Timișoara este un oraș special, care merită să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Asta crede președintele Klaus Iohannis, care a oferit și câteva sfaturi din postura de… fost primar. În 2007, Sibiul, al cărui edil-șef era, a fost Capitală Culturală Europeană. Ce ar fi schimbat atunci? Ar fi adus o divă și ar fi făcut publicitate internațională proiectului.
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană l-a avut oaspete luni, 3 octombrie, pe președintele Klaus Iohannis, la o discuție despre proiectul care a adus acest important titlu orașului de pe Bega. Aceasta s-a ținut în Sala Barocă a Muzeului de Artă, în prezența Simonei Neumann, directorul ATCCE, a primarului Nicolae Robu, a președintelui CJ, Sorin Grindeanu, și a directorilor mai multor instituții culturale din oraș. N-au lipsit mai mulți aleși locali, cei mai mulți liberali, și nici consilierii personali ai primarului Robu. Discuțiile au fost libere, iar președintele Klaus Iohannis și-a reiterat atașamentul declarat public de mai multe ori față de Timișoara. „Nu știu dacă știți ce vi s-a întâmplat, dar vă pregătiți pentru programul care va schimba Timișoara. Aveți privilegiul unic să fi fost locul de unde a pornit Revoluția și, după doar câțiva ani, istoric vorbind, să fiți Capitala Europeană a Culturii. E ceva special în Timișoara asta, sper să știți acest lucru”, a spus Iohannis.
Președintele României l-a felicitat apoi pe „primarul general cultural” Nicolae Robu pentru schimbările petrecute în Timișoara ultimilor ani. „Am venit pe jos de la Catedrală și am văzut că s-au făcut pași importanți și trebuie să vă felicit pe toți timișorenii pentru asta. Pentru un primar, a transforma un oraș într-o scenă, într-un proiect cum este cel de Capitală Europeană a Culturii, este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Toate instituțiile au lucrat împreună pentru acest proiect și sunt convins că, indiferent de rezultatul unor alegeri, se va păstra această coeziune. La fel de important este să convingeți guvernul să vă sprijine. Banii sunt importanți, dar nu rezolvă decât o parte din probleme”, a spus Iohannis.
Ce recomandări are fostul primar Iohannis, legat de acest proiect extrem de important? „E foarte bine să apară cât mai multe evenimente aduse din afară care se completează cu evenimentele de aici (…) Dacă este cineva care crede că o capitală europeană a culturii este un festival, se înșală amarnic. Este un megaproiect care poate fi înțeles la justa valoare abia după ce se incheie. Mi s-a părut important să existe și evenimente care au tradiție locală, dar cred că este important să se inventeze «highlight»-uri. Nu trebuie să fie un fel de Cântarea României, care să se tot reia. Trebuie să fie evenimente create special, mai mari sau mai mici, și e important să găsiți mixul care să se adreseze deopotrivă vizitatorilor și locuitorilor”, a afirmat actualul președinte. Întrebat dacă ar schimba ceva din proiectul din 2007, răspunsul a venit prompt: „Aș fi adus cel puțin o divă și aș fi dat mai multă importanță publicității internaționale”.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook