Ziua Banatului si schimbarea resedintei comunei Traian Vuia: subiectele anului pentru deputatii de Timis

Deputații de Timiș nu prea s-au înghesuit la muncă în 2015, chiar dacă unii și-au pus numele pe zeci de propuneri legislative. Codașul anului a fost Alin Popoviciu (PNL), care în această legislatură a fost mult mai puțin vocal decât în trecut.

Timișul a avut, până în vară, 13 deputați. Au rămas numai 12, după decesul fulgerător al lui Gheorghe Ciobanu (PSD), de la finele lunii iulie. Aparent, aleșii timișeni nu s-au prea omorât cu munca, proiectul care i-a unit pe cei mulți dintre ei fiind cel care va legifera Ziua Banatului, urmat de unul referitor la mutarea reședinței comunei Traian Vuia. Printre subiectele care au stârnit interesul deputaților de Timiș s-au numărat și destule ciudățenii. Mai sunt încă trei deputați timișeni, care reprezintă minoritățile.

Horia Cristian deputat PNL (7)

Horia Cristian (PNL) a avut 15 luări de cuvânt în plen și 11 întrebări și interpelări adresate guvernului. El a semnat, în calitate de co-inițiator, 44 inițiative legislative. Printre acestea, unele referitoare la sport și educație fizică, munca zilierilor și sezonierilor, temă despre liberalul a vorbit de mai mult ori anul trecut, organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului sau transmiterea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov în domeniul public al judeţului Braşov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav”, dar și Ziua Banatului,

Cornel Mircea Samartinean deputat PDL (5)

Cornel Sămărtinean (PNL) a adunat 10 luări de cuvânt în plen, dar este recordman absolut în ceea ce privește întrebările și interpelările adresate guvernului: 66! Printre proiectele de legi semnate de Sămărtinean, 14 în total, se numără, cele legate de venitul minim garantat, înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate, modificarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, sistemul unitar de pensii publice și… Ziua Banatului.

Sorin Grindeanu vioceprimar (5)

Sorin Grindeanu (PSD) a ocupat, în cea mai mare parte a anului trecut, portfoliul de ministru al Comunicațiilor. În aceste condiții, pe undeva, cifra „0” trecută la capitolul luări de cuvânt în plan este explicabilă. Tot 0 are Grindeanu și la secțiunea „întrebări și interpelări adresate guvernului”. De altfel, pe toată durata actualului mandat, deputatul are numai patru astfel de interpelări. Grindeanu și-a pus semnătura pe 13 inițiative legislative, printre care managementul instituţiilor publice de cultură, combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil, serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare, statutul personalului aeronautic civil navigant și Ziua Banatului.

zsolt molnar

Molnar Zsolt (UDMR), cu 12 luări de cuvânt în plen și două interpelări adresate guvernului, și-a pus semnătura și pe 15 proiecte de lege. Printre acestea, declararea satelor bihorene Tărcaia şi Grădinari localităţi-martir, o lege pentru instituirea Zilei limbii maghiare, una pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, precum și cea pentru declararea Zilei Banatului, al cărei inițiator principal a fost.

poza birsasteanu

Florică Bîrsășteanu (PSD) nu a vorbit nici în 2015 în plenul parlamentului, având doar o singură intervenție de acest gen, la… preluarea mandatului, când a depus jurământul. Medicul timișorean a semnat 29 de inițiative legislative, printre care cele legate de finanţarea activităţii partidelor politice, circulaţia pe drumurile publice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, instituirea Zilei Mondiale a Vederii, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia sau aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului «Schi în România». De asemenea, Bîrsășteanu este unul dintre parlamentarii care susțin eliminarea taxei radio-tv.

ion raducanu

Ion Răducanu (UNPR) a bifat 11 luări de cuvânt în plen și o singură interpelare adresată guvernului, pe probleme de POSDRU. Fostul prefect de Timiș a semnat 28 proiecte de legi, precum modificarea legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, finanţarea activităţii partidelor politice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia, Ziua Banatului, dar și… declararea zilei de 28 iunie drept Ziua Ziaristului Român.

