Ziua Banatului si schimbarea resedintei comunei Traian Vuia: subiectele anului pentru deputatii de Timis

Deputații de Timiș nu prea s-au înghesuit la muncă în 2015, chiar dacă unii și-au pus numele pe zeci de propuneri legislative. Codașul anului a fost Alin Popoviciu (PNL), care în această legislatură a fost mult mai puțin vocal decât în trecut.

Timișul a avut, până în vară, 13 deputați. Au rămas numai 12, după decesul fulgerător al lui Gheorghe Ciobanu (PSD), de la finele lunii iulie. Aparent, aleșii timișeni nu s-au prea omorât cu munca, proiectul care i-a unit pe cei mulți dintre ei fiind cel care va legifera Ziua Banatului, urmat de unul referitor la mutarea reședinței comunei Traian Vuia. Printre subiectele care au stârnit interesul deputaților de Timiș s-au numărat și destule ciudățenii. Mai sunt încă trei deputați timișeni, care reprezintă minoritățile.

Horia Cristian deputat PNL (7)

Horia Cristian (PNL) a avut 15 luări de cuvânt în plen și 11 întrebări și interpelări adresate guvernului. El a semnat, în calitate de co-inițiator, 44 inițiative legislative. Printre acestea, unele referitoare la sport și educație fizică, munca zilierilor și sezonierilor, temă despre liberalul a vorbit de mai mult ori anul trecut, organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului sau transmiterea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov în domeniul public al judeţului Braşov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav”, dar și Ziua Banatului,

Cornel Mircea Samartinean deputat PDL (5)

Cornel Sămărtinean (PNL) a adunat 10 luări de cuvânt în plen, dar este recordman absolut în ceea ce privește întrebările și interpelările adresate guvernului: 66! Printre proiectele de legi semnate de Sămărtinean, 14 în total, se numără, cele legate de venitul minim garantat, înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate, modificarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, sistemul unitar de pensii publice și… Ziua Banatului.

Sorin Grindeanu vioceprimar (5)

Sorin Grindeanu (PSD) a ocupat, în cea mai mare parte a anului trecut, portfoliul de ministru al Comunicațiilor. În aceste condiții, pe undeva, cifra „0” trecută la capitolul luări de cuvânt în plan este explicabilă. Tot 0 are Grindeanu și la secțiunea „întrebări și interpelări adresate guvernului”. De altfel, pe toată durata actualului mandat, deputatul are numai patru astfel de interpelări. Grindeanu și-a pus semnătura pe 13 inițiative legislative, printre care managementul instituţiilor publice de cultură, combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil, serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare, statutul personalului aeronautic civil navigant și Ziua Banatului.

zsolt molnar

Molnar Zsolt (UDMR), cu 12 luări de cuvânt în plen și două interpelări adresate guvernului, și-a pus semnătura și pe 15 proiecte de lege. Printre acestea, declararea satelor bihorene Tărcaia şi Grădinari localităţi-martir, o lege pentru instituirea Zilei limbii maghiare, una pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, precum și cea pentru declararea Zilei Banatului, al cărei inițiator principal a fost.

poza birsasteanu

Florică Bîrsășteanu (PSD) nu a vorbit nici în 2015 în plenul parlamentului, având doar o singură intervenție de acest gen, la… preluarea mandatului, când a depus jurământul. Medicul timișorean a semnat 29 de inițiative legislative, printre care cele legate de finanţarea activităţii partidelor politice, circulaţia pe drumurile publice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, instituirea Zilei Mondiale a Vederii, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia sau aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului «Schi în România». De asemenea, Bîrsășteanu este unul dintre parlamentarii care susțin eliminarea taxei radio-tv.

ion raducanu

Ion Răducanu (UNPR) a bifat 11 luări de cuvânt în plen și o singură interpelare adresată guvernului, pe probleme de POSDRU. Fostul prefect de Timiș a semnat 28 proiecte de legi, precum modificarea legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, finanţarea activităţii partidelor politice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia, Ziua Banatului, dar și… declararea zilei de 28 iunie drept Ziua Ziaristului Român.

