Ultimatum pentru juristii primariei! Robu suspenda oficial finantarea sportului

Primarul Nicolae Robu le cere juriștilor din subordinea lui fie să găsească, până luni, o formulă legală pentru finanțarea cluburilor sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală, fie să-și asume, prin semnătură, lipsa unei astfel de variante. Momentan, un lucru e cert: niciun ban nu va mai ajunge la cele cinci asociații.

Nicolae Robu,primarul Timisoarei 04

Controalele Curții de Conturi la Primăria Timișoara au băgat spaima în angajații municipalității. Finanțarea celor patru cluburi sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală este în aer, după ce juriștii refuză să semneze orice document legat de bani. Primarul Nicolae Robu a sintetizat, joi, pe Facebook, situația. „În «perioada Iancu» au fost mereu controverse pe tema legalităţii finanţării de către Primărie și CJ a clubului de fotbal Poli, dată fiind calitatea acestuia de societate comercială. Secretarul Primăriei, Serviciul Juridic al Primăriei, Secretarul CJ, Prefectura, directoarea Direcţiei Juridice Naţionale a Curţii de Conturi ș.a. au considerat acea finanţare legală, iar alte persoane, nu. Astăzi, acea finanţare face obiectul unor anchete. În 2010, administraţia Ciuhandu a introdus un nou model de finanţare a sportului, creând clubul de baschet BC Timişoara, cu calitatea de asociaţie neguvernamentală non profit, având Consiliul Local drept membru asociat (…) În 2011, modelul a fost extins şi în zona culturală, prin crearea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. În 2012 și în continuare, (…) întrucât nimeni nu a avut nicio obiecție referitor la ele, ba, mai mult, toată lumea considerându-le drept modele de urmat și având în vedere că ele aveau girul de legalitate al Secretarului Primăriei, al Serviciului Juridic al Primăriei, al Prefecturii și, mai important decât orice, al Judecătoriei (…) sub administrația Robu, Consiliul Local a decis continuarea prezenței sale în cele două asociații și implicit a finanțării acestora prin cotizație și asocierea, după același model, pentru susținerea fotbalului, rugby-ului și handbalului, în cluburile ACS Poli, RCM-UVT Saracens şi CH Politehnica. Din nou, nimeni nu a avut nicio obiecţie”, explică edilul.

A urmat un control al Curții de Conturi, realizat în 2015, și finalizat cu un raport care spune, negru pe alb, că toate cele cinci asocieri sunt ilegale. În consecință, sumele alocate drept cotizație în ultimii cinci ani – aproximativ 35 de milioane de lei – sunt considerate prejudiciu și trebuie recuperate. Municipalitatea a contestat decizia la organismul naţional de rezoluţionare a contestaţiilor al Curţii de Conturi, dar nu se știe când va primi un răspuns. Conform lui Robu, în cazul în care hotărârea va fi considerată perfect legală, primăria își va căuta dreptatea în justiție. Până atunci, rămâne problema finanțării actuale a celor cinci entități. „În momentul de faţă, deşi nu există nicio interdicţie legală de continuare a situaţiei de dinaintea auditului Curţii de Conturi, niciun jurist din primărie nu-şi mai asumă să semneze în acest sens (…) Pentru că eu, indiferent de miză, în nicio speţă, nu voi face niciodată nimic ce nu are aviz de legalitate (…) în situaţia creată n-o să mai virez niciun leu către niciuna dintre asociaţii, până când lucrurile nu vor ieşi din impas”, anunță categoric edilul.

În aceste condiții, Nicolae Robu a emis joi o notă internă adresată Serviciului Juridic. „Având în vedere situaţia critică în care s-a ajuns cu finanţarea de către PMT a cluburilor sportive asociaţii în care CLT este membru asociat şi a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, date fiind consecinţele dezastruoase ale perpetuării stării de blocaj actuale, vă cer imperativ să propuneţi cel puţin o variantă pe care dv. o consideraţi perfect legală de continuare a sprijinului PMT pentru respectivele asociaţii sau, dacă o asemenea variantă nu există, atunci să susţineţi în scris, cu asumarea de rigoare, acest lucru”, se precizează în nota internă. Juriștii PMT au termen până luni, 28 septembrie, la ora 12.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Common Sese a spus: (septembrie 24th, 2015 at 19:11 )

ReferitOR la projectul Capitala Culturara – el este mort dpdv al oportunitatii …plus ca realitatea este ca alte orase CHIAR sunt mai bine pozitionate decat noi si most likely vor castia in fata noastra …
ASA ca de decat sa sparg 20 mln (chiar si esalonati) mai bine angajez acum un credit echivalent si construiesc stadionul (replica Ploiestiuliui) de care Timisoara are mare nevoie
Spectacolul va fi cel putin egal 🙂
Plus ca un VAL de turisti in cativa ani in orasul nostrum care inca nu este pregatit pentru asa ceva ne taie de map ul lor pe urmatorii 20 de ani
sa avem ce arata inainte in Timisoara si apoi gasim noi un bun motiv sa atragem turisti NU am nevoie de UMBRELLA de capitala culturala – fac mega festival rock dupa modelul Clujului propriul nostrum George festival :((( cu participare publica & privata etc etc etc :)))
parerea mea

 
ape a spus: (septembrie 24th, 2015 at 19:38 )

Abia astept momentul in care membrii CL si executivul vor trebui sa acopere gaura de 35 mil lei. Doar asa vor invata viitorii potentiali candidati ca rolul lor e sa faca ceva pentru oras, ci nu sa sifoneze bani.

 
fraierul de serviciu a spus: (septembrie 24th, 2015 at 22:03 )

Robule, vezi ca o sa vina si ziua in care va trebui sa explici cum s-au cheltuit milioane de Euro prin aceste asociatii dubioase. E doar o chestiune de timp. Bulgarele se rostogoleste deja …
Cei din CL, desi acum fac zid comun, o sa inceapa sa toarne. Functionarii se simt deja amenintati si nu o sa mai semneze toate hotiile tale.
Du-te si te mai pupa cu Titu pana mai poti.

 
Nazorelul a spus: (septembrie 24th, 2015 at 22:32 )

Narozelul rrobu este constient ca nimeni NU o sa-i imprime CD cu baladele lui si de aceea se agita cu proiectul cultural ca sa-si finanteze si aceste capricii!

 
Adio Timisoara a spus: (septembrie 25th, 2015 at 08:13 )

Aici,in Timisoara nu va mai fi sport,nu vor mai fi Opera,Teatru,Filarmonica,apoi nu vor mai fi biserici,licee,facultati……va fi numai o curte mare in tot orasul…..de conturi bineinteles……Iata cum suna viitorul Timisoarei oras liber craiesc….

 
de savoya a spus: (septembrie 25th, 2015 at 09:19 )

Situatia este destul de clara.Nu stiu de ce dl.Robu mai insista.Acei juristi nu vor da in vecii-vecilor aviz de legalitate ,iar gasirea de acestia a unei solutii este imposibila,pentru ca practic solutia legala nu exista.
Singura solutie este iesirea celor doua Consilii din acele asociatii si finantarea nerambursabila(in cuantumul prevazut de lege) avand la baza un Contract,cu drepturi si obligatii de ambele parti.Oricum legea prevede clar ce tipuri de cheltuieli pot fi decontate in cadrul unei finantari,iar problema cea mai mare a d-lui Robu este aceea ca costurile cu salariile(care la ACS,BC,Saracens,etc. sunt enorme)NU POT FI DECONTATE.
Asadar,d-le Robu,nu mai pozati in victima,dvs. stiti foarte bine care este realitatea,doar ca refuzati s-o acceptati.Mai grav este ca doriti sa-i nenorociti pe altii(juristi,consilieri locali,etc) cu insistenta dvs.pentru o cauza pierduta.
Procedati conform legii si niciun organ de control n-o sa va sanctioneze!

 
eu cetatean a spus: (septembrie 25th, 2015 at 10:09 )

suntem loviti rau consilierii ,parlamentarii,in general vasnicii conducatori se unesc fac front comun cind e vorba de avantaj propriu,cind e necesara mobilizare gen sosea de centura, capitala culturala atunci nu se gaseste LEGALITATEA

 
Adio Timisoara a spus: (septembrie 25th, 2015 at 11:35 )

Toate orasele si comunele din Romania finanteaza sportul cu acte in regula numai la Timisoara e ilegal.Sa intelegem ca nu mai facem parte din tara Mioritei?Atunci de ce toate taxele si impozitele se trimit la bu curesti?

 
de savoya a spus: (septembrie 25th, 2015 at 12:30 )

Pt Adio Timisoara
In alte parti ,probabil ca se respecta legea.In sensul ca CL si CJ nu fac parte din acele structuri asociative si finantarea se face in baza Legii Sportului.La Timisoara,s-a incercat o „smecherie”,inceputa e adevarat in 2011 cu BC Timisoara(preluata ulterior de ACS,Saracens,HC,etc) si finantarea se face pe baza cotizatiei Consiliilor,iar banii au fost folositi inclusiv pt plata salariilor,ceea ce nu este permis de Legea Sportului.
Se tot vorbeste de acel Raport al Curtii de Conturi,dar de ce Primaria nu-l publica sa vada toata lumea motivarea Curtii?! Probabil ,pentru simplul motiv ca este fundamentat juridic,iar lamentarile ,de genul „n-am stiut…si altii au facut…ce aveti cu noi…etc” nu tin loc de argumente,ci de o „vaicareala” specifica politicianului roman,care niciodata nu e responsabil de nimic!!!