Alin Popovicu deputat (2)

Alin Popoviciu (PNL) a fost unul dintre cei mai vocali parlamentari pe care i-a avut vreodată Timișul. Totuși, actualul mandat a însemnat o temperare a avântului acestuia, concretizată prin 0 luări de cuvânt în plen în 2015 și tot atâtea interpelări adresate guvernului. Din 2012 încoace, Popoviciu a avut șase luări de cuvânt în plen și două interpelări, una despre centrul intermodal și alta despre o locomotivă de epocă mutată de la Jimbolia. În ultimul an, el a semnat opt propuneri de legi, printre care organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă sau prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere.

tiuch

Cătălin Tiuch (PSD) a vorbit de patru ori plen în ultimul an și a avut o singură interpelare, pe tema poluării. El și-a pus semnătura pe 16 inițiative legislative, printre care managementul instituţiilor publice de cultură, completarea Codului Muncii, circulaţia pe drumurile publice, statutul personalului aeronautic civil navigant, Ziua Banatului sau instituirea Zilei Funcţionarului Public.

sorin stragea

Sorin Stragea (PSD) a bifat 14 luări de cuvânt în plen, dar și trei interpelări, toate referitoare la petiții adresate de alegători. Deputatul este unul dintre cei care au semnat cele mai multe proiecte de lege în ultimul an, 38 la număr. Printre acestea, unele referitoare la protejarea construcţiilor reprezentative pentru România, înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România, construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, crearea şi desfăşurarea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusiv în dotarea logistică a MApN (respins definitiv), sistemul de pensii ale avocaţilor, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia și Ziua Banatului.

Petru Andea deputat

Petru Andea (PSD) a vorbit de patru ori în plen și și-a pus numele pe 29 de inițiative legislative. Printre acestea, combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil, statutul personalului aeronautic civil navigant, organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune (taxa radio), Ziua Banatului, aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului «Schi în România» sau instituirea Zilei Funcţionarului Public.

adrian diaconu

Adrian Diaconu, acum UNPR, fost PP-DD, a avut șase luări de cuvânt în plen, dar nicio interpelare adresată. Inițiativele legislative semnate sunt în număr de 29, cum ar fi înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţii (respinsă), completări la Legea apiculturii, stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale sau Ziua Banatului

dorel covaci

Dorel Covaci (PSD) a bifat, în ultimul an, 11 luări de cuvânt în plen și patru interpelări adresate guvernului. Jumătate dintre acestea au vizat… extinderea semnalului de telefonie mobile în zonele Tomești și Pietroasa! Fostul primar de Făget a semnat 22 inițiative legislative, printre care finanţarea activităţii partidelor politice, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş, schimbarea reşedinţei comunei Traian Vuia, Ziua Banatului și instituirea Zilei Funcţionarului Public

gant gvozdenovici mircovici

Deputații minorităților nu s-au omorât nici ei foarte tare cu munca. Niculae Mircovici, din partea Uniunii Bulgarilor, a avut 20 de luări de cuvânt în plen și 0 întrebări și interpelări adresate guvernului. Inițiativele legislative semnate au fost în număr de 21, cum ar fi completarea Legii poliţiei locale, lege pentru instituirea Zilei Limbii Bulgare, lege privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România sau măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, Ziua Banatului. Ovidiu Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor, a vorbit tot de 20 de ori în plen, dar a avut nu mai puțin de 31 de interpelări adresate guvernului, printre care și una referitoare la construirea unei clădiri noi pentru clasele I-VIII de la Liceul Lenau. Numele lui a apărut și pe 10 inițiative legislative, printre care amenajările rutiere destinate autovehiculelor cu regim prioritar, protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştie și Ziua Banatului. Slavomir Gvozdenovici, reprezentantul minorității sârbe, este deputat din 1992. În ultimul an vorbit de patru ori în plen și a semnat 16 inițiative legislative, cum ar fi declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, diminuarea risipei alimentare, instituirea Zilei Limbii Sârbe în România și Ziua Banatului

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top