Primăria încearcă să repare una dintre clădirile vechi pe care le deține. Este vorba despre un imobil din zona Fabric, pentru care se caută constructor. Anunțul de licitație a fost publicat, iar ofertele se pot depune până la începutul lunii decembrie.
Starea deplorabilă în care se află cele mai multe dintre clădirile istorice ale Timișoarei este unul dintre subiectele pe care, în ultima vreme, le abordează tot mai des primarul Nicolae Robu. „Fac un nou apel către proprietarii de clădiri – şi când spun asta mă refer la toate categoriile de proprietari, dacă vreţi, de la Academia Română începând, instituţii ale oricărui minister şi continuând cu proprietăţile unor magnaţi sau cu proprietăţile unor oameni simpli. Cine nu-şi întreţine proprietatea va fi amendat. Va fi amendat repetitiv, până când va înţelege că are obligaţia legală să-şi întreţină clădirile şi terenurile. Imaginea oraşului este profund afectată negativ de starea precară a clădirilor. Nu este normal să se arate cu degetul înspre primărie pentru că multe clădiri private nu sunt reabilitate”, spunea, la un moment dat edilul.
Primăria nu excelează însă la capitolul reabilitare clădiri istorice, iar exemplul Primăriei Vechi, imobil căruia i se potrivește perfect zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, este poate cel mai cunoscut. Acum, municipalitatea încearcă să facă, din nou, un pas înainte pentru un imobil pe care îl deține. Este vorba despre o casă situată în Piața Mitropolit Aurel Sterca Suluțiu nr. 2. Primăria a scos la licitație pe SEAP reabilitarea acesteia. Ofertele sunt așteptate până pe 5 decembrie, la ora 16. Pentru „reabilitarea fațadei principale și schimbarea tâmplăriei din lemn”, valoarea estimată este de 380.421 lei, fără TVA. Lucrările presupun „desfacerea tâmplăriei existente, reparații tencuieli interioare, demolare pereți despărțitori, reparații tencuieli, pardoseli epoxidice etc., reparații igienizări și gletuiri pereți și tavane, reparații placaje orizontate sau verticale, izolarea pereților, reparații tencuieli exterioare, vopsitorii și zugrăveli interioare”. Șantierul ar trebui finalizat în trei luni de la atribuirea contractului.
Municipalitatea va ajuta, de asemenea, proprietarii de clădiri istorice să facă lucrări de reabilitare. Legea permite acum administrațiilor locale să sprijine proprietarii privați, dar, spune Nicolae Robu, aceștia nu trebuie să aștepte minuni. „Nu trebuie să se mizeze pe avansul nostru de 50%, nu vom putea face față cu sume atât de mari pentru toate imobilele. Vom interveni în Piața Victoriei și la alte două-trei imobile din zona centrală”, a declarat edilul. Conform acestuia, primăria nu va putea sprijini financiar reabilitarea a mai mult de 10 clăduri anual. Au primit, în ultima perioadă, autorizații de construire pentru renovare imobile de pe străzile Augustin Pacha nr. 7, 9 Mai nr. 1, Mercy nr. 1 și nr. 7, Piața Libertății nr. 2, Piața Victoriei nr. 4, Piața Unirii nr. 8, str. Ungureanu nr. 17.
Comentarii prin facebook