sunt încă membre UE, precum Serbia, au reușit să înregistreze descreșteri anuale în ceea ce privește mortalitatea nou-născuților. Statisticile Salvați Copiii arată că aproximativ 50% din bebelușii care mor în fiecare an ar putea fi salvați dacă maternitățile și secțiile de nou-născuți ar fi dotate cu echipamente medicale performante. Ministerul Sănătății nu pare însă să înțeleagă acest lucru. „Până la finalul anului 2014, cu multe insistențe din partea Salvați Copiii la Ministerul Sănătății, am primit un buget de 571.000 de lei, pentru patru programe destinate nou-născuților. Anul acesta, totalul previzionat este de 126.000 de lei, mai puțin de un sfert față de anul trecut. Trei programe au fost desființate și am fost încadrați în programul de terapie intensivă, la un loc cu adulții, o mișcare foarte nepotrivită pentru nou-născuții prematuri, a căror îngrijire este foarte costisitoare”, explică dr. Adrian Crăciun, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea Cantacuzino din București.
Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020 prevede „în mod prioritar (…)reducerea mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţii cu risc de deces și întărirea componentei de screening neonatal”. Salvați Copiii cere Ministerului Sănătății alocarea urgentă a fondurilor adecvate pentru secțiile de neonatologie, astfel încât acestea să asigure echipamentele medicale funcționale și consumabilele necesare și respectarea obligației constituționale de a concretiza cu claritate, atât prin măsuri administrative, cât și financiare, rolul primordial al îngrijirii medicale de urgență pentru nou-născuți, prin crearea unei acțiuni prioritare care să se adreseze doar acestor copii.
Comentarii prin facebook