A inceput cu flotari, s-a terminat cu… Marele Gatsby – drumul Timisoarei spre Capitala Culturala

Mai puțin de două săptămâni ne despart de momentul în care, pe data de 16 septembrie, se va decide numele Capitalei Culturale Europene – 2021. În cursa pentru „marele premiu” au rămas patru orașe: Baia Mare, București, Cluj și Timișoara, la „bursa pariurilor” ultimele două fiind și principalele favorite. Dacă ne luăm după Vasile Blaga, „trofeul” e deja adjudecat de Cluj, însă e evident că încă nu există un verdict, ci, eventual, doar unele percepții. Normal că orice timișorean și-ar dori din tot sufletul ca Timișoara să câștige această competiție, care va aduce asupra orașului o serie de investiții, o mulțime turiști și, în consecință, un plus de dezvoltare. Dar oare s-a făcut tot posibilul ca Timișoara să câștige cursa? Sau, lăsând la o parte emoțiile și patriotismul local, merită Timișoara acest titlu?

Se știe, startul oficial al campaniei timișorene a fost destul de greoi, după mai multe acțiuni sporadice lipsite de coerență. Orice chermeză, chef sau sindrofie ori filmulețe făcute de amatori purtau la un moment dat „marca” de „Timișoara – capitală culturală”. Când să înceapă campania coerentă, ce să vezi? S-a dorit un fel de lansare năstrușnică, în opinia organizatorilor, dar care a stârnit un imens val de proteste mai mult sau mai puțin bășcălioase. Exact, e vorba de provocarea cu cele 21 de flotări. Sau 21 de genuflexiuni, au fost îngăduitori inițiatorii. Și asta, la puțin timp după ce un cor din Olanda a fost izgonit din Piața Operei de polițaii locali. Că, deh, cultură să fie, dar să știe și milițienii! Deci după ce s-au stors creiere și s-a muncit zi și noapte, cu asta s-a dat startul: flotări culturale.

Ce s-a mai făcut în Timișoara? Un ONG care să se ocupe de această competiție, patronat de unul din frații Cristescu, oameni care în general se bagă doar acolo de unde se pot scoate bani. Îi dau cuvântul aici cunoscutului regizor timișorean Florin Iepan: „Se cunoaște puțin faptul că, dacă Timișoara câștigă titlul de capitală culturală europeană, primăria și consiliul județean sunt obligate să finanțeze cu zeci de milioane de euro din fonduri publice un ONG condus de omul de afaceri Emil Cristescu. Aveți sau nu o problemă legată de acest aspect?”. Era o întrebare nepusă la o confruntare electorală cu candidații la primărie la alegerile locale.

În fine, s-au mai făcut tot felul de acțiuni, mai mult sau mai puțin clare, iar în final a fost întocmit un dosar, despre care se spune că ar fi extrem de bine documentat. Așa o fi! În trecere spus, printre acțiunile menționate a fost și lansarea unui volum scris de soțul doamnei care conduce ONG-ul amintit mai sus. Iar finalul acestei cursei a fost de-a dreptul apoteotic: un chef de fițe printre exponatele Muzeului de Artă. Cică o „rafinată” imitație la „Marele Gatsby”. Filmul, nu cartea! Chermeză pe care directorul muzeului continuă s-o apere, cu toate că atât primarul Nicolae Robu, cât și președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, au afirmat că a depășit limitele bunului simț. Dacă nu al legii. Dar cum să n-o apere, atâta timp printre invitații la „maimuțăreala” Gatsby s-a numărat și unul din frații Cristescu, acești Mecena ai familiei Neumann? Că la Timișoara, totul se face în gașcă și în familie.

