Timișoara este oficial, de sâmbătă, Capitala Tineretului din România. Titulatura a ajuns oficial în orașul de pe Bega, ștafeta fiind predată de Cluj-Napoca, care a deținut, anul trecut, titlul de Capitală a Tineretului din Europa. Pe 17 mai e programată o acțiune cu adevărat interesantă: o întâlnire tineri – candidați la primărie!
Programul Check-Out Timișoara – Capitala Tineretului din România a debutat oficial sâmbătă. Este vorba despre un program-pilot, care ajunge pentru prima oară în România. Inițiativa vine din partea Grupului Pont din Cluj-Napoca și a Consiliului Tinerilor din România și a apărut după ce, anul trecut, Clujul a fost Capitală a Tinerilor din Europa, reunind aproximativ 3.000 de activități și peste un milion de vizitatori. S-a ajuns astfel la concluzia că un asemenea succes trebuie continuat în țară, Timișoara fiind primul oraș din România care și-a asumat titulatura. Ce urmează? O mulțime de proiecte, de la cele culturale, la cele sociale sau turistice. Principalul numitor comun al acțiunilor este implicarea tinerilor în demers, ei fiind invitați să vină cu propriile propuneri. Așa cum spune coordonatoarea programului, Simona Herczeg, pe lângă cele peste 30 de ONG-uri care deja sunt parte din proiect, se dorește atragerea tinerilor neafiliați organizațiilor, care cu siguranță au ceva de spus despre orașul lor. „Ne interesează ca tineri să iasă din spațiile închise, vom dezvolta un program prin care vom aduce tinerii din cartiere în mediul urban, unde se vor dezvolta activități. Ne propunem să facem activități sportive, avem și activități de reciclare, voluntariat, artă și multe altele”, a explicat Simona Herczeg. De asemenea, va exista și o direcție de dialog structurat a programului „Timișoara Capitală a Tineretului din România”, care le va da șansa tinerilor să vorbească deschis cu oficialitățile orașului. O primă întâlnire va avea loc pe 17 mai, când va fi organizată o dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al Timișoarei.
Deocamdată s-a stabilit programul pentru lunile mai – iunie, existând câte o acțiune pentru aproape toate zilele din acest interval de timp. Mai departe este rândul timișorenilor să decidă cum vor să dezvolte programul. Astfel, de pe 2 iunie 2016 și până pe 1 mai 2017, tinerii din orașul de pe Bega sunt invitați să propună proiecte. Ușa este deschisă pentru toți doritorii, iar cele mai bune proiecte vor fi transformate în realitate. „Nu vrem să venim cu un program gata făcut și să-i invităm pe timișoreni să participe. Vrem o implicare din partea lor, vrem să aducem la viață proiectele propuse de ei. (…) Am vrea să avem câte o acțiune în fiecare zi cu oportunități pentru tineri. Vrem foarte mult să promovăm și evenimentele pentru tineri deja existente, pentru că unele chiar merită”, spune Mihai Vilcea, vicepreședintele Fundației Județene pentru Tineret Timiș. Nu în ultimul rând, tinerii vor avea și un spațiu în care vor putea să vină să lucreze la proiecte. Este vorba despre „biroul” Check-Out de la Casa Tineretului. Aici, doritorii vor beneficia atât de ajutorul echipei Timișoara Capitală a Tineretului din România, dar și de alte resurse care pot transforma ideile bune în realitate.
Comentarii prin facebook