Până la ieşirea Marii Britanii din UE, cetăţenii români nu trebuie să îşi facă probleme legate de statutul lor sau de modul de acces în această ţară. Ce ne rezervă viitorul, după Brexit? Deocamdată nimeni nu ştie cum vor decurge negocierile, spune ambasadorul Regatului Unit în România, Paul Brummell.
„Până acum nimic nu s-a schimbat, noi suntem membri în UE, deci suntem la fel ca şi până acum. Vor fi negocieri şi nu pot să prevăd de acum care vor fi rezultatele acestor discuţii. Ne dorim o asociere foarte strânsă cu partenerii din Uniunea Europeană, nu suntem o ţară birocratică şi nu ne dorim să construim piedici noi. Negocierile nu au început, nu ştim care vor fi rezultatele. Românii au un rol foarte important în Marea Britanie. De exemplu, în sistemul medical sunt peste 2.000 de medici, dar lucrează oameni şi în alte domenii. De asemenea, cred că Marea Britanie rămâne o ţară frumoasă pentru a studia, aici sunt patru din primele zece universităţi din lume”, a declarat, la Timișoara, Brummell.
Ambasadorul Marii Britanii a discutat cu directorul Aeroportului Internațional Timișoara, Dan Idolu, despre evoluţia zborurilor către Marea Britanie şi despre modul în care Brexitul va afecta legăturile aeriene. Creşterea numărului de pasageri pe ruta Timişoara – Londra a depăşit 300% în ultimii ani, această destinaţie fiind numărul 1 pentru AIT. „Faptul că a fost însoţit de preşedintele Camerei de Comerţ Britanică Română ne conduce la concluzia că există interes economic pentru această zonă. Ne-am exprimat îngrijorarea despre numărul de pasageri, care în prezent pentru noi pe relaţia Londra este numărul 1, despre ce se va întâmpla în negocierile pentru Brexit. Nu neapărat va fi problemă pe piaţa muncii şi libera circulaţie a cetăţenilor români, ci mai mult ce nu se ştie în zona publică este negocierea acordului Open Sky, care la ora actuală funcţionează în Europa şi care ar putea să ducă la bariere birocratice privind traficul aerian. Vrem cât mai multe destinaţii de la Timişoara în Marea Britanie, cât mai multe investiţii, nu doar români care călătoresc în Marea Britanie în interes de business, ci să fie un trafic cât mai mare de pasageri din Marea Britanie care să se bucure de Timişoara, dar şi de oameni de afaceri care să descopere oportunităţile de aici”, a declarat Idolu.
Comentarii prin facebook