Alin Popovicu deputat (2)

Alin Popoviciu (PNL) a fost unul dintre cei mai vocali parlamentari pe care i-a avut vreodată Timișul. Totuși, actualul mandat a însemnat o temperare a avântului acestuia, concretizată prin 0 luări de cuvânt în plen în 2015 și tot atâtea interpelări adresate guvernului. Din 2012 încoace, Popoviciu a avut șase luări de cuvânt în plen și două interpelări, una despre centrul intermodal și alta despre o locomotivă de epocă mutată de la Jimbolia. În ultimul an, el a semnat opt propuneri de legi, printre care organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă sau prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere.

tiuch

Cătălin Tiuch (PSD) a vorbit de patru ori plen în ultimul an și a avut o singură interpelare, pe tema poluării. El și-a pus semnătura pe 16 inițiative legislative, printre care managementul instituţiilor publice de cultură, completarea Codului Muncii, circulaţia pe drumurile publice, statutul personalului aeronautic civil navigant, Ziua Banatului sau instituirea Zilei Funcţionarului Public.

sorin stragea

Sorin Stragea (PSD) a bifat 14 luări de cuvânt în plen, dar și trei interpelări, toate referitoare la petiții adresate de alegători. Deputatul este unul dintre cei care au semnat cele mai multe proiecte de lege în ultimul an, 38 la număr. Printre acestea, unele referitoare la protejarea construcţiilor reprezentative pentru România, înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România, construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, crearea şi desfăşurarea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusiv în dotarea logistică a MApN (respins definitiv), sistemul de pensii ale avocaţilor, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia și Ziua Banatului.

Petru Andea deputat

Petru Andea (PSD) a vorbit de patru ori în plen și și-a pus numele pe 29 de inițiative legislative. Printre acestea, combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil, statutul personalului aeronautic civil navigant, organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune (taxa radio), Ziua Banatului, aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului «Schi în România» sau instituirea Zilei Funcţionarului Public.

adrian diaconu

Adrian Diaconu, acum UNPR, fost PP-DD, a avut șase luări de cuvânt în plen, dar nicio interpelare adresată. Inițiativele legislative semnate sunt în număr de 29, cum ar fi înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţii (respinsă), completări la Legea apiculturii, stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale sau Ziua Banatului

dorel covaci

Dorel Covaci (PSD) a bifat, în ultimul an, 11 luări de cuvânt în plen și patru interpelări adresate guvernului. Jumătate dintre acestea au vizat… extinderea semnalului de telefonie mobile în zonele Tomești și Pietroasa! Fostul primar de Făget a semnat 22 inițiative legislative, printre care finanţarea activităţii partidelor politice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia, Ziua Banatului și instituirea Zilei Funcţionarului Public

gant gvozdenovici mircovici

Deputații minorităților nu s-au omorât nici ei foarte tare cu munca. Niculae Mircovici, din partea Uniunii Bulgarilor, a avut 20 de luări de cuvânt în plen și 0 întrebări și interpelări adresate guvernului. Inițiativele legislative semnate au fost în număr de 21, cum ar fi completarea Legii poliţiei locale, lege pentru instituirea Zilei Limbii Bulgare, lege privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România sau măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, Ziua Banatului. Ovidiu Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor, a vorbit tot de 20 de ori în plen, dar a avut nu mai puțin de 31 de interpelări adresate guvernului, printre care și una referitoare la construirea unei clădiri noi pentru clasele I-VIII de la Liceul Lenau. Numele lui a apărut și pe 10 inițiative legislative, printre care amenajările rutiere destinate autovehiculelor cu regim prioritar, protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştie și Ziua Banatului. Slavomir Gvozdenovici, reprezentantul minorității sârbe, este deputat din 1992. În ultimul an vorbit de patru ori în plen și a semnat 16 inițiative legislative, cum ar fi declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, diminuarea risipei alimentare, instituirea Zilei Limbii Sârbe în România și Ziua Banatului

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

Localitățile din Italia și China afectate de coronavirus. Călătorii care vin din aceste localități vor intra în carantină

Persoanele care vin din localitățile unde s-a constatat prezența coronavirusului vor fi ținute în carantină, timp de 14 zile. Institutul Național de Sănătate Publică din România a transmis lista actualizată a acestor localități, care sunt afectate de noul coronavirus. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, localitățile în care s-a confirmat prezența coronavirusulu sunt următoarele: China...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Localitățile din Italia și China afectate de coronavirus. Călătorii care vin din aceste localități vor intra în carantină
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Misiune accesibila cu Vasluiul, dar seriozitatea este baza partidei pentru handbaliștii violeți

SCM Politehnica se întoarce în fața fanilor bănățeni cu ocazia partidei de joi, ora 17, cu CSM Vaslui, din Liga Zimbrilor. Moldovenii au devenit, în urma rezultatelor din runda precedentă vecini de clasament ai violeților; Timișoara ocupă locul 9 cu 27 de puncte, iar moldovenii sunt pe 10 cu 21 de puncte. ”Studenții” de pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Misiune accesibila cu Vasluiul, dar seriozitatea este baza partidei pentru handbaliștii violeți
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Iulius Town întâmpină primăvara cu Târgul de Mărțișoare

40 de maeştri ai lucrului manual vor prezenta mărţişoare, bijuterii şi decoraţiuni, în cadrul Târgului de Mărţişoare. Acesta are loc până pe 2 martie. Primăvara își face simțită prezența în Iulius Town prin intermediul unui târg tematic de mărțișoare, care oferă timișorenilor prilejul să aleagă simboluri deosebite cu șnur alb și roșu. Până pe 2...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town întâmpină primăvara cu Târgul de Mărțișoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Persoanele care vin din localitățile unde s-a constatat prezența coronavirusului vor fi ținute în carantină, timp de 14 zile. Institutul Național de Sănătate Publică din România a transmis lista actualizată a acestor localități, care sunt afectate de noul coronavirus. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, localitățile în care s-a confirmat prezența coronavirusulu sunt următoarele: China...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Localitățile din Italia și China afectate de coronavirus. Călătorii care vin din aceste localități vor intra în carantină
Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara a decis efectiv suspendarea cursurilor pentru studenţii care au cursurile în limbi străine, Universitatea Politehnica Timişoara ia, la rândul ei, măsuri de protecţie împotriva coronavirusului. Nu vorbim despre întreruperea cursurilor ci despre trimiterea la verificări a studenţilor şi angajaţilor. Printr-un document semnat de rectorul Viorel Şerban, angajaţii şi studenţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT îşi trimite  studenţii şi angajaţii care au trecut prin Italia să se verifice de coronavirus
Nicolae Robu spune că a verificat modul de utilizare a banilor în cadrul Asociaţiei Timişoara 2021, chiar dacă aceasta este una autonomă, aceasta pentru că sunt implicaţi si bani publici. Nu au fost găsite ceea ce primarul numeşte „cheltuieli frauduloase”, dar astfel de verificări au şi rolul de a descuraja realizarea de cheltuieli neadecvate. La...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul a verificat şi la Asociaţia Timişoara 2021 nu sunt „cheltuieli frauduloase”
Isteria coronavirusului este în toi, iar consilierii județeni din Timiș cumpără termoscannere și module pentru carantinarea persoanelor, care vor fi amplasate în punctele de trecere a frontierei. În ședința de miercuri, consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 350.000 lei pentru achiziționarea de 11 termoscannere și a cinci module care să găzduiască persoanele care necesită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș cumpără cu 350.000 de lei termoscannere și module pentru carantină
La Spitalul Județean Timișoara s-a luat decizia interzicerii vizitelor în toate secțiile, începând de astăzi, de la ora 12. Decizia a fost luată de conducerea Spitalului Județean Timișoara, în contextul crizei provocate de coronavirus. „Având în vedere contextul crizei provocate de coronavirus, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” Timișoara a luat decizia de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Măsuri de protecție în contextul crizei provocate de coronavirus! Vizite interzise în secțiile Spitalului Județean Timișoara!
Inspectoratul Școlar Județean împreună cu Direcția de Sănătate Publică au hotărât suspendarea cursurilor în unele școli și grădinițe din Timiș, la unele clase și grupe, din cauza gripei. Conform Inspectoratului Școlar Județean Timiș, s-a decis suspendarea parțială a cursurilor la Grădinița cu Program Prelungit nr. 22,Timișoara, în intervalul 25 – 27 februarie, la o grupă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cursuri suspendate în unele școli și grădinițe din Timiș
Top