La o zi după ce președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, a anunțat că se gândește serios să interzică chefurile private la Muzeul de Artă, conducerea MArT reacționează printr-un comunicat de presă.
Potrivit celor de la muzeu, cheful imitație la „Marele Gatsby” a întrunit toate condițiile legale privind închirierea Sălii Baroce. Pe data de 25 august, Sala Barocă a Muzeului de Artă a trepidat pe ritmuri zbuciumate de muzică, în timpul unei petreceri private. Un timișorean a imortalizat cheful, a postat clipul pe Facebook, iar presa a relatat evenimentul. Conducerea Muzeului de Artă a reacționat la adresa articolelor și arată, printr-un comunicat, că petrecerea de fițe, maimuțăreală ieftină după filmul „Marele Gatsby”, ar fi întrunit toate condițiile legale. Din start, semnatarul comunicatului a „stabilit” că articolele sunt eronate, deși imaginile surprinse erau elocvente. „Ca urmare a unor informații eronate apărute recent în spațiul public, după evenimentul privat organizat în ziua de 25 august a.c. în sala barocă a Muzeului de Artă Timișoara (MArT), și în vederea informării corecte a publicului, instituția noastră dorește să aducă următoarele precizări. Evenimentul privat la care se face referire s-a desfășurat în deplină legalitate iar patrimoniul muzeului nu a fost prejudiciat sub nici o formă și nu s-au încălcat normele de conservare a patrimoniului”, se arată în comunicat.
Apoi se vorbește de regulamentul de organizare și funcționare, tarife percepute pentru sindrofii etc. Concluzia: „Partea contractantă a respectat toate prevederile înscrise în contractul încheiat cu Muzeul de Artă Timișoara, organizatorii fiind înștiințați de condițiile de utilizare a spațiului. Evenimentul a fost onorat de personalități marcante, artiști, oameni de afaceri, antreprenori, medici, farmaciști”. Să se înțeleagă de aici, că muzeul a aprobat și lista de invitați, „persoane marcante”? În trecere trebuie spus că printre „marcanți” s-a numărat și unul din frații Cristescu, adică „patronii” neoficiali ai directorului Muzeului de Artă, Victor Neumann, dar și jurista instituției, Alina Ion. Altfel, pentru a închiria sala trebuie neapărat să fii medic, farmacist, antreprenor etc? Cârpacii ar întruni condițiile?
„În sala barocă nu s-a intrat cu mâncare și nici cu băuturi, iar tortul, alături de care s-au fotografiat sărbătoritul și invitații, a fost o machetă. În incinta instituției nu s-a utilizat foc deschis în nici o împrejurare, nu s-au folosit lumânări, artificii, sfeșnice, torțe ori palte obiecte cu foc deschis; lumânările folosite ca elemente de decor au fost pe bază de baterii. În incinta muzeului nu s-a fumat, iar țigara electronică ce apare în materialul video de prezentare a fost folosită exclusiv pentru realizarea cadrelor de montaj ale videoclipului, pentru a recrea atmosfera specifică anilor 20”, se mai arată în comunicat. Dacă este adevărat, s-a mers cu butaforia de prost gust foarte departe. Fiindcă există o fotografie în care… se taie tortul. Or, să tai o machetă cu cuțitul e mai mult decât deplasat. În plus, din imaginile filmate pare că petrecerea se desfășoară printre lucrările care fac parte din expoziția artistului Gheorghe Fikl, considerată unul dintre evenimentele culturale importante ale Timișoarei în momentul de față. Trebuie spus că reacția muzeului vine la o zi după ce Sorin Grindeanu, președintele CJ Timiș, a afirmat că se gândește serios să interzică pe viitor organizarea de sindrofii private la muzeu. Tot vizavi de acest chef, deși nu e treaba muzeului, ci a Poliției Locale, o mașină de epocă închiriată de „gatsbyști” a fost parcată ilegal în zona pietonală din Piața Unirii. Și încă un amănunt: eroul lui Scott Fitzgerald nu-și organiza petrecerile extravagante prin muzee, ci în propria casă… Al doilea amănunt: pe site-ul oficial al muzeului, suma trecută pentru închirierea Sălii Baroce este de 2.500 de lei, deși în HCJ aceasta este de 4.000 lei, după cum precizează conducerea MArT în același comunicat. (sursa foto: www.facebook.com)
Comentarii prin facebook