În consecință, care ar fi pe scurt diferențele dintre Cluj și Timișoara în această competiție? Clujul are deja tradiționalul Festival TIFF, noi avem o imitație vulgară la „Marele Gatsby”. Clujul are Untold, Timișoara o imitație la un festival sârbesc. Clujul are infrastructură, stadion, sală de sport, hoteluri care pot găzdui oameni care vin la mari evenimente. Noi avem câta infrastructură, n-avem stadion și nici sală de sport, iar cele mai multe dintre hoteluri sunt proiectate pentru susținerea turismului sexual, practicat mai ales în anii 90. În fine, la Cluj a venit Mario Vargas Llosa pentru a susține candidatura, dar noi îi avem pe frații Cristescu să sprijine demersul. De partea cui e avantajul?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Marcela a spus: (august 31st, 2016 at 09:49 )

Domnu Ino, esti cam pe langa subiect scumpule. Cine te-o platit de data asta? Hai, pa!

Carol a spus: (august 31st, 2016 at 10:48 )

Din fericire noi avem bienala Art Encounters, pe care Clujul nu o are. E adevarat insa ca Fratii Cristescu nu au avut si nu au nicio treaba cu acest eveniment. N-ar intelege nimic din acest demers.

anteconbega a spus: (august 31st, 2016 at 11:23 )

Marcela mamă, nu poţi compara Clujul, oraş cultural de tradiţie, cu Timişoara noastră dragă, oraş industrial şi negustoresc de tradiţie. Dacă ar participa la concursul Capitală IT a României, ar merge. Pa şi pu!

Martinasi Haules Baules a spus: (august 31st, 2016 at 12:09 )

Dar cu tiganii Martinas ce facem..? Ei unde sa mai petreaca bre..? Radem glumim, dar tiganul fara bacalaureat Marcel Martinas (fost hot de buzunare, fost vanzator de masini furate, fost gigolo si hotoman de afaceri) impreuna cu domnita Diana Vitan Martinas, ne explica prin interneturi si prin sali pline de umanoizi in transa, cam ce e bine si ce e rau in viata.

Astfel de maimutoi infractori si-au creat carare aparent de succes prin viata, ceea ce oglindeste boala cumplita de care sufera societatea fara valori si educatie in care traim.

drucker a spus: (august 31st, 2016 at 13:09 )

Ne place sau nu , trebuie sa fim obiectivi : Clujul e cu 15-20 de ani inaintea Timisoarei .Cine a fost in ultimii ani acolo a remarcat suprematia Clujului din toate punctele de vedere (infrastructura , stadion sala de sport , curatenie , ospitalitate ).
Grija edililor locali din Timisoara in ultimii 15 ani a fost de a da tiganilor cat mai multe proprietati si daca se poate in centrul orasului
Orasul pe care pretindem ca il iubim nu mai este al nostru , ci e impartit intre tigani si Cristesti .

Tricane a spus: (august 31st, 2016 at 14:27 )

o alta competitie culturala pe care Timisoara o are si Clujul – nicio speranta – este Verde pentru biciclete! Plus campionatul cultural de Frisbee si manifestarea de traditie Nunta de tigani pe spatiile verzi din fata Catedralei

ion a spus: (septembrie 1st, 2016 at 16:25 )

n ar fi fost mai ok sa ne apropiem de o fosta capitala culturala de succes din europa si sa ii copiem strategia si tot ce tine de succesul in cauza.

antirob a spus: (septembrie 2nd, 2016 at 08:59 )

clujul, „oras de traditie” comunisto-militaro-patriotarda a avut 12 ani de… Funar. Noi compensam cu 8 de Lae.Clujul a avut Caritas noi Carpaci.Clujul l-a avut pe Emil Boc, care a condus orasul in calitate de prim ministru al Romaniei, Timisoara a avut, are si va avea ostilitatea capitalei indiferent de regim, politicieni – si putem continua pana maine.

Niciun oras din Romania nu merita titlul de „Capitala culturala…”, n-avem nici macar un oras cat de cat european – asa ca sa o lasam balta.Probabil va fi desemnata Marsilia, dar sa vedem.

birlic a spus: (septembrie 4th, 2016 at 10:28 )

Pe cand Verde pentru triciclete si trotinete?Totul e o toana de-a cristestilor, aripa pesedista.

anteconbega a spus: (septembrie 4th, 2016 at 21:11 )

Azi pe TV-urile nationale se facea campanie maximă penru Baia-Mare. Oras mic, ca Sibiul, sanse mari, domnu* Noaiman!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top