Europarlamentarul Maria Grapini a organizat, vineri, la Timișoara, o conferință pe teme de turism și transport, la care invitații au venit nu doar din România, ci și din Serbia, Ungaria și Bulgaria, dar și din Germania. O parte din sârbi ar fi plecat însă val-vârtej înainte de începerea evenimentului, după ce au văzut harta tipărită pe mape și afișe.
Că Maria Grapini are o relație contondentă cu limba română se știe deja. Textele publicate de europarlamentarul timișean au fost, de-a lungul timpului, sursă de umor pentru oricine a reușit să treacă de clasa a IV-a cu o notă mai mare de, să zicem, 6. S-a dovedit însă – și nu în cel mai plăcut mod – că Grapini nu prea le are nici cu geografia. Aceasta a organizat, la Timișoara, o conferință cu un titlu generos: „Oportunități de dezvoltare Regională prin Turism și Transport”, daca este să păstrăm exact ceea ce a comunicat europarlamentarul. Evenimentul, care a durat aproximativ trei ore, s-a desfășurat în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. El n-ar fi început însă sub cele mai bune auspicii, o parte dintre invitați părăsind sala la scurt timp după ce au ajuns.
Este vorba despre o parte dintre invitații sârbi, cărora le-ar fi picat efectiv fața când au văzut harta tipărită cu generozitate pe toate pliantele, mapele și afișele din jurul lor. Aceasta înfățișa România, Ungaria, Serbia și Bulgaria, fiecare cu steagul propriu. Intenția bună, realizarea… ca la repetenți! Asta, pentru că din harta Serbiei a fost „decupat” Kosovo, un subiect extrem de delicat pentru vecinii noștri! Unii dintre sârbi s-au simțit într-atât de jigniți, încât au renunțat să mai participe la conferința organizată de Grapini și au explicat, ulterior, de ce au ales să plece. Nu intrăm în detalii geo-politice, deși acestea ar trebui să facă parte din apanajul unui europarlamentar care se respectă, spunem doar că, în astfel de situații, e nevoie de multă diplomație. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, fiind recunoscut ca stat suveran peste 100 de țări membre ONU. Serbia nu recunoaște însă secesiunea Kosovo, considerând, în continuare, teritoriul drept Provincia Autonomă Kosovo și Metohia.
Comentarii prin facebook