 
@blue a spus: (septembrie 25th, 2015 at 12:42 )

cine e seful Curtii de Conturi Timisoara?
Cum de legalitatea unei actiuni se schimba in timp avind aceleasi legi?

 
blue a spus: (septembrie 25th, 2015 at 13:06 )

Cine a zis ca se schimba legalitatea? A fost ilegal inca de la inceput ceea ce s-a facut.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara

Reeditarea finalei de cupă, în prima etapă a noului sezon, în Liga Zimbrilor

S-a tras la sorți programul noii ediții a Ligii Naționale de handbal masculin. Prima etapă coincide cu reeditarea finalei Cupei României, câștigată de SCM Politehnica Timișoara în 10 martie, la Focșani. Atunci, violeţii au învins Steaua după un meci pe care l-au dominat categoric. Runda de debut a noului campionat este prevăzută în 30 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reeditarea finalei de cupă, în prima etapă a noului sezon, în Liga Zimbrilor

Social vezi arhiva Social

Cursuri gratuite de asistenți maternali profesioniști, la Timișoara

Cursuri gratuite de asistenți maternali profesioniști, la Timișoara

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș recrutează persoane interesate să exercite profesia de asistent maternal profesionist. Vă puteți înscrie. La Timișoara se va organiza un nou curs de formare a asistenţilor maternali profesionişti. Asistentul maternal profesionist este persoana atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cursuri gratuite de asistenți maternali profesioniști, la Timișoara

Economic vezi arhiva Economic

Universitatea Politehnica Timișoara, exemplu de bună practică în relația cu mediul economic

Universitatea Politehnica Timișoara culege roadele unei investiții făcute în urmă cu 25 de ani. În 1994, în Incubatorul de Afaceri al UPT a fost înființat Beespeed Automatizări SRL, o mică firmă, cu câțiva angajați, cu toții absolvenți ai UPT. În 2019, în cursul lunii iunie, a fost inaugurat noul punct de lucru al SC Beespeed...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara, exemplu de bună practică în relația cu mediul economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș recrutează persoane interesate să exercite profesia de asistent maternal profesionist. Vă puteți înscrie. La Timișoara se va organiza un nou curs de formare a asistenţilor maternali profesionişti. Asistentul maternal profesionist este persoana atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cursuri gratuite de asistenți maternali profesioniști, la Timișoara
Oamenii din vestul țării afectați de furtună au fost nevoiți să apeleze la 112 în această după-amiază. Părți din acoperișurile unor blocuri au fost smulse de vântul puternic, la Reșița. Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru degajarea unor elemente de acoperiș, desprinse de vânt pe strada Petru Maior, dar și pe b-dul Revoluția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acoperișuri smulse de vânt, în urma furtunii. Trei autoturisme au fost distruse
Fostul prim-ministru tehnocrat, Dacian Cioloș, a fost numit președinte al noului grup liberal din Parlamentul European – Renew Europe. Aceasta reprezintă cea mai înaltă poziție ocupată în sistemul forului continental de către un român. Dacian Cioloș este primul est-european care conduce un grup politic în Parlamentul European și va fi liderul cel mai înalt plasat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dacian Cioloş este preşedintele noului grup liberal din Parlamentul European, Renew Europe
Veți putea fi la curent și mai rapid cu deciziile primăriilor din Timiș, prin intermediul unei aplicații pe mobil denumită „Banatul”. Asta dacă vor dori și aleșii voștri locali. Mai mult, veți putea chiar participa la decizii, prin exprimarea opiniei, prin intermediul aplicației. La Timișoara a fost lansată aplicație de mobil „Banatul”, destinată administrațiilor locale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișenii pot afla mai rapid deciziile aleșilor, prin intermediul unei aplicații mobile
Drumul județean din Timiș care va face legătura cu viitorul centru de legume și fructe din Timiș, ce va prinde contur la Tomnatic, va fi modernizat cu ajutorul banilor de la Consiliul Județean Timiș. Este vorba de DJ 692B, care va permite accesul mult mai rapid către și dinspre DN6, pentru locuitorii din Tomnatic și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drumul județean din Timiș care va face legătura cu viitorul centru de legume și fructe de la Tomnatic va fi modernizat
Deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean a intrat, miercuri, într-un conflict cu jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor. El i-a acuzat pe ziariştii care doreau să participe la şedinţa comisiilor reunite de Politică Externă a celor două Camere ale Parlamentului de „tupeu şi nesimţire”, ameninţându-i ulterior chiar şi cu ridicarea acreditărilor. Ziariştii care au dorit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean, implicat într-un scandal cu presa
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com